Toxická láska

Toxická láska https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/488084/bmid_toxicka-laska-XGg-488084.jpg 4 60 24

Patnáctiletá Lies se jednoho dne probudí s neodbytným pocitem, že se její matce Jetě něco přihodilo. V noci odešla z domu a nevzala si s sebou kabelku ani telefon. Lies moc dobře ví, že by je matka nikdy neopustila. Nevěří ani otcově verzi, že mamka trpí depresí a utekla, protože se nevyrovnala s rozvodem. S tím se ale potýká především Lies, jelikož otcovu novou partnerku, krásnou a mladou Lauru, nemůže ani vystát. Lies, která věří, že svou mamku zná nejlépe ze všech, objeví v jejím počítači stopu po úplně neznámé stránce své matky – její účet na seznamce. Podle jména muže, s nímž matka komunikovala, najde i soubor s deníkovými záznamy o jejich milostném vztahu. Soubor si naštěstí stáhne k sobě, protože do druhého dne někdo matčin telefon i počítač zablokuje. Když rodina po dvou dnech konečně zkontaktuje policii, Lies se rozhodne, že deník by mohl být pro mamku natolik kompromitující, že o něm radši zatím pomlčí a zkusí z něj něco vypátrat sama. Podaří se jí odhalit totožnost tajemného muže, na němž si její maminka psycholožka vytvořila prapodivnou závislost? A dokáže se poprat se všemi nástrahami, které její pátrání přinese? Nic totiž není takové, jak se na první pohled zdá. Toxická láska je napínavý thriller plný překvapivých momentů. Popisuje nejen problematické rodinné vztahy, všudypřítomnou povrchnost, ale především touhu po lásce a tělesné blízkosti, ať to stojí co to stojí. Očima patnáctileté Lies věcně a střízlivě vykresluje pocity osamocení a ohrožení dospívající dívky při ztrátě nejbližšího člověka, a především pak chaos, ve kterém se ocitají děti z rozvedených rodin, toužící po běžném rodinném životě plném lásky. Autorka bravurně udržuje a stupňuje napětí až do poslední stránky a úspěšně skrývá totožnost skutečného pachatele. Volba mladistvého vypravěče a jeho nezkažený pohled na svět dodává knize na syrovosti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro ženy
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Bonuskind , 2020


více info...

Přidat komentář

jasmína
14.02.2024 5 z 5

Knihu mám z Levných Knih , a líbila se mi moc.

Napínavá a rychle přečtená.

Dela111
16.06.2023 3 z 5

Tady jsem čekala něco jiného. Anotace, která mimochodem prozrazuje celkem dost z děje, slibuje napínavý thriller, ale toto má k němu hodně daleko. Tuto knihu bych nezařadila mezi krimi, je to spíše psychologický román s temným tajemstvím. Tohle rodinné drama popisuje jaký zničující dopad má rozvod na děti a jakou bolest a osamění pociťuje ten, kdo je opuštěný.
Námět je dobrý, je to však na hraně dvou žánrů, přičemž lepší je ta psychologická stránka. Slibovaného napětí a překvapivých momentů je tu poskrovnu. Shodou okolností (a také k mému znechucení) je to druhá kniha hned po sobě, kde je chování opuštěné ženy až chorobné.
Hodnocení 3,5*


Hvězdinka
11.02.2023 3 z 5

Moc mě to nenadchlo... Tragický příběh jedné rodiny, kdy je pravda úplně někde jinde než se zdá...

tyna_01
06.11.2022 2 z 5

Z této knihy jsem měla smíšené pocity, už během čtení jsem nechápala, čím si kniha získala označení bestseller roku. ‍️Abych nekřivdila, tak čtivá opravdu byla, ale absolutně jsem nechápala myšlenkové pochody Lies, která se ve svých 15ti letech vydala na vlastní pěst hledat vraha své matky. Její činy byly nelogické, přitažené za vlasy a totéž by se dalo říct i o jejich myšlenkách a rozhodnutích. Těžko o knize napsat něco více, abych neprozradila, co vás vlastně při čtení čeká. Každopádně u mne podprůměr, který bych odložila, kdyby to nebyla štafeta.

intelektuálka
30.09.2022 4 z 5

Po Shakespearovi je tato kniha kruté prozření .... opět zkrocení ženy, ale ne zlé ....

