Poslední nadechnutí

Poslední nadechnutí https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426850/bmid_posledni-nadechnuti-c9o-426850.JPG 5 128 128

Václav Křivanec, člen kapely Burma Jones a autor hudby známého hitu „Samba v kapkách deště“, prokazuje svůj nesporný talent i na poli literárním. Ve svém novém thrilleru „Poslední nadechnutí“ paralelně rozvíjí hned několik dějových rovin. Vedle hlavní linie, samotného vyšetřování záhadných sériových vražd, nahlíží autor i do duševních pocitů obětí, postupně odkrývá psychologický obraz vraha a nebojí se ani retrospektivních návratů do minulosti. Svižné vyprávění jistě potěší všechny příznivce napínavého čtení.... celý text

Přidat komentář

katerina2907
14.05.2024 1 z 5

Nedočetla jsem. Jakoby český pokus napsat americký thriller se sériovým vrahem, ale nefunguje to.

Karboš18
25.03.2024 5 z 5

Skvělá detektivka! Dobře napsaná!


slunicko1958
10.02.2024

Nedočetla jsem, a proto nehodnotím.
Zvládla jsem asi čtvrtinu a nechci pokračovat. Je mi skoro od začátku
naprosto jasné, KDO a PROČ vraždil, ale ten způsob, to JAK je sadistické. Jako by se autor chtěl v krutosti a bezcitnosti vraha vyrovnat svým severským kolegům.
Mám ráda detektivky, ale takové, kdy můžu sledovat kriminalisty při práci a společně s nimi logicky uvažovat a postupně odhalovat pachatele i jeho motiv. Chci si u knížky odpočinout, obohatit své vědomosti a netoužím se strachovat, jestli se mi v noci bude zdát, že se dusím nebo že po mně lezou červi.
Díky, to opravdu ne.

Janina2609
18.01.2024 4 z 5

Nejsem příliš příznivcem žánru krimi, ale stejně jako předchozí kniha od autora se mi tato velmi dobře četla, někdy byly pasáže trochu víc zdlouhavé a děj lehce předvídatelný. Ale nevadilo.

Prateri
19.07.2023 5 z 5

Je to borec pan Křivanec! A to nemám ráda takové vrahy, kteří se motají v knížce od samého začátku, ale tady mi to nevadilo. Stejně v tom množství fešáckých podezřelých nevíte, který má nezvyklé sadistické choutky. Je to kniha napsaná s vtipem, nepostrádající napětí ani na okamžik. Další kniha autora už mne také lapila, i když titul říká "Dál nechoď".
Po knihách Václava Křivance půjdu s nadšením.

hana1039
19.04.2023 5 z 5

Audiokniha:
Další český autor, kterého jsem ,, našla,, v audiolibrixu a kterému jsem dala šanci a vůbec nelituji času... autor není první a možná ani poslední,kdo ,, zasadí,, příběh do jiné země a mi to vůbec nevadí,mi se to dokonce líbí :-)) hlavní vyšetřovatel ( trošku playboy :-) ), jinak jeho tým je skupinka velmi schopných lidí a to je pro mě v těchto žánrech důležité... prostě super detektivka...

KočkomilkaJana
03.04.2023 1 z 5

Ve všech akčních knihách jsou detektivové superhrdinové. Málokdy jde o normální lidi. V Posledním nadechnutí byl vrah nadprůměrně inteligentní a své plány měl propracované, takže relativně uskutečnitelné - protože jak odstraníte kamery a vyměníte SPZ u aut, můžete si v knize dělat co chcete. Detektivové pak byli normální chytří lidé, kteří dobře odváděli svoji práci. Že měli svoje manýry, aby působili více americky, autorovi odpouštím. Protože nikdo z nich neměl žádnou superschopnost. Nikdo netrpěl brilantními dedukčními schopnostmi. Nikoho nepostihl colombovský komplex, že by hned tušil vraha a šel po něm. Nikdo neovládal žádný bojový sport, neřídil jako profesionální závodník nebo svou střelou nikdy neminul. Možná u jednoho detektiva šlo o zázrak nebo o tajně trénovaného potápěče, že nezůstaly následky, ale jinak právě pro tento fakt - absence superschopností - bych knihu doporučila jako průměr - neurazí a zaujme.

rodak
23.10.2022 4 z 5

Jako bych četl pět zahraničních thrillerů dohromady.Je tam vše co má být.Pan Křivanec má talent nejen na hudbu.Jsem zvědavý jak se povedla jeho nová kniha z českého prostředí.

