R.Nevřivý R.Nevřivý komentáře u knih

☰ menu

Rod zabijáků Rod zabijáků Larry Correia

Naprosto fantastické pokračování slibně rozjetého příběhu. Correia umí psát nejen skvělou akci, ale bravůrně splétá zápletku a motivace postav. Ahsok Vadal je stále tím drsným ochráncem jako v prvním díle a jeho charakter se dál slibně vyvíjí. Ale skvěle jsem si užil i všechny pasáže s vedlejšími postavami a nejvíce si oblíbil válečníka Jagdishe. Také tu máme další kousek skládačky z utajené historie světa a děsivých plánů inkvizitora Omanda.
Naprostá čtenářská spokojenost a rovnou se pustím do dalšího dílu.

25.04.2024 4 z 5


Bílá jako sůl Bílá jako sůl Vladimír Šlechta

Finální kniha postapokalyptické série Poslední velkoměsto. Než napíšu něco ke knížce a sérii Poslední Velkoměsto, tak musím zmínit, že jsem ji četl hlavně jako pokračování knižní série Všechno na Mars - Oggerd. To už za ty dlouhé roky a mnoho dílů chce čtenář vědět co se v tomhle fiktivním světě postapokalyptické Evropy děje a jak jsou na tom známé postavy. Bohužel v téhle sérii byli dvě postavy z původní trojce trochu upozaděny ( major Oggerd a technik Hal Hargon ), středobodem děje a vypravěčem příběhu je tak Gowery Fink. Vyjednavač s přořízlou pusou, občasný pacifista ale častěji bojovník více než by se jemu samotnému líbilo. V rámci série Poslední velkoměsto ho autor staví do role detektiva rozkrývajícího spiknutí jenž prakticky dalo řád novému Germánskému Císařství v postapokalyptické Evropě.
Takže se tady uzavřou všechny dějové linky a zodpoví nejdůlěžitější otázky kdo, jak a proč. Samotná detektivní linka je zde naštěstí krátká a slouží hlavně jako katalizátor děje, který přechází ve válečný román, jak se v městě Bornnu odehrává boj hned mezi několika frakcemi. Šlechta některé části zápletky popisuje opravdu podrobně a jindy nechává Goweryho vše hopem vysvětlit. Dobrý nápad jsou poznámky mezi kapitolami, které shrnují různé pojmy, historii a to proč se svět dostal do "současného stavu". Většinou jsou to však známé informace z předešlých dílů. Pár výhrad by se našlo například k samotnému charakteru Goweryho a jeho polopatickému vysvětlování co se zrovna děje nebo bude dít pro ostatní postavy (čti čtenáře). A ten urychlený závěr plný klišovitého happyendu.
Šlechta už napsal lepší příběhy (hlavně starší díly "Oggerdova cyklu" nebo fantasy Krvavé Pohraničí ), ale cením si uzavření série a jak to nakonec všechno dává smysl.
Možná to bude chtít trochu času a znovu si tuhle sérii přečíst jako celek, abych ji plně docenil. Takhle mám pocit, že to padá do průměru i přestože jsem si ta dobrodružství v Císařství jako čtenář užil.

11.03.2024 3 z 5


Bůh nedbá Bůh nedbá Steven Erikson (p)

Po delší době se jako čtenář vracím do světa Malzské knihy padlých. Kniha začíná deset let po Chromém bohu.
Události, které se dají do pohybu mají původ v činech Karsy Orlonga, ale také jedné pradávné válce a staré magii.Erikson to napsal tak jak to umí jen on. Naprosto bravůrně. Nechává nás nahlednou do nejhlubšího nitra postav, ať už se jedná o divoké "barbary", malazské mariňáky, bohy nebo dokonce jedno nevinné "dítě". Dokáže totiž i do tohoto melancholického fantasy příběhu vnést silnou dávku lidskosti, tak jako to už mnohokrát předvedl v přechozích knihách. Nebojte se, že by se jednalo jen o nějakou depresivní četbu. Takové slovní přestřelky mezi malazskými mariňáky a jejich mentalita vám vyčaruje úsměv na tváři. Potěší návrat známých postav, skvělě napsané nové postavy a další střípky informací, co se v tomhle užasném fantasy světě děje.
Je to skvělá knížka a rozhodně povinnost pro každého kdo si zamiloval Malazskou knihu padlých. No zbývá už jen se těšit na další díl.
PS. Tichá voda byla asi má nejoblíběnější postava. Taky musím pochválit překlad a zpracování knížky samotné, včetně nádherných ilustrací.

