MŮJ BRATR

recenze

Můj bratr (2024) 3 z 5 / Knižní střípky
Můj bratr

70/2024
MŮJ BRATR
KARIN SMIRNOFF
Nakl. KNIHA ZLÍN
Rok vydání 2024
320 stran
3*/5

Tuto knihu jsem si moc chtěla přečíst, zároveň jsem ji podvědomě stále odkládala. A v podstatě i po dočtení mám hodně rozporuplné a protichůdné pocity. Prozatím vůbec netuším, jestli se pustím do dalšího dílu, pokud u nás vyjde.

Jana Kippo se vrací domů, do jedné malé švédské vesnice na rodinný statek. Potřebuje navštívit bratra, který zde zůstal. Ona odešla, vracet se nechtěla, ale jak už to tak bývá, člověk míní, život mění.

Téměř ihned po příjezdu na ni začnou útočit vzpomínky ze všech stran. A ty vzpomínky nejsou vůbec hezké. Odcházela po incidentu, kdy její bratr napadl otce. Nyní se bratr utápí v alkoholu (a není zde jediný s tímto nešvarem), matka je ve špatném zdravotním stavu v domově důchodců. Situace je tedy všechno jiné, jenom ne příjemná.

Za svůj život jsem již pár severských dramat přečetla. Ze všech čišela bezútěšnost a smutek. Tady toho ovšem bylo někdy až moc. Stále mě zajímá, jak bude příběh pokračovat – má to být trilogie – nicméně opravdu netuším, jestli do pokračování půjdu.

Ve své podstatě je to skvělé, drsné, syrové drama, všechny různé možné závislosti a zvrácenosti se zde vyskytnou, ani na chvíli mi nebylo dobře při čtení. Po stránce příběhové tedy v zásadě nemohu nic vytknout.

Nicméně díky tomu, že se autorka rozhodla psát příběh gramaticky poněkud zvláštně, se mi kniha nečetla dobře. Chyběla zde interpunkce, jména a příjmení byla psána dohromady, to vám bylo něco. Pořád přemýšlím nad tím, proč to tak bylo psáno, proč se autorka takto rozhodla.

Pokud máte chuť na skutečně depresivní příběh, vřele vám tuto knihu doporučuji, počítejte však s tím vším zmíněným v předchozím odstavci. Já jsem se v podstatě po celou dobu čtení musela extrémně soustředit, nezvykla jsem si na to. A hodně mi to vadilo, i když jsem věděla, že je to záměrně. Ale to je jenom můj problém.
(KVĚTEN 2024)


Můj bratr Můj bratr Karin Smirnoff

Syrové rodinné drama plné vášně i napětí. Švédská literární senzace. Jana Kippo se vrací na rodný statek na severu Švédska. Kdysi odsud utekla poté, co její bratr napadl otce lopatou. Bratr se nyní upíjí k smrti a matka po mrtvic... více


Komentáře (0)

Přidat komentář