Hodina mrtvých očí přehled

Hodina mrtvých očí
https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12338/bmid_hodina-mrtvych-oci-8kh-12338.jpg 4 305 305

Jeden z nejlepších válečných románů ! Román Hodina mrtvých očí, který autor vydal v roce 1957, mu přinesl mezinárodní úspěch. Má částečně autobiografický charakter a zabývá se narůstajícím procesem deziluze, kterým procházela značná část mladých Němců na konci druhé světové války. Ti byli vychováni v prostředí jednoznačně prezentované totalitní ideologie, která jim vštěpovala pocit výjimečnosti a nadřazenosti nad ostatními národy. Až každodennost válečného prožitku v prostředí narůstajících vojenských neúspěchů v nich pocit výlučnosti postupně smazávala a u mnohých, autora knihy nevyjímaje, přivodila názorový zlom, jenž ale vyústil v přimknutí k totalitě jiného druhu. zdroj: novinky.cz... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Die Stunde der toten Augen , 1957


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina mrtvých očí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (73)

maresh
06.05.2024 5 z 5

Silný příběh doprovázen temnou a studenou válečnou atmosférou, který pohltí a nedovolí odlepit od něj oči. S postavami, jak hlavními, tak vedlejšími, jsem se dokázal sblížit natolik, že se mi v akčních pasážích cukaly koutky a třásly ruce. Všechny kapitoly měly něco do sebe; z jejich četby byla cítit surovost, ale zároveň i krása. Vřele doporučuji, ať už válečným nadšencům, milovníkům silných příběhů, či jen lidem, jako jsem já sám. :)

vpadysak
26.02.2024 4 z 5

Studený, drsný a surový príbeh o tom, že vojna nikomu nič nedaruje a robí z ľudí iba nástroje svojích vodcov. Autor príbeh píše tak presvedčivo, že sa človeku zdá, že naozaj počuje dunenie diel z neďalekého frontu a cíti napätie a zimu v popisovaných akciách v týle nepriateľa. Popri parádnych opisoch nezmyselnej vojny a vnútorných rozpoloženiach postáv nesmie chýbať v tých časoch povinné vykreslenie "správňackej" Červenej armády. To ale ku knihám z tohoto obdobia tak trocha patrí a tiež to dáva určitý pocit autenticity. Za mňa veľmi slušné a drsné čítanie so silným koncom.


MaxQ
31.01.2024 4 z 5

Z knihy mám velmi rozporuplné pocity. Na jedné straně špičkově od vyprávěný napínavý příběh německých výsadkářů, jejich motivace, osudy i konce. Na druhé straně linka se sovětským vojákem, hrdinnou rudou armádou, dobráckým komisařem NKVD, to je když ne k smíchu, tak k pláči určitě. Škoda, jinak by to byl světový román.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hodina mrtvých očí v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených431x
ve Čtenářské výzvě33x
v Doporučených46x
v Knihotéce227x
v Chystám se číst178x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech7x