Dvě linky příběhu vypráví patnáctiletá Lies .... a její nezvěstná matka Jet ....

Zatímco touha dívky odhalit pravdu o své matce je až úzkostná, stránky deníku její matky jsou plné nebezpečného vztahu a závislosti ....

Tohle je rodinné drama o rozvodu, opuštěných dětech a hledání lásky ....

Určitě si ji přečtou ženy - ale nevím, zda Jet pochopí ....

" Autorka zasadila své postavy do ošklivého světa, v němž každý bojuje za vlastní zisk ...."

Ale jak dalece tento svět dokážou pochopit děti ?

Rosse
06.09.2022 4 z 5

I když ke konci bylo jasné, kam vyuzlení příběhu směřuje, stejně jsem byla překvapená a po zavření knihy se mi hlavou honily myšlenky: Co teď? Jak tak bude moci Lies žít? Je si jistá, že našla pravdu, ale co když to tak není…

Kniha se mi opravdu hodně líbila. Ačkoliv mě Lies trochu vytáčela, na kvalitě knihy to neubralo. Tím, že má kniha dost velká písmenka se navíc četla i poměrně rychle takže věřím, že pokud je tu nějaký rychlo-čtenář, byla by to pro něj doslova jednohubka na jeden večer. :-)

Sanny_happ
29.08.2022 5 z 5

Velice zajímavé téma. Kniha si určitě zaslouží více pozornosti než se jí dostává. Doporučuji!

Ivulka432
12.08.2022 2 z 5

Strašný, strašný nemohla jsem dočíst. Nechápu, za co má kniha ocenění "bestseller roku". Nedoporučuji - akorát hodně sexu. Psycholožka a takto "naletět" - opravdu nerozumím. Jinak kniha o ničem. Díky statečnosti Lies 1,5*.

luckabrodska
28.07.2022 5 z 5

Knížku jsem přečetla jedním dechem.

renulka16
28.07.2022 2 z 5

Kniha se četla rychle, ale nijak mě to nebavilo. V průběhu jsem přišla na to, jak to bude. Holčina byla sice v pubertě, ale její myšlenky mi přišly až moc. Taky i její činy byly nelogické, nepromyšlené.

Nebýt to přečtené v rámci knižní štafety, asi bych pravděpodobně knihu ani nedočetla.

Janinkniznisvet
03.07.2022 5 z 5

Knížku jsem četla v rámci knižní štafety. Knížka se četla sama. Deníky mamky byly dost zajímavé a napínavé. Za mě by tam mohlo být míň sexuálních scén. Obdivuju ty děti co si všechno prošli a jak to zvládli.

Nuttelka
11.06.2022 2 z 5

Teda, s knihou jsem se hodně natrápila a dočetla jen silou vůle. Vůbec mi nesedl styl psaní a samotný děj mě vesměs dost rozčiloval. Škoda.

monushka
04.06.2022 4 z 5

Příběh se skvělou zápletkou, ale nadšený dojem mi trochu zkazil odfláknutý závěr.

myšpa
25.05.2022 5 z 5

Výborná knížka, napínavá od začátku až do poslední stránky.

dencazrnu
17.05.2022 4 z 5

Knížku jsem si přečetla na doporučení kamarádky a musím říci, že jsem byla doopravdy nadšená :-) Velmi zajímavá kniha u které se mi líbilo, že byla oživena deníky zmizelé maminky, ke kterým se její dcera dostala. Autorka si s námi pěkně po celou dobu příběhu pohrávala a postupně nám odkrývala další a další skutečnosti. Konec mě překvapil a upřímně jsem ho vůbec nečekala.

