Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku přehled

Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku https://www.databazeknih.cz/img/books/88_/88423/bmid_cerna-smrt-v-evrope-velky-mor-a-kon-TxH-88423.jpg 4 69 69

Historická studie zabývající se dějinami moru a jeho dopadem na kulturu a společnost. Mor, který Evropu postihl v letech 1346 až 1350, byl jednou z největších katastrof v dějinách Západu. Padla mu za oběť zhruba třetina obyvatelstva. Klaus Bergdolt se zabývá nejprve epidemiemi antiky a raného středověku a lékařskou problematikou moru, a posléze na základě poutavých svědectví soudobých kronikářů líčí každodenní život za moru, zabývá se průvodními jevy černé smrti, jako byly průvody flagelantů a pogromy, a vlivem moru na hospodářskou a společenskou strukturu evropských zemí. V závěru se zaměřuje na vliv moru na umění a literaturu pozdního středověku.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Der Schwarze Tod in Europa: Die Große Pest und das Ende des Mittelalters , 1994


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (12)

Emik87
18.02.2024 4 z 5

No téma je opravdu kruté, ale knížka se četla dobře a čtenář se dozví hodně zajímavých informací.

Bakana
10.04.2022 5 z 5

Je vidět, že autor je opravdu na dané téma odborník. Tahle kniha by se určitě dala použít jako užitečný zdroj k nějaké odborné práci.
A černá smrt? To si asi nikdo nedokážeme představit. Kniha je napsaná tak, že mě mnohokrát v průběhu čtení napadlo, jaké to asi muselo být žít v té době. Následky musely být pro Evropu naprosto katastrofální. Ubozí dnešní Evropané, co třepou rouškou při každém kýchnutí!


Martin_Eli
12.11.2021 3 z 5

Po knize jsem sáhnul, abych porovnal Černou smrt se současnou epidemií Covidu. Ano, bylo to naivní, i mě překvapila míra hrůz, která se odehrávala v morové době, bylo to něco naprosto příšerného, ještě navíc přiživované faktem, že lidé ve středověku prostě netušili, jak se nákaza šíří a jak jí zabránit. Kniha je čtivá, zabývá se různými aspekty vlivu moru na společnost, přičemž některé kapitoly mě bavily více, jiné, zejména ke konci, na mě byly už trochu suchopárné. Zájemcům o historii lze jen doporučit.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku v seznamech

v Přečtených100x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených3x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst40x
v Chci si koupit18x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

mor 14. století epidemie

Autorovy knížky

Klaus Bergdolt
německá, 1947
2002  84%Černá smrt v Evropě: Velký mor a konec středověku