Soník42
16.10.2022 5 z 5

Výborná detektivka. Propracovaný děj, skvělá zápletka. Občas jsem musela přestat číst, byly to nervy. Děkuji za tuto skvělou knihu.

TanGo68
13.08.2022 5 z 5

Tahle brilantně napsaná detektivka si zaslouží napsat pochvalu
Hned po přečtení prvních vět mi bylo jasné, že mě bude bavit a ponořila jsem se do hltání děje...ale druhý večer jsem se začala tak bát, že další čtení jsem si pozdě večer zakázala.... bát se ve vlastním bytě není úplně fajn ....a pasáží, kde zabil Alishu v jejím bytě, jsem se v tom jenom utvrdila. Dala jsem tu knihu za 5 podvečerů a pak ji půjčila mamce, která za svůj život přečetla tisíce knih, i hororů..... nicméně druhý den mi řekla, že za večer dala třetinu a musela ji odložit....a vzít si Neurol ....vrátila mi ji nedočtenou. Poprvé v životě nedočetla knihu ze strachu.
Je to skvěle napsaná kniha a už mám od V.K. další - Dál nechoď - na kterou se chystám. Vašek píše fakt hodně dobře.... dokázala jsem se do děje tak ponořit, že jsem po dvou třetinách začala předvídat... třeba že půjde po Barsoniové...
Jen doufám, že o Alishinu kočičku se někdo postaral

Pavlina50
17.03.2022 4 z 5

Letos mám zatím při výběru čtiva docela šťastnou ruku.
Opět dobrá promyšlenost zápletky, krátké kapitoly, které zaručují těžké odkládání knihy (…ještě jednu a už opravdu poslední…), a kupodivu jsem nakonec uvítala, že autor děj zasadil do, i když fiktivního, přece jenom „amerického“ prostředí. Tak nějak si neumím představit, že byl pachatel a oběti měli ryze české jména. Myslím, že to „poameričtění“ této knize slušelo.
Hodně věcí bylo jasných už od samého začátku (zejména motiv pachatele), škoda že i jeho identita se provalila tak brzy. Nevím, jestli to byl záměr autora, anebo má tak malé mínění o „detektivních vlohách“ čtenářů. (POZOR SPOILER! – Ta přesmyčka byla fakt až moc okatá). Taky mi přišel naprosto zbytečný podrobný popis motivu a průběhu činů pachatele v úplném závěru knihy, … proč ještě ta závěrečná rekapitulace, když už úplně všechno - od motivu po každý detail zločinů - bylo známo…netuším. Takže za ten konec jedna hvězdička dolů, ale jinak byl tento „český“ thriller moc fajn a překvapil v dobrém slova smyslu.

jprst
21.02.2022 4 z 5

Hodně dobrý thriller se stupňujícím se napětím a s parádně gradujícím závěrem má vše, co má tento druh literatury mít a přímo svádí k přečtení na jeden zátah.

Dela111
18.01.2022 4 z 5

Poslední nadechnutí je detektivka s prvky thrilleru, jejíž děj je zasazen do fiktivní oblasti někde v USA, avšak lehce pozměněné názvy ukazují k určitým místům.
Děj se odvíjí ve dvou časových rovinách. V té z minulosti sledujeme, jak se přihodí, že se z malého nevinného dítka stane výstavní psychopat. V té ze současnosti se už tohle monstrum baví vražděním a úchylným aranžováním svých obětí. Linka z minulosti je lepší, té ze současnosti by prospělo zkrácení, aby byla svižnější.
Jako mínus beru, že je VELMI snadné odhalit vraha a to sotva se objeví.
SPOILER - nejen že ta postava je sama o sobě dost nápadná, ale navíc to pozměněné složené jméno je okamžitě viditelné, takže čtenář velmi brzy vraha zná, je vlastně přímo jmenovaný. To už jsem četla v mnoha knihách. On si vůbec autor asi rád hraje se jmény - příjmení hlavního vyšetřovatele vytvoří tak, že jméno Ryan napíše pozpátku a máme tady policistu jménem Ryan Nayr. Nač se s něčím vymýšlet, že ano ;-)? KONEC SPOILERU.
Celkově ale hodnotím vysoko, kniha se četla dobře a já už mám nachystanou k přečtení druhou knihu pana Křivance.

