Hotel Atlantic

Hotel Atlantic
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519629/bmid_hotel-atlantic-n7R-519629.jpg 4 157 157

Když ti život roztrhá válka, trefíš ještě domů? Na konci listopadu 1940 se v přístavu v palestinské Haifě potopil zaoceánský parník Patria, na jehož palubě byly skoro dva tisíce židovských uprchlíků. Mezi nimi i velká skupina Čechoslováků. Tajemná katastrofa lodi rozdělí i osudy čtyř dospívajících přátel a důkladně zamíchá jejich vztahy. Dvě dívky a dva chlapci na útěku z Čech do Palestiny za sebou nechávají nebezpečí válečné Evropy, ale netuší, že jim osud připravuje řadu nových těžkých zkoušek. Dočkají se všichni konce války a najdou ztracený domov?... celý text

Přidat komentář

Mandlevest
31.05.2024 4 z 5

Už autorčiny Samotářky se mi moc líbily a tak jsem byla na její další román zvědavá. A bylo to moc zajímavé čtení. Na reálných historických faktech, odchodu židovských uprchlíků do Palestiny, vystavěla autorka opravdu zajímavý, napínavý příběh s přidanou hodnotou, já třeba o této cestě za záchranou, která se odehrála v prvních letech války, vůbec nic nevěděla. A vypomohla si fiktivními postavami několika kamarádů, kteří z různých důvodu tuto cestu podstupují. Z nich se soustředila především na osudy dvou hrdinek, umírněné Ferdy a živelné Charlotty, které obdařila velkou měrou autentičnosti, obě jsem si oblíbila. Nebezpečná cesta prověří charaktery hrdinů, jejich vnitřní i fyzickou sílu a odolnost. A jak tato cesta skončí a jak souvisí s karlovarským hotelem Atlantic? Ano, i tento hotel má v románu své místo a své hrdiny. Výborné čtení, které nenudilo ani chviličku. Plné hodnocení nedávám za , pro mě, trochu useknutý závěr, ráda bych si ještě pár stran přečetla. Nic to ale nemění na tom, že jsem objevila , pro mě, novou českou autorku, jejíž tvorbu budu vyhledávat.

petrarka72
24.05.2024 5 z 5

Nejlepší autorčina kniha, inspirovaná nahrávkami Paměti národa. Živoucí postavy s uvěřitelným myšlením a pravděpodobnými osudy, pro karlovarské navíc povinnost - hotel Atlantic a další místa jasná, i když ten rozběh do celého světa logický a pozoruhodný. Prolínání čtyřicítek na počátku a na konci drsné, odhalující čas motající se v kruhu. Někdo tady zmiňoval podobnost s Nepatrnou ztrátou osamělosti - ta je nesporná, Barbora Šťastná ale nabízí více naděje. Prostě se tenhle příběh Charlotty, Fredy a jejich blízkých báječně čte.


Susan94
12.05.2024 3 z 5

Autorka dokázala napsat originální příběh z dob, kdy jsem myslela, že vše bylo literárně zpracováno. V celku čtivé a poutavé. Pro mě to mělo přidanou hodnotu, že mi to zase obohatilo moje povědomí o osudech českých Židů.

Renatka11
11.05.2024 4 z 5

Velmi čtivé, dobře odvyprávěné a pro mě úplně nové. O masovém odchodu židovských uprchlíků loděmi do Palestiny v prvních letech války jsem doteď neslyšela a proto děkuji autorce i projektu Paměť národa za rozšíření obzorů. Všechny hlavní postavy byly sympatické, moudré, chapající a milující, což na mě bohužel působilo trochu černobíle a nereálně. Nejvěrohodnější tak pro mě byl rozporuplný zachránce a skutečná historická osobnost Berthold Storfer.
Každopádně Hotel Atlantic už jsem si vygooglila a při příští návštěvě mých oblíbených Karlových Varů do něj ráda zajdu na kafe a budu vyhlížet v recepci sympaťáka Herbieho.

