Jihočeský horor přehled

Jihočeský horor
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485095/bmid_jihocesky-horor-i0D-485095.png 4 58 58

Upíři, neobyčejná stvoření, duchové, vetřelci, psychopati, vlkodlaci, brutální vrazi a podobná strach nahánějící zjevení se nevyhýbají ani jižním Čechám. Přesvědčit se o tom můžete v příbězích jihočeských autorů a autorek prezentovaných v této výjimečné knize. Obsah: - Hovořící bytost Webster (Miroslav Pech) - Ukolébavka (Václav Křenek) - Návrat domů (Ivana Gašparíková) - Malá ryba, velká ryba (Jiří Sivok) - Bazén (Martin Štefko) - Podsvět (Anna Korbelová) - Hedvika (Václav Votruba) - Příchozí tisíce otců (Honza Vojtíšek) - Pod zvonem (Kateřina Malec Houfková) - Kalvárie (Svatopluk Doseděl)... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jihočeský horor. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Morbidus
04.03.2023 4 z 5

Už jako kluka mě vábila tajuplná keltičnost jižních Čech, ona nevyslovená rozervanost vykreslená přírodou a pověstmi opředenou historií. Vlastně se tedy ani nedivím, že české hororové podhoubí nejvýrazněji vyrašilo právě zde. Nutno také podotknout, že tato konkrétní plodnice je skvělým souhrnným zástupcem svého druhu. Obsažené příběhy jsou rozmanité jak jen to jde a mnohdy jsou navzdory tématu odvyprávěny svižně, originálně a čtenářsky zajímavě.
O tom vypovídá i fakt, že většina povídek mě měla čím zaujmout a tedy jsem si je patřičně užil. Snad jen Podsvět mi nějak zapomněl nabídnout větší příběh. Povídka Bazén je čtivá, neotřelá a dává smysl... ale výsledek na mě přesto působí poněkud rozpačitě a koncentrace gramatických chyb je vražedná. Příběh Kalvárie jsem pak četl už poněkolikáté, ale jde o tak kvalitní kus práce, že z té povídky vždy vane sychravý, záhrobní chlad. Hodně na mě zapůsobily kusy Pod zvonem a Hovořící bytost Webster.
Čistě odpočinková antologie, vhodná pro milovníky hororu a jižních Čech.

alibaba72
19.01.2023 4 z 5

Není to rozhodně špatné čtení, ale některé povídky mně připadaly trochu nedotažené.


kniznistranky
20.10.2022 4 z 5

Různorodá hororová sbírka, ve které najdete povídky o upírech, vlkodlacích, duších a všelijakých pochybných existencí a příšerách, které vás nenapadnou ani v nejdivočejších snech. Skvělá sbírka, ve které si podle mě každý najde "to své".

Jihočeský horor je povídková kniha, zahrnující tvorbu převážně jihočeských autorů - jak název napovídá - a i povídky jsou zasazeny do tohoto koutu naší republiky. Čtení jsem si moc užila. Byly tu povídky, které mi moc nesedly, ale i ty, ze kterých jsem byla přímo nadšená, jako třeba z "Kalvárie". Při čtení mi i lehce běhal mráz po zádech. Zneklidňující duchařina, která je za mě tím nejlepším z celé sbírky.

Trojice povídek, které bych chtěla vyzdvihnout, a které mě po Kalvárii oslovily nejvíce jsou "Bazén" (originální námět), "Hedvika" (klasika, která mi sedla jak prdel na hrnec) a na závěr "Příchozí tisíce otců" (skvělá atmosféra a čtivost).

Hodně zajímavý námět, řekněme i takový trochu hlubší, měla povídka "Hovořící bytost Webster", u které se pořád rozhoduju do jaké míry mi vlastně sedla. Nejlepší slovo, jakým by se dala popsat, je asi "divná" - myšleno v tom nejlepším slova smyslu.

Zbytku povídek bych dala asi takový průměr. Některé (jako třeba "Ukolébavka") bych moc ráda viděla víc rozpracované a u jiných mi trochu chyběla větší originalita ("Návrat domů"). Naopak "Podsvět" mi nesedl a nejsem si jistá, jestli jsem ho vlastně pochopila... Ale jak jsem psala na začátku, každý si tu najde to své. Od povídkové sbírky nelze čekat, že všechno sedne všem.

Skvěle sestavené, bavila jsem se. Povídky na říjnovou helloweenskou atmošku jak dělané.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky do konce roku

12.12.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jihočeský horor v seznamech

v Přečtených61x
ve Čtenářské výzvě9x
v Doporučených1x
v Knihotéce41x
v Chystám se číst34x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech1x