Před povodní přehled

Před povodní https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450433/bmid_pred-povodni-8Ts-450433.jpg 4 476 476

Do tmy série

< 3. díl

Vilu na břehu řečovické řeky navštěvuje neznámý host. Přichází starou studnou a nepatří do suchozemského světa. Také Hanu Strnadovou přitahuje spíše svět pod hladinou než mezilidské vztahy ve městě. Nešťastně zamilovaný Jarda Vávra pozve na návštěvu Haninu bývalou psycholožku Radku Borskou, aby mu poradila s řešením komplikovaného vztahu. Doktorčino počáteční nadšení je vystřídáno rozčarováním a nutnou sebeobranou. Na pilu rodiny Vávrových chodí anonymní dopisy a dny začínají chutnat jako zkažená ryba. Řeka si žije vlastním životem, po dlouhém suchu se hladina nečekaně zvedá a vrací obyvatelům to, co do ní během zimy nerozvážně naházeli.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Před povodní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (139)

martini.ce
19.03.2024 4 z 5

Neobyčejná kniha. Posledních asi 30 stran se nedala odložit, finále bylo strhující.

MadamC
03.03.2024 5 z 5

Knihu jsem poslouchala v rámci Rozhlasu a moc se mi líbila, i když byla ponurá a občas svou dusivou atmosféru přehodila i na mě.
Příběh byl velmi dobře vystaven a skvěle gradoval, nenudila jsem se ani minutu. Předchozí díly této teilogie jsem nečetla a vůbec mi to nevadilo, což je také velké plus.
Má první kniha od autorky a myslím, že rozhodně nebyla poslední. Jen je potřeba si ji asi dávkovat


mirektrubak
23.02.2024 3 z 5

Líbila se mi syrová lyrika „vodnické“ dějové linky. Ten neobvyklý náhled na obvykle směšnou pohádkovou figurku (panáček, který sedí na vrbě a štupuje si tam zelené ponožky) a její přeměnu v postavu drsně mytologického charakteru, to se mi zdálo silné a oslovující. Zejména v kontrastu zranitelnosti a schopnosti zraňovat. Byla tam chytře představena nadpřirozená moc, která sice dá slabé postavě schopnost vlády nad druhými (protože nad počasím, protože nad živlem) a z osoby slabé a rozbité činí silnou mimo-lidskou mocnost. Jak se z Hanky stává Hana, tak se z outsidera stává dominátor. Bylo zajímavé to sledovat. Bylo zajímavé sledovat, jak v ní sílí dříve jen tušená energie, kterou sice vnímá jako bytostně vlastní, ale která je pro ni stále mysteriem, stále ji zcela neovládá a stále se jí nejspíš i docela děsí, vždyť zahrnuje tolik negativních emocí, které byly před její metamorfózou potlačovány.
Pohádkový archetyp se tak stává symbolem lidského růstu, přijetí i obav z objevování vlastního středu.

Bohužel mě tentokrát jen velmi málo zaujala realita Řečovic. Jak mě první díl trilogie nadchl a druhý stále ještě hodně těšil, tak teď jsem byl teda ve značných rozpacích. Zejména vztahy mezi postavami (doktorka, Jarda, jeho máma a její zaměstnanec) mi přišly nějak nuceně vytvořené, nevěrohodné, postavy samotné pak zvláštně nepřiměřené, jakoby nesourodé a vnitřně nekompatibilní. Tyhle části mě příliš nebavily a občas jsem se přistihl u toho, že mě vlastně nebaví vůbec. Dvě roviny, které se měly doplňovat se u mě nesešly. Což je mi líto, protože Anna Bolavá píše pořád krásné a literárně svůdné texty, svůj talent k vytváření atmosféry ani tady neztratila.
Tak třeba příště...

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (43. týden)

18.10.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Před povodní v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených629x
ve Čtenářské výzvě136x
v Doporučených13x
v Knihotéce179x
v Chystám se číst171x
v Chci si koupit39x
v dalších seznamech3x