Clayův most přehled

Clayův most https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/405847/mid_clayuv-most-76x-405847.jpg 4 295 295

Pět nedospělých bratrů Dunbarových žije na předměstí australského města bez otce a matky, podle vlastních pravidel. Jejich domov se zmítá v chaosu. Matka chlapců, klavíristka, která na otcův podnět emigrovala z komunistického Polska, se nejprve probíjela životem v rakouském táboře, potom v Austrálii dělala podřadné práce, učila se anglicky a potom se vdala. Pět synů vychovávala přísně, ale s láskou. Po její smrti život bratrů poznamená záhadné zmizení otce. Dávají mu přezdívku Vrah, neboť po jeho odchodě v srdci každého z nich něco zemřelo. Když se po čase otec z ničeho nic objeví, vyhánějí ho. Jen jeden z bratrů, Clay, pozná otcovo tajemství a i jeho postihne osobní tragédie. Vydá sa postavit most přes dravou řeku, čímž zároveň symbolicky staví most mezi bratry a otcem, ale i mezi minulostí a přítomností.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Bridge of Clay , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Clayův most. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (97)

Architetka
26.03.2024 5 z 5

Je to ze začátku pěkný zmatek. Skoky v čase, náznaky, věty co nedávají (zatím) smysl. A spousta postav, a všichni se chovají zvláštně. Proč se ti bráchové pořád tak rvou? Proč říkají svému otci Vrah? Má smysl se prodírat knihou dál?
Má, protože příběh vypráví Markus Zusak. Jeho poetický jazyk, nádherné metafory, lidskost, jemný humor i v tragických okamžicích, to vše vás nakonec zase (podobně jako ve Zlodějce knih) ohromí a pohltí.
Výborný překlad Dominiky Křesťanové.

Dela111
02.03.2024 2 z 5

Můj nejsilnější pocit z knihy je radost, že jsem to konečně dočetla. Nechápu, že tentýž autor napsal Zlodějku knih a Posla, ze kterých jsem byla nadšená, takže jsem čekala něco podobného. Toto je však napsáno jinak a já tento styl nedokáži ocenit, asi nejsem literárně tak na výši...
Clayův most má silný a výborný námět, vykresluje historii jedné rodiny, je o odchodech, ztrátách, umírání, pocitu viny. Příběh plyne velmi pomalu a jednotlivé události jsou odhalovány nahodile. Literární styl je zvláštní, kniha je plná náznaků a poetických obratů, kontrastem k tomu je vyjadřování mladého vypravěče.
Bohužel je to napsáno tak, že mě to nebavilo a na rozdíl od jiných čtenářů pro mě nebyl nezáživný a divný jen začátek, ale celá kniha. Pro mne tohle není, ale z mnoha nadšených komentářů je vidět, že své čtenáře si kniha našla.


Nikusha
31.10.2023 2 z 5

Achjo, tak to mrzí, ale vůbec mě to nebavilo. Chyběla mi asi třetina do konce a už fakt ne. Nemělo to ani pořádně žádný příběh, že by to nějak gradovalo. Ani jsem z toho nic necítila jako obvykle ze Zusakovych děl. Buď jsem to špatně pochopila nebo nějaké špatné období, nevím.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (28. týden)

08.07.2019


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Clayův most v seznamech

v Právě čtených13x
v Přečtených388x
ve Čtenářské výzvě69x
v Doporučených20x
v Knihotéce184x
v Chystám se číst323x
v Chci si koupit59x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

Austrálie smrt sourozenci rodinné vztahy romány

Autorovy další knížky

Markus Zusak
australská, 1975
2009  91%Zlodějka knih
2012  87%Posel
2014  62%Roky pod psa
2019  82%Clayův most
2015  80%Smečka rváčů