Mladá dáma přehled

Mladá dáma
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535116/bmid_mlada-dama-6602aa5151059.jpg 4 22 22

Elodie nikdy nesnila o palácích a přepychu. Jako dědička chudého vévodství moc dobře ví, co to znamená hlad a bída. Když ji ale požádá o ruku okouzlující princ bohatého ostrovního státu Aurea, bez váhání přijme. Vždyť sňatek s Henrym znamená, že její lid už nikdy nebude trpět! Za pohádkovou nabídkou se však ukrývá tajemství. Temné, zubaté tajemství. Aurea totiž sdílí ostrov s drakem – krvežíznivou bestií, která si výměnou za svoji přízeň žádá krev. Královskou krev. Elodie je ihned po honosné svatbě obětována netvorovi. Bude potřebovat veškerý svůj důvtip, aby v jeskynním bludišti unikla ze spárů jisté smrti a pomstila se všem, kdo ji zradili. Román je výsledkem unikátní spolupráce filmařského týmu Netflixu, v čele s autorem scénáře Danem Mazeau, a bestsellerové autorky New York Times Evelyn Skye.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Damsel , 2023


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Mladá dáma. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (9)

Matri
30.05.2024 3 z 5

(SPOILER) "Život za život. Krev za oheň."

Kniha začína doslova rozprávkovo - chudobná šľachtičná je zasnúbená s princom z ďalekej bohatej krajiny (to znie sľubne, hoci... takých tu už bolo!!) Elodie sa teda vydáva za svojím osudom. V krajine Aurea je obklopená až škandalóznym luxusom, stretáva očarujúceho princa a o pár dní ju čaká svadba. Tu rozprávka končí a začína boj o holý život.

Spočiatku mi opäť strašne vadilo rozprávanie v tretej osobe :-/ Neviem si pomôcť, nesedí mi to...
Ale k príbehu... úprimne, čakala som asi čosi úplne iné. Čo mi vadilo asi najviac bola absencia akejkoľvek romantickej linky (áno, vzťah s princom Harrym sa len ťažko dá označiť za romantický)!!!

Kniha zobrazuje draka ako krvavé, neľútostné, drsné stvorenie - naozaj reálny hrozivý drak bez príkras. Záver však ukázal, že aj tento dojem mohol vo svojej podstate vychádzať z niečoho hlbšieho, na prvý pohľad nečakaného.

Čo vyzdvihujem, je celkový odkaz príbehu - spoľahnúť sa na seba, veriť v seba a silu lásky - najmä tej rodinnej samozrejme (veľmi krásne bol predstavený vzťah Elodie so svojou mladšou sestrou)

Finálne knihu hodnotím ako priemerné dobrodružstvo so silnou ženskou hrdinkou a množstvom krvi a smrti. Chápem, že pointa knihy je inde, ale mne tá romantika jednoducho chýbala :-/

"Kdo zachrání tebe?" zeptala se jí ta drobná dívka.
„Já se zachráním sama!“ vykřikla Elodie

Knihomolka97
27.05.2024 5 z 5

Příběh začíná opravdu pohádkově. Hlavní hrdinka Elodie žije ve velmi chudé zemi, když se o ni znenadávní začne ucházet bohatý princ Henry z ostrovního státu Aurea. Jakožto dcera vévody a dědička panství, která má vůči své zemi povinnosti, neváhá a nabídku na sňatek přijme. Její lid tak už nebude nikdy trpět a žít v bídě, no není to úžasné? Jenže je tu samozřejmě háček, nic není zadarmo a Elodie brzy pochopí, jak chutná zrada...

Elodie je hrdinka, kterou si nejde neoblíbit. Statečná, chytrá, pevně rozhodnutá přežít a pomstít se těm, kteří se nejen na ní dopustili takové ohavnosti.
Kniha je vyprávěna v er-formě a kromě kapitol Elodie se sem tam objeví i kapitoly jiných postav. Můžeme si tak krásně udělat obrázek o jejich charakterech.
Trošku mě mrzí, že jim nebyla venována větší část. Třeba Henrymu, který na mě ve filmu působil jako takový poslušný pejsek, který udělá co maminka řekne. :-D A tady ne, tady měl svoji vlastní hlavu, byl to pěkný hajzlík a mohl ukázat ještě víc, co v něm je. Škoda.
Bavily mě i části Victorie a zvláště jeden moment teda překvapil.
Na závěr si neodpustím alespoň malinké srovnání kniha vs film. Že se příběh krapet liší, to je samozřejmé. Mě osobně se víc líbila knižní verze.

Boj o život, akce i napětí, absence romantické linky, zajímavá historie i skvěle vymyšlený dračí jazyk.
Hodnotím 4,5*/5*


lena.o.knihach
24.05.2024 3 z 5

Když se na Netflixu objevil nový fantasy film s Millie Bobby Brown v hlavní roli, neodolala jsem, ihned si ho pustila a moc se mi líbil. Vlastně až tak moc, že jsem se na něj koukla další den s přítelem znovu.

Když jsem se poté dozvěděla i o knižní předloze, která u nás vyjde, byla jsem nadšená. Ale! Víme, jak to s tímhle (film natočený podle knihy) bývá, takže jsem do Mladé dámy z Cosmopolisu šla bez očekávání a s tím, že by mi mohla zodpovědět detailnější otázky, které film nevysvětlil.

Začetla jsem se téměř okamžitě, ale jak už jsem dopředu věděla děj, nebylo to ono. Samozřejmě tu bylo něco navíc, ale ani to mi nestačilo k tomu, abych byla z této dračí fantasy bůhvíjak nadšená.

Nad čím ale smekám klobouk, je rozhodně dračí jazyk - khaevis ventvis - a k tomu na konci knihy i slovníček, přehled gramatiky a příručka výslovnosti. To se autorce (respektive její dceři, která ho celý vytvořila) neskutečně povedlo.

#spoluprace @grada_cz

všechny komentáře

Související novinky (1)

Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)

07.04.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Mladá dáma v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených21x
ve Čtenářské výzvě3x
v Knihotéce52x
v Chystám se číst35x
v Chci si koupit17x
v dalších seznamech3x