Dům na rozhraní přehled

Dům na rozhraní https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55651/bmid_dum-na-rozhrani-xaj-55651.jpg 3 122 122

Během svého rybářského výletu naleznou Tonnison a Berreggnon v rozvalinách starého domu kdesi v Irsku starý deník. Jeho stránky jim odhalí neuvěřitelné zážitky někdejšího obyvatele domu. Nejprve jej začnou ohrožovat jakási humanoidní kancům podobná monstra, vylézající z pukliny nedalekého Ďáblova Chřtánu, které zraní jeho psa a úporně se snaží dostat do domu. Poté pisatel zažije jakýsi parapsychologický výlet do krajiny jiných světů. Čas začne ubíhat rychleji a rychleji, dny a noci se střídají během vteřiny, zrychlený čas a jakési vychýlení prostoru autorovi umožní stát se svědkem zániku sluneční soustavy a vzniku nových světů.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: , AF 167
Originální název:

The House on the Borderland , 1908


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Dům na rozhraní. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (31)

Taťka Hraboš
18.04.2024 4 z 5

Velmi zajímavá kniha, která - pokud jde o hodnocení - doplácí zřejmě na svou nejednoznačnost. Dnešní čtenář si žádá jasné rozuzlení příběhu a ne výzvu k přemýšlení, "jak to vlastně ten autor myslel". Pokud by tuhle látku vzal do rukou současný mistr hororu Stephen King, tak by zřejmě hodnocení poskočilo o dvacet procent výše. Přitom je to kniha svědčící o mimořádně bohaté fantazii autora, napsaná na svou dobu velmi poutavě, zvláštním poetickým způsobem, kladoucím nároky hlavně na čtenářovu vizuální představivost.

veronika4001
10.03.2024 5 z 5

Tohle je ukázkový horor, který leckomu rozproudí krev. Milník hororového žánru, jenž inspiroval H. P. Lovecrafta.
Moc se mi líbila temnota a zlé předtuchy u nalezeného deníku, který otvíral bránu temných sil, svíravý pocit strachu v domě a popis mimozemské inteligence (nebo neúčastného plánu?).
Věci náhle vznikají a náhle zanikají jakoby se po nich slehla zem a Chřtán se mění.
Brebentění, bublání a dům.
Dům na rozhraní.
Fantazie mezi sci-fi a hororem je dechberoucí a Lovecraftův horor znamená z větší části inspirace Hodgsonovým dílem.
Dílo Dům na rozhraní je dokonale vyváženým koncertem hororových a sci-fi prvků sladěných s lidskou zvědavostí a nenechavostí.
Blouděním sluneční soustavou, aby poznal svůj dům, který je na rozhraní skutečného s neskutečným Hodgson asi nechtěl dějově sklouznout k béčkovému hororu. Chtěl něco jiného, a to multidimenzionálně příběh podat, proto pracuje se sluneční soustavou, prostorem za ní, se sny, které dotyčný vnímá jako realitu a s časoprostorem.
Skoro to vypadá na začínající surrealismus (Salvador Dalí si též pohrával s fantastikou a bizarnostmi - např. obraz Rozteklé hodiny; přičemž jeho obrazy jsou založeny na snové imaginaci).
Knihu doporučuji pro poznání díla, které bylo Lovecraftovou inspirací a díky němuž si můžeme užívat Hodgsonův odkaz v podobě Lovecraftových děl.


Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Velmi zajímavý náhled do hororu začátku dvacátého století. To, že byl Dům na rozhraní inspirací pro Lovecrafta je zcela evidentní. Kdybych toto dílo četl na slepo, neváhal bych za autora označit právě HPL, jehož následná tvorba vykazuje velmi podobné, ne-li zcela stejné rysy.

První část knihy, kdy se protagonista brání jakési invazi nestvůr byla na čtení daleko zábavnější, než druhá část, kde bloudil mimo prostor a čas ve formě bytosti bez těla. Druhá část byla svým způsobem také zajímavá, ale spíše z hlediska toho, jak autor z počátku dvacátého století vnímal cestování časem, vesmír apod. Ještě štěstí, že tyto pasáže nebyly příliš dlouhé.

Celkově dávám 3/5, přičemž obrana před kanci a objevování tunelů pod domem měly skvělou hororovou atmosféru. Zatímco abstraktnější část bloudění duše mi stejně jako pozdější Livecraftovy snové povídky moc po chuti nebyla.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Lvi na výsluní a další knižní novinky (22. týden)

29.05.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Dům na rozhraní v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených135x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených3x
v Knihotéce126x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit26x
v dalších seznamech5x

Štítky knihy

anglická literatura Irsko horory britská literatura

Autorovy další knížky

William Hope Hodgson
anglická, 1877 - 1918
1997  69%Dům na rozhraní
2015  71%Brána do sveta príšer