Havířovina přehled

Havířovina
https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499028/bmid_havirovina-YfA-499028.jpeg 4 205 205

Spisovatelka pátrá po minulosti tajemného domu v rodné vesnici. Jak její mise dopadne? Havířovina je nevzhledný a zanedbaný dům v malé vesnici. Povídá se o něm, že přitahuje špatné věci — lidé tu umírají nebo přinášejí neštěstí ostatním. A kdoví, možná se tu dokonce objevují duchové… Jedna zdánlivě nepodstatná matčina poznámka o tom, že z komína Havířoviny opět stoupá kouř, vyvolá v hrdince románu zájem prozkoumat dům blíž. Vydává se tak po stopách historie tajemného a pravidelně opouštěného obydlí a prostřednictvím rozhovorů s obyvateli vesnice se snaží přijít na kloub tomu, jestli se v tomto místě skutečně odehrává něco nadpřirozeného, nebo je všechno jenom zvláštní souhrou náhod a smůly. O tom všem píše svůj román, od kterého si slibuje, že ji po trpké životní etapě a zatím spíše neúspěšné literární dráze vrátí do normálního života a přinese jí vytoužený úspěch. Na této dobrodružné výpravě do minulosti se kromě jiného setkává i se svými starými strachy — a poznává nové. Co jí návrat do rodné vesnice a touha napsat román o strašidelném domě ve skutečnosti přinese?... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Havířovina. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (59)

AdunavonBois
26.05.2024 3 z 5

Chvíli mi trvalo se do příběhu vůbec začíst, naladit se na hlavní postavu. Úplně mi nesedla žánrová oscilace mezi krimi, duchařinou, vesnickým románem a osobní zpovědí. Přestože chápu, že kniha o hledání je. Četby nelituji, ale ke knize se už nevrátím.

lexikon_tf
10.05.2024 5 z 5

Moje první setkání s autorkou a hned mě její styl psaní zaujal, rozhodně si moc ráda přečtu její další knihy!

Havířovina, tak se říká jednomu starému a zanedbanému domu v jihočeské vesnici, kam se hlavní hrdinka, spisovatelka, po letech vrací, aby zde, v rodné vísce, našla ztracenou životní nit - práce ani vztah se nevydařily, a tak doufá, že zde načerpá alespoň inspiraci pro nový román.

Ale ten omšelý dům v sousedství jí nedá spát - prý se tam objevují podivné věci - z komína občas stoupá kouř, i když je dům dlouhodobě neobývaný. Straší v něm snad? Nebo se jedná o náhody, které podněcují sousedskou představivost? A kdo je to Sroulák?

Jistá mrazivost, která z příběhu sálá, je pro mě atraktivní a rozhodně jsem se při čtení nenudila. Žádné thrillerové scény se zde neodehrávají, spíš takové hororové, plíživé tajemno, a to já mám ráda. Moc doporučuji!


jan8470
17.04.2024 4 z 5

Proč přemýšlím o Havířovině a proč na ni nedám dopustit?
„Pak jednoho dne do vesnice nečekaně přijíždí místní rodačka. Po dvaceti letech se vrací z hlavního města, protože si zpackala život a neví jak dál. František Zeman se brzy dopídí, že začala psát o Havířovině a její historii nějakou posranou knihu.“ (str. 168)
Každá vesnice (o městech nemluvě) má v sobě bolavé místo, pro malou jihočeskou obec to je chátrající dům, kterému nikdo neřekne jinak než Havířovina. Právě o jeho pohnuté historii se chystá psát hlavní hrdinka stejnojmenného románu. Z výše uvedené ukázky je patrné, že hrdinka je rozháraná, tak trochu neví co sama se sebou, neboť přišla o práci i vztah do kterého vkládala tolik energie a nadějí. Na rodnou hroudu se vrací tedy proto, aby si srovnala, co vlastně chce. Havířovina zahalená tragédiemi několika generací svých obyvatel, jí má zase pomoci nastartovat přerušenou spisovatelskou kariéru. Tedy pokud nasbírá dost informací a román napíše.
Když Iva Hadj Moussa která je autorkou knihy říká, že je Havířovina „Román o spisovatelské krizi a tajemství jednoho domu.“ Tak nekecá. V podstatě jde o psychologický thriller nejen o zlu. Ale o zlu které v lidech dřímá v podobě toxických vztahů a lhostejnosti. Není to veselé čtení. Dokonce bych řekl, že z něj mrazí stejně, jako mrazilo diváky při sledování filmů: Je třeba zabít Sekala či Habermannův mlýn. Přesto kniha dokáže pobavit. Autorka, jak je jejím zvykem vše nahlíží očima a komentuje ústy hlavní postavy, tudíž se dočkáme jak sžíravých postřehů o životě, vesmíru a vůbec, ale také o čtenářství a spisovatelství. Tady Iva Hadj Moussa dokáže vyloudit na tváři čtenářově úsměv.
Za mě jde o další zdařilé dílko pro mě nové tváře české literární scény. A plakejte nad rozlitým že se vypravěčka stále jen lituje a plácá se životem jak nudle v bandě, kdo v životě nezažil něco podobného, ať první hodí kamenem.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Vychází Ticho a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Havířovina v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených251x
ve Čtenářské výzvě68x
v Doporučených6x
v Knihotéce57x
v Chystám se číst182x
v Chci si koupit37x
v dalších seznamech1x