Čtvrté křídlo přehled

Čtvrté křídlo https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530478/bmid_ctvrte-kridlo-65d33a226d857.jpg 5 860 860

Empyreum série

1. díl >

Dvacetiletá Violet Sorrengailová měla nastoupit do kvadrantu písařů a strávit život mezi knihami. Její matka, nesmlouvavá velící generálka, jí však nařídí, aby se připojila ke stovkám kandidátů toužících dostat se mezi navarrskou elitu: dračí jezdce. Violet chybí trénink, navíc je menší než ostatní a draci se s „křehkými“ lidmi nespojují. Spálí je! Proto bude potřebovat všechen svůj důvtip, aby obstála. Brzo ale zjistí, že z Basgiathské válečné školy vedou jen dvě cesty ven: absolvovat, nebo zemřít.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Fourth Wing , 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čtvrté křídlo. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (216)

NikyTaky
dnes 5 z 5

Začnu asi tím, že jsem knížku vůbec číst nechtěla :D neměla jsem to v plánu, trochu mě odradila ta masáž na sociálních sítích. No, ale to co to se mnou udělalo. Bohové! Za poslední týden jsem knížku přečetla hned dvakrát, některý kapitoly i čtyřikrát, protože mě to tak pohltilo, že to nešlo jinak. První knihu od autorky jsem četla v zimě a hrozně mě bavil jeji styl psaní, ale co to co předvedla tady je teda masteepiece! Já bych si snad dobrovolně vzala LSD, abych viděla lítat draka v obýváku. Opravdu mě nikdy nic tak nedostalo. Vykreslení postav, ten děj, jak je to promyšlené, naprosto úžasné.
Violet byla na můj vkus asi až moc taková slaboučká, křehká, pořádn zraněná - to se tam dost často opakuje, ale rozhodně to nesundá hodnocení, které jsem tomu dala. Nemůžu se dočkat pokračování.
Ps: pro ty kteří neví, Rebecca na svém webu uvádí dvě kapitoly, které musela do knihy proškrtat, aby nevyzradila, to co bylo na konci

Veju007
včera 5 z 5

Bravurní a famózní. Takhle jednoduše se dá Čtvrté křídlo popsat. Violet ne neuvěřitelně silná osobnost, která se navzdory svým nedostatkům nenechává ničím a nikým zastrašit. A pak je ti Xaden…syn toho, který chystal převrat…od začátku bylo jasný, kam tohle bude směřovat a i přesto to bylo boží!

Původně jsem chtěla po knížce sáhnout až na podzim, že bych to rovnou spojila s dvojkou. Nakonec jsme ale nevydržela a díky za to! Příběh mě vtáhl a já mu okamžitě propadla! Slzy tekly a finále mě zanechalo naprosto bezeslov.

Víc říct nemůžu, protože spoilery. Prostě si to přečtěte!


Pain
včera 5 z 5

(SPOILER) I já se přidala k davu a přečetla tuto všemi oslavovanou knihu. Úplně paf jsem z ní nebyla - nejspíš kvůli oslavným ódám.
Kniha se mi líbila, i přes slabší místa. Některé věci jsem odhadla, některé ne (nalezení ztraceného přítele). Draci se mi moc líbili.
Z lidí jsem měla slabost pro Liama. Z draků samozřejmě vedl Tairn a Andara.
Trochu se mi zdálo, že vztah mezi VIolet a Xandenem byl dán tím, jaké draky získali.
Violet se mi líbila pro svoji houževnatost a nezdolnost. Neměla předpoklady pro to se stát dračí jezdkyní, ale šla vytrvale za svým cílem - přežít.
Po dlouhé době kniha, která se mi opravdu líbila a rád s přečtu další díl.

všechny komentáře

Související novinky (5)

10 nejčtenějších knih (květen)

15.05.2024


10 nejprodávanějších eknih (duben)

13.05.2024


10 nejčtenějších knih (duben)

15.04.2024

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.


Citáty z knihy (1)

,,Rozhodni se, Violet. Chceš zemřít jako písařka? Nebo žít jako jezdkyně?"


Ocenění knihy (2)

2023 - HumbookAwards (Nejočekávanější překladová kniha roku 2024)
2023 - Goodreads Choice Awards (Romantasy)


Kniha Čtvrté křídlo v seznamech

v Právě čtených115x
v Přečtených1 069x
ve Čtenářské výzvě267x
v Doporučených119x
v Knihotéce502x
v Chystám se číst640x
v Chci si koupit255x
v dalších seznamech27x