Albánie - Kráska se špatnou pověstí přehled

Albánie - Kráska se špatnou pověstí https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/109754/albanie-kraska-se-sp.jpg 4 34 34

Víte vůbec, kde leží ten stát fantastických horských scenerií a divokého mořského pobřeží? Evropská země, a přesto jako by byla z jiného kontinentu… První prezident Ahmet Zogu změnil ze dne na den republiku v monarchii a sám sebe prohlásil za krále Zoga I. O čtyřicet let později Albánii prohlásil stalinistický vůdce Enver Hoxha prvním ateisticko-humanistickým státem planety. Jedinou povolenou vírou se tehdy staly komunistické ideály střežené tajnou policií Sigurimi. Malý osamocený stát se opevnil statisíci betonových bunkrů a žil v úplné izolaci po svém. I dnes je to země, kde stále existuje krevní msta a mafie není pojmem z dobrodružných románů. Ale pozor! Cizinec je zde váženým hostem. Petr Horký a Miroslav Náplava hledali v Albánii během posledních několika let opakovaně odpovědi na řadu otázek. Jaké věno dostane albánská nevěsta? Dostává ještě dneska ženich od rodičů nevěsty během svatby kulku, aby ji mohl beztrestně zabít v případě nevěry? Proč nazýváme Albánii Zemí orlů, když je to úplná blbost? A proč do Albánie vůbec jezdit…? Připravovaný dokumentární film a kniha jsou opět společným projektem Nakladatelství JOTA, sdružení Camera Incognita a společnosti Piranhafilm. Knihu v dárkovém balení doplňuje DVD s cestopisným filmem, který vás zavede přímo do srdce podivuhodné Albánie.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Albánie - Kráska se špatnou pověstí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

Briv
05.05.2024 5 z 5

V Albánii jsem byla poprvé v roce 2010 a tak jsme si s manželem řekli, že si to po 13 letech zopakujeme znovu a vezmeme sebou i našeho pětiletého kloučka. Tak mě napadlo si před odjezdem přečíst, jak to viděl i někdo další, kdo se taky toulal po albánských horách a zažíval zajímavé dobrodružství.
Kniha mě nostalgicky připomněla i naše vzpomínky. Moc se mi to líbilo... A kdo ještě chcete zažít tu krásnou nezkaženou Albánii, tak jeďte, co nejdříve, už se to tam začíná hodně měnit.

Nyctophile
05.04.2022 3 z 5

Chcete v cestopise o Albánsku čítať meditácie nejakého pseudofilozofa na tému, či k nám ženy zoslal vesmír, prípadne že po tridsiatke sa život radikálne mení? No asi ani nie. Oceniť treba ale niektoré informácie, ktoré by sa ku mne inak nedostali.


Adwil
03.08.2020 5 z 5

Číst průvodce mě velmi nudí, jsou strohé a popisné - toto od této knihy určitě nečekejte! a proto mě velmi kniha bavila a ostatní knihy o Albánii jsem pak již odložil. Cestopis, poetika, český pohled a romantika v jednom - někdo to zatracuje, mi se to moc líbilo. Někdy je totiž lepší zemi poznat a prožít než ji mít již dopředu nastudovanou z průvodců :-)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Albánie - Kráska se špatnou pověstí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených55x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených2x
v Knihotéce16x
v Chystám se číst15x
v Chci si koupit2x

Štítky knihy

Albánie

Autoři knihy

Miroslav Náplava
česká, 1966
Petr Horký
česká, 1973