13.02.2024 4 z 5


Meč Přísahy Meč Přísahy Brandon Sanderson

Tak tohle byla docela jízda. Do Rošáru naplno přišla válka a nevyhnula se prakticky nikomu. Objevují se další Rytíři Paprsku a ani nepřítel nezahálí, ale drtivě přechází do ofenzivy.
Sanderson velkou část knihy věnuje Dalinaru Kholinovi a čtenář se dozvídá souvisloti z jeho předhoczího života. A vlastně to je jedna z věcí co mu jde naprosto skvěle. Nejen psát o velkých bitvách, exotickém světě a dechberoucí magii. To jak hlavní postavy bojují své vlastní bitvy uvnitř sebea dál rostou jako charaktery.
Hezky se tu nabalují další a další detaily ze světa Rošáru a jeho historie, také se pořádně podívámě do Stínomaru a naznačí se mnohem více propojení s dalšími světy Sandersových knih. Nechybí samozřejmě velkolepé finále, které navnadí na čtvrtý díl.

Tak opět velká čtenářská spokojenost z mé strany.

16.01.2024 4 z 5


Slova paprsků Slova paprsků Brandon Sanderson

Druhý díl Archivu Bouřné záře je snad ještě lepší než byla první kniha. Hrozba pro svět Rošáru se začne naplno projevovat a hlavní postavy nejenže dále objevují své nové schopnosti, ale také čtenáři odhalí více ze své minulosti, což přineše zajímavá překvapení a zvraty. Obzvlášť Šalán si část knihy "krade" pro sebe a prochází zajímavým vývojem, ale to vlastně všechny postavy. Kaladin, Dalinar, Adolin a všichni ostatní. I svět samotný se mění a vyvíjí a nezůstává jen kulisou pro příběh.
Opravdu mě tato sága nadchnula a jdu si rovnou přečíst přečíst třetí díl.
Měl jsem totiž poslední dobou takový "čtenářský blok" ,ale tenhle příběh mi vrací chuť do čtení.

24.08.2023 4 z 5


Dosah spásy Dosah spásy Dan Abnett

Abnett prostě umí skvěle psát! Většina příběhu se odehrává během příprav a transportu na misi, která může zvrátit průběh celého křížového tažení Sabbatinými světy. Známé postavy dostávají větší hloubku a ty nové možnost se nám představit. Výborně se tady pracuje se vztahy uvnitř regimentu a také jeho praktickým fungováním a soužitím s trénem civilistů. Abnett totiž dokáže i do tak ponuré budoucnosti Warhammeru 40 000 psát sympaticky lidské charaktery. O to více pak vynikají pasáže s nelidsky dokonalými válečníky Adeptus Astartes.
Finále knížky je samozřejmě neuvěřitelně akční a adrenalinem napěchovaná bitva, která nešetří nikoho a vyvolává silné emoce.
Nevěřil bych, že čtu už třináctý díl, jak mě pořád tahle série dokáže bavit!
Naprostá spokojenost!!

25.04.2023 4 z 5


Krvavý spolek Krvavý spolek Dan Abnett

Dvanáctý díl ze série Gauntovi Duchové odehrávající se v nelítostném vesmíru Warhammeru 40 000.
Abnett vypráví příběh o regimentu, jenž byl po těžkých ztrátách a děsivých událostech minulého dílu poslán do týlu. Pracuje tady se situací, kdy se žárem bitvy zocelení vojáci ocitnou v klidném a pro ně "nudném" umístění. A tak se například někteří najdou v udržování kondice, hazardu nebo také v okrádání místních kriminálníků.
Gaunt se připlete do výslechu přeběhlíka z nepřátelské strany a znovu má kvůli tomu za zády Inkvizici. (která mu nedá pokoj od mise na nepřítelem okupované planetě Gereon)
Do toho všeho začne hra na lovce a kořist s fanatickým komandem nepřítele.
Abnett tohle prostě umí. Od mrazivé atmosféry města odříznutého nepřirozenou sněhovou bouří, k popisům budov a ulic skrývajících jizvy války i to jak se společnost v lidském Impériu vypořádává s oplakáváním svých padlých a vytvářením legend o hrdinech.
S pozoruhodnou pečlivostí se věnuje nejen adrenalinovým akčním pasážím, ale hlavně charakterům postav. Gaunt i jeho vojáci působí věrohodně "lidsky" a uvěřitelně. To je právě jedna z věcí co pro mě dělá tuhle sérii vyjímečnou mezi ostatními military scifi příběhy z Warhammeru 40 000.
Příjemnou změnou jsou pasáže z pohledu nepřátel a nakouknutí do jejich mentality a chování.
I přestože se jedná už o dvanáctý díl, tak stále dokáže překvapit, udržet napětí a ve vhodných chvílích dojmout. Pro fanoušky série povinnost.
Vhodně umístěný humor je tu už jen jako třešnička na dortu.
Jako čtenář a fanoušek se už nemužu dočkat dalšího dílu.

