Jižní stezka Českem od východu k západu přehled

Jižní stezka Českem od východu k západu https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470834/bmid_jizni-stezka-ceskem-od-zapadu-k-vyc-2oE-470834.png 4 22 22

Po Severní stezce se Jan Hocek vydal na jih naší země a dokončil okruh kolem Česka. Jižní stezka spolu se Severní stezkou tak tvoří první ucelenou trasu pro pěší a cyklisty vedoucí kolem České republiky. Jižní stezka vede napříč celou zemí mezi nejzápadnějším a nejvýchodnějším bodem České republiky, prostupuje nádherné česko-slovenské pohraničí, vydává se přes jihomoravské vinohrady a svou pouť končí přechodem Šumavy a Českého lesa. Cestovatel Jan Hocek absolvoval celou trasu, uvědomil si, že 1 000 km není zas tak moc, a vnímal měnící se krajinu, architekturu, nářečí, nabídku jídel nebo třeba i piv. Knihu můžete využít mnoha způsoby – jako obrazovou a informační publikaci z českých, moravských a slezských hor, jako průvodce pro absolvování celé trasy či její části nebo jako motivační a inspirativní dílo. Putování vlastními silami po krajině České republiky nabízí mimo jiné odpovědné a nízkonákladové cestování, ne vždy je totiž nutné létat za poznáním přes půl zeměkoule, největší překvapení často zažijete doslova za humny.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jižní stezka Českem od východu k západu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (5)

marekB78
28.02.2024 4 z 5

V knize najdete spoustu informací, rad a tipů, ale i krásné fotografie. Ocenil bych více návrhů na ubytování a dobré stravování v dané oblasti.

Sidonka3
07.12.2021 4 z 5

"Stezky VIA CZECHIA (Severní, Jižní, Slezská stezka, Stezka středozemím) představují nejdelší a nejodvážněji vedené dálkové trasy v CR. Severní a Jižní stezka přecházejí celou republikou, sledují převážně státní hranici a překračují nejvyšší vrcholy našich hor. Procházejí hl.přírodou."
"Obliba dálkových a poutních tras roste celosvětově. Tyto cesty najdeme v mnoha zemích a nová vznikají. Nejedná se jen o historické cesty (staré i tisíciletí nazpět, např. proslulá svatojakubská cesta)."

Předmluva: "Tento cestopis lze využít jako obrazovou a informační publikaci hor, jako průvodce pro absolvování celé trasy či její části nebo jako motivační a inspirativní dílo. Absolvování cesty (nízkonákladové cestování) může být pro někoho fyz.výzvou, pro jiného smysluplným cílem nebo impulzem k životnímu restartu, může přinést duševní odpočinek od shonu a nové podněty a energii do dalšího života."
- U mě spokojenost, krásná publikace s hlavními, elementárními fakty. Na stezce můžu poznat přes 1000 km domoviny, kterou samozřejmě nemusím projít naráz, proto ji autor rozdělil do úseků podle jednotlivých pohoří a ty můžu absolvovat v různém časovém období. Trasy mají uzlové body dobře dostupnými veřejnou dopravou. Fotografie jsou nádherné, to je největší plus této knihy, Podávají se zde nejdůležitější a uspokojivé informace, aby si turista udělal o stezce a jejím charakteru základní představu (je pro pěší turisty, kolaře i pro lyžaře), pokud se cestu rozhodnu absolvovat, budu k tomu ale potřebovat ještě více dodatečných informací, případně mapu.
- Každá etapa obsahuje info o počtu km + odhad kolik hodin toto cestování potrvá, převýšení (nejnižší a nejvyšší m), start, cíl, stručný popis cesty.
Do této oblasti patří tyto místa, které lze rozdělit na různé délkové etapy (v rozmezí 14 - 30 km, což zabere denně pouze několik hodin, včetně možností přestávky a přenocování, načež jde po přestávce pokračovat ve vícedenním cestováním, záleží na kondici, čas.možnostem nebo chuti pokračovat dál):
Moraskoslezské Beskydy
Javorníky
Bílé Karpaty
Dolnomoravský úval
Mikulovská vrchovina a Dyjskosvratecký úval
Českomoravská vrchovina
Třeboňská pánev
Novohradské hory a Novohrd.podhůří
Šumava
Všerubská vrchovina
Český les
Smrčiny a Chebská pánev

"Tradice turistiky v ČR sahá daleko do minulosti, máme bohatou síť značených cest (hustota a preciznost!). Přesto jsme dosud nenašli ucelenou dálkovou trasu, kt. by poutníky provedla napříč celou zemí. Po Severní stezce představujeme druhou nejdelší dálkovou trasu - Jižní stezku."
"...Během cesty na kole jsem vnímal měnící se krajinu, architekturu, nářečí..."


bigbabe
01.11.2021 2 z 5

Začátek knihy mě zaujal, autor nalákal na spousty informací o přespání, ubytování a stravování a pak byla kniha spíš o popisu míst, které si můžete přečíst v encyklopediích nebo na stránkách měst.
Očekávala jsem spíš deník a jeho konkrétní pocity, ať už z putování nebo restaurací a navštívených míst. Takže oceňuji jako návod kudy jít, ale zbytek informací je nulových.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (22. týden)

30.05.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Jižní stezka Českem od východu k západu v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených23x
ve Čtenářské výzvě6x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech4x