Knižní střípky
15.04.2022 4 z 5

Tentokráte se vůbec nedivím, že kniha sklidila v zahraničí velký úspěch. Svým tématem a tím, že psychothriller vypráví patnáctiletá dívka, je to vskutku originální kousek. Krátké kapitoly z pohledu Lies proložené deníkem zmizelé matky se čtou úplně samy, protože potřebujete vědět kdo, co, proč a jak...Z knihy mi bylo velmi úzko, obou sourozenců mi bylo neskutečně moc líto a rodiče by zasloužili pořádnou dávku terapie ( a to přitom právě matka byla psycholožka ), i když někdy ani sebelepší terapie nepomůže, když se někdo rozhodne chovat se jako ukřivděný debil. A to jak se dospělá a vzdělaná ženská dokáže zbláznit do chlapa, tak to byla také síla. Tady byla síla vlastně všechno, o konci nemluvě.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky.

barbora6886
25.03.2022 5 z 5

Hodně čtivá knížka! Závěr mě velice překvapil a zároveň zklamal. Je mi líto, že se nikdy nedoví pravdu.

_Brunetka_
12.03.2022 5 z 5

Tohle byla jedním slovem bomba. Autorka má naprosto uhrančivý styl psaní, který mi nedovoloval knihu moc často pouštět z ruky. Střídání přítomnosti a minulosti pomocí deníkových záznamů byl skvělý nápad. Celkově byl děj velice strhující a z jeho spádu se nedalo úplně vymanit. Myslím si taky, že kniha je opravdu zaslouženě norským bestsellerem za to, že má určitou originalitu ve svém námětu – jak často se přece jen potkáte s tím, aby hlavní postavou v thrillerech bylo dítě? Postavy byly perfektně vykreslené a jejich emoce taktéž, díky čemuž jste se cítili tak, jako byste byli součástí příběhu. Emoce tu obecně tak nějak tryskaly proudem a vy se tomu, abyste je pocítili, jistě neubráníte. Moc se mi líbila témata, která sem autorka zakomponovala a jsou vlastně také poměrně originální – toxicita některých vztahů, poznamenání rozvodem rodičů, žití v rozvrácené rodině a odloučení od dlouholetého partnera. Celé rozuzlení jsem opravdu nečekala a konec mě šokoval. Pokud si tedy rádi přečtete kvalitní thriller, směle do toho.

Kantynka
07.03.2022

Na tuhle knížku jsem se moc těšila už jen podle anotace a hodně mě zaujaly i pozitivní recenze.
Knížka je o patnáctileté Lies, která se snaží zjistit, proč je najednou její máma nalezena mrtvá. Lies najde v matčině počítači její účet na seznamce a dokonce i deníkové zápisky, ve kterých se dozví spoustu informací, které jí mohou pomoci v pátrání, co se vlastně mámě stalo a jestli ji někdo zavraždil nebo se zabila sama.
Knížka je velmi čtivě napsaná, má krátké kapitoly a tím, jak je doplněná o deníkové zápisky, tak se čte opravdu dobře a rychle. V průběhu se objevují nové a nové informace a tak nás autorka udržuje v napětí od začátku až do konce. Hlavní hrdinka mi byla sympatická, jen se mi občas nelíbilo její chování k okolí.
Musím říct, že konec mě opravdu překvapil a vůbec jsem nečekala, že to skončí takhle.
Toxická láska je velmi povedený thriller, který zaujme od první stránky a nebudete ho moct odložit.

Kizuizi
27.02.2022 4 z 5

Ani ne třísetstránková kniha nizozemské spisovatelky tak trochu klame „tělem“. Obsahuje totiž hutný a psychologicky velmi náročný příběh dvou hlavních hrdinek.
Toxická láska je velmi svižný příběh, který prostě nejde odložit. I když jsou zde probírána nelehká témata (rozvod, smrt, sebevražda), prostě musíte číst dál a musíte se dozvědět, jak to vlastně skončí.