Druhý věk strojů přehled

Druhý věk strojů
https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/353150/mid_druhy-vek-stroju-Sak-353150.jpg 4 65 65

Chcete uspět v závodě s umělou inteligencí? Chcete vědět, co mají studovat vaše děti, aby v budoucnu našly práci? Vstoupili jsme do zcela nové doby. Počítače porážejí člověka v logických hrách, dokáží diagnostikovat onemocnění přesněji než lékaři, obrovské databázové systémy řídí obchod a vůbec: digitální technologie zvládají čím dál tím častěji úkony donedávna vyhrazené pouze lidem. Díky nim rostou zisky a zvyšuje se produktivita, ale také narůstá nezaměstnanost a klesají reálné mzdy mnoha profesí. Jak bude vypadat naše budoucnost za deset let? A co vlastně čekat od inteligentních strojů a jak se na ně připravit? Bestseller Druhý věk strojů Erika Brynjolfssona a Andrewa McAfeeho z MIT nabízí klíčové poznatky o masivních změnách, které díky digitálním technologiím a inovacím podstupuje ekonomika a celý náš svět. Publikace detailně argumentuje a předkládá možná východiska budoucího soužití s našimi digitálními výtvory – protože právě to bude definovat úspěch naší civilizace v jedenadvacátém století. Podle autorů existují rizika, ale také cesty, jak zajistit, aby každý člověk na planetě zůstal ekonomicky životaschopný. Čtivý, zasvěcený, spíše optimistický a v USA velice diskutovaný výhled do budoucnosti prezentovaný v této publikaci by měl patřit k povinné četbě všech lidí, kterým není lhostejný svět, v němž žijeme.... celý text

Literatura naučná Ekonomie a obchod Věda
Vydáno: ekniha , Jan Melvil
Originální název:

The Second Machine Age , 2014


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Druhý věk strojů. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

jirijanovotny
17.02.2024 4 z 5

Not bad na 10 let starou knihu, která se zabývá technickým pokrokem a "předvídáním budoucnosti".
Pravda je, že kdybych ji četl hned po vydání (2014 ENG, 2015 CZ), tak si u lec čeho řeknu WOW. Teď jsem si řekl WOW hlavně u některých předpovědí, které nebyly až tak daleko od pravdy.

Eldar80
03.01.2021 4 z 5

Výrazně technooptimistická kniha. Autoři vychází z Moorova zákona, který je podle nich příčinou enormního rozvoje IT. Popisují vliv těchto technologií na ekonomiku a jak ovlivňují pracovní místa a výši mezd.
Strukturou se velmi podobá knize WTF. Potřebný technologický úvod následuje problematika daní a zaměstnanosti. Autoři spíš analyzují současnost a jen mírně předvídají blízkou budoucnost.
Je to užitečné jen pro úzký okruh čtenářů a nebo pro lidi, které baví průnik moderních technologií přes ekonomiku až k politice. Velká nevýhoda je úzký okruh témat a spoléhání se na trvalost současného stavu.
Stačí minulý rok a je vidět, jak je ta trvalost křehká a nejasná. Egypt a Řím také trvaly stovky let… Ta hojnost, o které autoři mluví, dál způsobuje rozdělení společnosti a takový stav je náchylný ke konfliktům.
To co překotný technologický pokrok přináší je sice hezké, ale je zřejmé, že státní instituce nemají šanci držet krok. Každý vidí bídu současného školství. V USA se o tom mluví už 50 let. A změna žádná. (U nich ani u nás.)
Kam taková situace povede? Nadšení autorů nesdílím. Právě jejich nadšení je v ostrém kontrastu se zkostnatělostí státní správy. I to se ukázalo minulý rok. Druhý věk strojů přináší rizika, na která nejsme připraveni.
Konkrétních rad v knize moc není. Záleží docela dost na čtenáři, co vše z knihy vytěží. Mě nejvíc obohatila v tom, že je z ní hodně vidět, kolik se bude muset udělat změn od sociální politiky po ekonomické regulace a právo.
Když se podívám na naše politické představitele, tak je dojem z knihy vyloženě strašidelný. Tito lidé z dob minulého režimu ovládají náš stát za situace, kdy se neúprosnou rychlostí blížíme k technologické singularitě v roce 2045? Děsivé. 80%
Zajímavé komentáře: VladimirTetur


iLuciferie
11.12.2019 1 z 5

Bohužel knížka je z těch, které mají "platnost" jen velmi omezenou dobu. Zde už bohužel není nic, co by bylo překvapivé, vizionářské nebo zajímavé pro teď ani do budoucna.. (Proč takovéto knihy vůbec vycházeji?..)

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Druhý věk strojů v seznamech

v Právě čtených11x
v Přečtených96x
ve Čtenářské výzvě3x
v Doporučených5x
v Knihotéce45x
v Chystám se číst74x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech2x