03.01.2023 5 z 5


Cesta králů Cesta králů Brandon Sanderson

Po této knize jsem šáhl z důvodů čtenářské touhy po epickém fantasy příběhu. A myslím, že jsem dostal přesně to co jsem očekával. Trochu déle mi trvalo se do knihy začíst, ale čím více jsem objevoval exotický svět Rošáru, tím lepší to bylo.
Sanderson tu dokáže nejen přirozeně představit všechny důležité postavy pro svojí ságu, ale také čtenáře seznámit s různými kulturami, společenskými zvyky,magií, faunou a flórou svého světa.
Tomu napomáhá naprosto krásné zpracování knihy v pevné vazbě s vnitřními ilustracemi. Ony ilustrace jsou vlastně součástí příběhu jako stránky ze skicáře jedné z postav.
A postavy jsou tu opravdu zajímavé s propracovanými motivacemi a minulostí.
V tomhle ohledu se mi Sandersonovo psaní velmi líbí.

Mé čtenářské srdíčko plesá radostí a ruka už se natahuje po dalším díle. (všechny zatím dostupné díly už na mě čekají v knihovně)
Určitě doporučuji.

15.12.2022 4 z 5


Samarkand Samarkand Miroslav Žamboch

Samarkand
Tohle jméno nese nejen třetí největší město Uzbekistánu, ale také nový příběh Miroslava Žambocha ze světa Drsného Spasitele. A přestože, jsem se na návrat do postapokalyptického světa plného upírů, magie, nových i starých bohů a nepředstavitelně mocných technologií těšil, stejně jsem k němu přistupoval s menšími obavami. Posledně jsem byl totiž zklamán z dvou nových dílů Baklyho, které se opravdu vlekly a byly plné "dějové vaty".
Tady naštěstí celkem jednoduchý příběh odsýpá a jedna akční scéna střídá druhou, také mezi kapitolami máme děj z pohledu "padouchů". Právě části s hrdinovými protivníky mě bavily nejvíce, díky vykreslení jejich charakterů, motivací a celkového fungovaní tohohle postapokalyptického světa.
Hlavní hrdina je tu totiž jednoduchá mašina na zabíjení, která má sympatické důvody proč koná to co koná, ale nebudete se o něj bát. Jak už to u Žambochových protagonistů bývá, se stupňujícím se nebezpečím a rostoucím "levelem" protivníků posiluje i sám hrdina a překonává jednu překážku za druhou (avšak autor se snaží popsat, že to hrdinu něco stálo).
Nic nového ani překvapivého. Klasická a slušně napsaná "žambochovina". Přirovnal bych to ke kvalitnímu béčkovému filmu s větším rozpočtem. Hodně násilí páchaného na upírech, démonech a další havěti s adrenalinovými popisy akčních scén a gurmánským vychutnáváním si místních pokrmů.
Komu se líbil Drsný Spasitel bude zřejmě i tady spokojen

26.10.2022 3 z 5


Syn černého meče Syn černého meče Larry Correia

Moje první přečtená knížka od tohoto autora a musím zde vyjádřit svou naprostou čtenářskou spokojenost.
Chytře napsaná zápletka o hrdinovi s mocným magickým mečem, který zpočátku působí jako panák jenž má jít z boje do boje. Ovšem postava bojovníka jménem Ashoka Vadal se s každou další kapitolou stává více lidskou a i jeho konání zde má promyšlené opodstatnění. Vedlejší postavy jsou tady naprosto skvělé a mají uvěřitelné motivace (včetně padouchů).
Opravdu působivý příběh plný akce a magie.
Navíc se to odehrává ve světě, který mi připadá jako zajímavý mix Indie se svým kastovním systémem a Japonskem v období Sengoku

05.07.2022 5 z 5