Čtenářka73
09.05.2024 5 z 5

Úžasná kniha zabývající se málo známými historickými událostmi, založená na příbězích skutečných osob. Ačkoliv autorka popisuje většinou těžké až tragické zážitky, nevyžívá se v prvoplánových popisech těchto hrůz, ale soustředí se na prožitky a pocity hlavních hrdinů a jejich přetrvávající naději a víru v dobrý konec. Přečetla jsem za dva dny a Barboru Šťastnou si okamžitě přidala k oblíbeným autorům.

cornetka
06.05.2024 3 z 5

Obvykle mě baví příběhy, kde se střídají časová období, ale tentokrát mi to moc nesedlo, protože se tím částečně odhalil konec.

danka13
28.04.2024

Tak trochu pohádka s dobrým koncem, to mám ráda, jen se tomu moc nedá věřit.

lulucinax
05.04.2024 3 z 5

Autorku knihy jsem potkala na Světě knihy v Plzni. Moc pěkně o své knize povídala, tak jsem neodolala.
Vypráví o životě Ferdy a především o její cestě do Palestiny za druhé světové války. Střídají se zde dvě doby vyprávění během války a po válce. Její příběh byl zajímavý, autorka si musela bezesporu nastudovat hodně materiálů k tématu, ale Ferda mi k srdci nepřirostla, tak nějak mi bylo jedno, co se jí děje. Některé části mě vtáhly, ale některé jsem měla tendenci číst rychleji a myšlenky mi utíkaly od děje.
A ten konec? To jako vážně? Nesedl mi tam. Nicméně mám tu knihu Samotářky, na kterou se těším. Trochu mi připomněla Sůl moře od Ruty Sepetys (loď, válka, katastrofa).

markej
01.04.2024 5 z 5

Nejnovější román mé velmi oblíbené autorky Barbory Šťastné přibližuje (pro mě dosud neznámou) událost ze začátku války, během níž se podařilo poslat přes devět tisíc Židů loděmi do Palestiny s tím, že budou přispívat k budování kibuců.

Dvěma hlavními ženskými hrdinkami jsou Ferda, která ze začátku bere cestu především jako dobrodružství, a velmi temperamentní a provokativní Charlotta, jež se do výběru k přesídlení dostala vlastně dost náhodou, ani není "čistokrevná" Židovka, židovský původ má po otci.

Cesta do Palestiny je provázena řadou útrap, z několika plánovaných dní se protáhne na několik měsíců a nakonec emigrantům ani není do Palestiny vstup povolen, skončí v internačním táboře na Mauriciu.

Na knížce mě nejvíce zasáhlo opětovné uvědomění si, co všechno musely spousty lidí v poměrně nedávné minulosti zdolat, aby přežili, včetně toho, že například ani neměli možnost prožít nějaký intenzivní a silný milostný vztah, partnery si vybírali spíš racionálně z omezeného počtu svých blízkých přátel.

Trochu mě mrzelo, že z posledních dvou kapitol, odehrávajících se v roce 1968 a 1990, se nestaly celé díly knihy s tím, že cesta do Palestiny by se zkrátila na jeden menší díl, tak bych byla zřejmě spokojenější.

Celkově ovšem hodnotím vysoko, moc se mi líbí, jak autorka píše, jak dokáže vykreslit postavy i prostředí, nicméně Samotářky se mi pod kůži dostaly ještě o maličko víc než právě tento román.

Hodnocení: 4,5 * z 5 *

Aghatte
31.03.2024 2 z 5

Téma zajímavé, zpracování nešťastné.
Skoky v letech a osobách mi prostě vadí. Souvislý příběh by knize slušel víc. Pěkně začít 1939 a 1990 skončit.
Všichni se bojí dát knize s tímto tématem nízké hodnocení, chválí její přesah. Osudy lidí, o nichž jsme ani nevěděli, že museli podniknout rok trvající cestu do neznáma, jsou jistě historicky zajímavé, ovšem kniha jako taková nic moc.

Kokoska92
29.03.2024 3 z 5

Následky toho, co jsme neudělali, i když jsme mohli, nás tíží víc než to, co jsme udělali.

