Černočerné srdce

recenze

Černočerné srdce (2024) 3 z 5 / Jenjednustranu
Černočerné srdce

Jedna z mých nejočekávanějších novinek letošního roku! Detektivky nečtu, tohle je jediná výjimka. Galbraith je umělecký pseudonym Rowlingové a na knize to je znát, mistrně a poutavě napsané, sakra dobrá práce. Moje očekávání byla beze zbytku naplněna.

Vzhledem k tomu, že jde o šestý díl série, která na sebe volně navazuje, doporučuji Vám přečíst prvně předchozí díly a vzít to pěkně od začátku. První díl je za mě pořád nejlepší a jen tak jej nic nepřekoná. Seznamujeme se zde s oběma hlavními hrdiny a případ, který vyšetřují, je rozhodně zajímavý a poutavý i pro nečtenáře detektivek. Pokud byste začínali až tímto dílem, některé souvislosti Vám můžou unikat a podle mě přijdete o to nejlepší a to je samozřejmě postupně měnící se vztah obou protagonistů. Slow burn příliš „slow“ na to, že se táhne už přes šest dílů a zatím jsme se kromě vlastního uvědomění si nikam nedostali. Tak snad příště, což si říkám už od trojky.

Rowlingová píše věcně, což se pro detektivku víc než hodí, bez zbytečného máchání se v citech. Problém není v tónu, jako spíš v délce knihy. I když zde nenarazíte na hluchá místa, tisíc stran je opravdu až moc. Některé zvraty jsou tak nasnadě, že byste se spíš divili, kdybyste na ně nenarazili. Postav je tu přehršel a přiznám se, že mi často dělalo problém se v nich vyznat. Vedlejší případy agentury jen tříští pozornost a pro mě tu byly hrozně navíc, osobně bych je odbyla jen občasnou zmínkou.

Děj se točí kolem vyšetřování internetového trolla a jeho identifikace. Děj je zasazený do roku 2015 a pro naši dobu je stále aktuální. Bohužel mi přišlo ale hrozně zvláštní, jak autorka celý proces pátrání pojala - jeden by předpokládal nějaké kybernetické šetření, třeba i jen zmíněné v podobě externího pracovníka, ale tady na to jdou vytyčením okruhu podezřelých a jejich následným sledováním. Sice to zapadá do práce soukromých detektivů, ale moc mi to nesedí do povahy případu.

Autorka má vše promyšlené do detailu, funguje to, jak má, ale nemůžu se zbavit dojmu, že čtenář nemá šanci uhodnout, kdo je vrah - pokud jste fandové Hercule Poirota a nevadí vám tápat až do konce, kde Vám detektiv s velkou pompou vše objasní, zklamaní nebudete. Myslím si ale, že by bylo nasnadě tu a tam něco nadhodit, tolik nezamotávat děj a spíše podnítit zájem o konečný výsledek, zda jsme se trefili s našimi tipy či nikoliv. Bohužel jsem měla dojem, že Robin a Strike se s námi o hlavní vodítko nepodělili.


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Když do detektivní­ kanceláře vpadne rozrušená Edie Ledwellová, Robin Ellacottová neví, co si o nečekané návštěvě myslet. Spoluautorku animovaného seriálu Černočerné srdce prý neustále pronásleduje internetový uživatel s přezdívko... více


Komentáře (0)

Přidat komentář