Poznámka: co knize skutečně ubližuje, je ta spousta profilů vytvořených jen za účelem ohodnocení této knihy 5*. Toto rozhodně nejsou nezaujatá hodnocení a je to trapné. Navíc tahle kniha není tak špatná, aby toto měla zapotřebí.

ViolettaCh.
10.12.2021 4 z 5

Velmi netypická je již ta okolnost, že jde o příběh od českého autora, situovaný do amerického prostředí, byť ta dotčená místa v USA byla dle mého názoru fiktivní. Autor si patrně vybral toto prostředí proto, že pro naši domovinu není tento typ sériových vražd běžný. Myslím, že by ale bylo čtenářsky zajímavé, kdyby autor umístil takový příběh právě k nám. Samotný děj příběhu byl dobře promyšlený, proložený i retrospektivním vyprávěním (pro pochopení všech souvislostí), přičemž každá kapitola byla pro přehled vždy uvedena označením místa a času, vztahujícího se k právě vyprávěné části příběhu.
Vyšetřování prováděl dobře sehraný tým vyšetřovatelů, kde nechyběl ani občasný náhled do jejich soukromého života, a to v míře pro samotný příběh nerušivé. Styl psaní autora se mi velmi líbil, vytkla bych mu jen určitou rozvláčnost. Domnívám se, že by bylo knize ku prospěchu vypuštění resp. zkrácení některých pasáží, což by dalo celkově příběhu větší švih a spád. Každopádně si ráda přečtu resp. poslechnu i další román tohoto autora, pokud se objeví. Knihu jsem měla v audio podobě, avšak interpretace mě tentokrát moc nenadchla.

kiraa
29.11.2021 5 z 5

Prožila jsem si žaludeční neurózu a v noci svítila tak, že i Temelín blednul závistí .A taky došla k předsevzetí, hlídat si trochu víc záda až ponesu rohlíky z Alberta.
Dávala rady, jako, že “ ty náno, nečum do toho kukátka” a “kristepane neotvírej”!!! A ona šla a otevřela. Nervy a půl čokolády v zádeli … :)
Ou máj got . Jedním slovem. Paráda. Nadšena, že jsem objevila dalšího českýho borce, kterej strčí do kapsy nejednu přeceňovanou literární Star, která mrská jednu “zlatou pečeť” za druhou a ono to ve finále není dobrý ani na bramborovou mediali. Doporučuji i všem bezradným Ježíškům. Se zárukou, že nedostanou po Vánocích kotel.
Takže díky, Václave za skvělou krimi a druhý poděkování, i když trochu retrospektivně za Sambu v kapkách deště. Ta je nesmrtelná. Jako ta teta :)

Schary
29.09.2021 4 z 5

Čtivá, napínavá detektivka o masovém vrahovi. Byť je autor Čech, tak děj je zasazen do USA.

Katulinka69
16.09.2021 3 z 5

Že bych si sedla na zadek a nemohla přestat číst říct nemohu, ale fajn námět, super obsazení.

Opatov
21.08.2021 5 z 5

Audio. Perfektní detektivka od českého autora. Děj od neustále graduje a knížka je skvělá od začátku do konce. Líbilo se mi střídání vyprávění z pohledu obětí, vraha i pátrání policie. Určitě doporučuji.

BaPe895
02.08.2021 5 z 5

Pro mě velké překvapení!Kniha je napínavá,skvěle se čte a výborně graduje. Určitě si od tohoto,do této doby mně neznàmého, našeho autora přečtu i další.

baji42
30.04.2021 5 z 5

Velmi dobře napsaná, čtivá a napínavá kniha, od které se nelze odtrhnout. Místy je text na můj vkus dost brutální, ale k tomuto žánru to dnes asi patří. V mnohých komentářích se tu píše, že tahle česká detektivka snese srovnání se zahraničními tituly. Musím souhlasit.

Štítky knihy

krimi české detektivky

Autorovy další knížky

2019  90%Poslední nadechnutí
2021  90%Dál nechoď!
2023  92%Sagittarius