Cestou osudu a náhody přehled

Cestou osudu a náhody
https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73629/cestou-osudu-a-nahody-73629.jpg 5 23 23

Kniha Romana Vehovského Cestou osudu a náhody se liší od ostatních cestopisů jak destinací, tak časovým obdobím. V roce 2002 vyrazil autor s báglem na zádech pozemní cestou přes Indii do Austrálie. Jak sám říká, neměl ponětí, že se cesta protáhne na sedm let. Vyrazil stopem, se spacákem a "okopírovanými listy školního atlasu". Spíše než o cestopis se jedná o popis pouti, mozaiku nevšedních příběhů, setkání a zážitků. Na začátku byla inspirace lidmi, kteří svými příběhy ukázali, že cestování není výsadou bohatých. Nejen mezi řádky se dá vyčíst, že více než peníze je třeba mít k cestování dostatek času. V dnešní době, kdy se čas přepočítává na peníze, je tato kniha klíčkem k poznání ceny přítomného okamžiku. Autor byl na své cestě mnohdy odkázán na přízeň osudu a dobrých lidí. Právě setkání s lidmi je podle Romana Vehovského cennější než štvanice po turistických atrakcích mnohdy postrádající jakékoliv poznání. Kniha je bohatě doplněna ojedinělými fotografiemi autora.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Cestou osudu a náhody. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

Puddle
01.10.2023 5 z 5

Měl jsem čest Romana (autora knížky) osobně vidět na dvou přednáškách a působil na mě jako naprosto fantastický člověk a úžasný vypravěč. A neméně skvělé jsou i jeho knížky. Četl jsem je už dávno, ale pamatuju na překrásné fotografie i osobní příběhy Romana a lidí, které na cestách potkal.

Varan.Nilsky
01.09.2017 5 z 5

Oba dva díly této knihy, ač vydané nedávno, popisují cestování na divoko, ještě ve starém stylu, tedy bez sociálních sítí a podobných nesmyslů. Cestování ve kterém šlo o cestu samu.


PatrikDi
08.02.2015 5 z 5

Roman Vehovský zvolil při popisování svých zážitků z toulání se Asií a Austrálií ten nejrozumější a nejlépe vystižnější styl. Kratičké příběhy, které ne vždy na sebe navazují umocňují dojem ze čtení. Nepřeberné vzpomínky a příhody jednoho českého turisty, který využívá autostop a kempování působí neotřelým způsobem. Autor sám razí motto, které převzal od jednoho svého hostitele, že jich zrovna nebylo málo, hodnotné věci jsou zdarma a za pomíjivé předměty nemá cenu utrácet. Dobrodružství Romana Vehovského je pouť, nalezení sebe sama, poznání lidí a kultur, které často neznáme a zdají se nám jejich tradice a zvyklosti nepochopitelné, stačí uvést, když v Kambodži, Phon Penhum, přespal u rodiny své kamarádky Sorphoin. Její otec pracoval tehdy na dokončení jejich domu v Bavatu. Přestože rodina Sorphoiny mezitím žila v Phon Penhu, v jednopokojovém bytu se zastřešeným balkonem, nabídli mu tento venkovní prostor s dřevenou palandou, ostatní spali v místnosti, kde jejich prostor vymezovala moskytiéra. Ráno místnost uklidili a začali jíst, jak je u nich tradicí, na zemi. Nevšedních zážitků je celá řada a Roman Vehovský se osvědčil jako zkušený cestovatel i fotograf. Libí se mi, že umí přemýšlet o svých zážitcích a vzpytovat své svědomí, když se mu pokazil fotoaparát a pracovnice z foto-krámku v Pekingu mu oznámila, že kvůli neotevírání závěrky u fotoaparátu nemůže vyvolat fotografie, vzpomněl na ubohého člověka v městě Šimonoseki v Japonsku, který mu nabízel ne dost peněz za jeho fotografii a on toho člověka odmítl. Kniha potěší i tím, že Roman Vehovský nejen cestoval ale i v cizině pracoval a vydělával si tak na svou cestu.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Cestou osudu a náhody v seznamech

v Přečtených28x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených1x
v Knihotéce13x
v Chystám se číst9x
v Chci si koupit3x

Štítky knihy

cestopisy

Autorovy další knížky

2011  90%Cestou osudu a náhody
2012  95%Cestou osudu a náhody: Návrat s podkovou