Knížka popisuje události, o kterých jsem, přiznám se, neměla ani ponětí, takže jsem si ráda rozšířila obzory a dozvěděla se nové informace. I když mi trvalo dlouho, než jsem se začetla, a děj pro mě neměl takový spád, jaký jsem očekávala, cením si románu hlavně pro jeho historický přesah. Určitě by neměl upadnout v zapomnění.

Bubo19
23.03.2024 5 z 5

Další zajímavá kniha o událostech z druhé světové války, o kterých jsem neměla tušení. Myslím, že autorka skvěle vymyslela hlavní postavy s různými zájmy a sny a na nich pěkně vystavěla barvitý příběh. Je neuvěřitelné, co všechno dokážou lidé přežít.

Kiikuus
23.03.2024 4 z 5

U každé knihy mi musí přirůst k srdci některá z postav a tady se to stalo. Když k tomu přičtu mou lásku k historickým románům a obohacení novými informacemi, tak dávám 5/6*.

svetlanaLjQX
18.03.2024 5 z 5

Kniha na mne velmi zapusobila. To utrpeni Zidu bylo neskutecne. At uz na te namahave ceste, tak.potom, kdy po dopluti je nepustili do Palestiny, ale odvezli kdo vi kde. A porad jako v kriminale. B. Stastna opet nezklamala. Po Samotarkach znovu nadherna ctiva knizka

hanka0630
15.03.2024 4 z 5

Zajímavý a hezky odvyprávěný příběh, navíc podložený skutečnými událostmi. Trochu jsem zpočátku měla problém se začíst, proto jednu hvězdičku ubírám, ale celkově rozhodně doporučuji!

Petradvorakova2
15.03.2024 5 z 5

Mám ráda knížky, které jsou rozděleny na části a hlavně třeba na jména jako tato. Velmi čtivá knížka, která mě pohltila od samého začátku. Dokázala jsem si udalosti v knížce živě představit. Doporučuji

Toňula
12.03.2024 5 z 5

Kniha si zaslouží plný počet hvězd. Čtivý příběh o těžkém osudu mladých lidí židovského původu,kteří uprchli před válkou do Palestiny. Přiznávám, že jsem o této historické skutečnosti neměla tušení, o to více pro mě kniha byla přínosem. Doslova jsem se ponořila do osudů hlavních postav a spoluprožívala jsem s nimi všechny ty nelehké situace, které je při strastiplné cestě potkaly.

Marekh
11.03.2024 5 z 5

Musím se přiznat, že autorku jsem do letošního roku neznal. Zúčastnil jsem se besedy na Knižním festivalu v Ostravě 2024 a tímto způsobem jsem se dozvěděl o autorce a její tvorbě. Kniha HOTEL ATLANTIC byla moje první přečtená autorčina kniha.

Román sleduje putování uprchlíků, kteří se do Palestiny plavili na lodi Atlantic. Hlavní postavy a jejich příběhy jsou smyšlené, ale cesta a historické události, které ji provázejí, se však skutečně odehrály.

Z 2. světové války mám načteno hodně knih, ale o tomto příběhu jsem se díky autorce dozvěděl úplně poprvé. Bylo hrozné, jak uprchlým Židům, kteří chtěli vstoupit na území Palestiny, to bylo znemožněno, a pokud dostali povolení, tak to trvalo dlouhou dobu a během tohoto procesu byli umístěni do vězení.

Kapitoly se střídají z různých úhlů pohledů a přeskakuje se z minulosti do současnosti. V románu se vyskytuje hodně postav (FERDA, CHARLOTTA aj.). V knize se nachází hodně smutných okamžiků. Kniha je docela bichle, ale celkově se kniha četla dobře.

Z závěru knihy se nachází PODĚKOVÁNÍ, SLOVNÍČEK CIZÍCH SLOV, MÍST A OSOBNOSTÍ a ZDROJE.

Amanita
10.03.2024 5 z 5

Hezky napsaná kniha, do které se lze začíst hned od prvních řádků. Doporučuji.

Blanka1964
27.02.2024

Výborná kniha. Nemohla jsem se odtrhnout, i když zrovna radostné čtení to není...koho zajímá tohle téma, doporučuji knihu Nebe, na němž nesvítily hvězdy.