Morana Mařena přehled

Morana Mařena
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/535743/bmid_morana-marena-660ffadac477d.jpg 4 38 38

Morana Mařena série

1. díl >

Slyšte, slyšte strašidelný až hororový příběh party čtyř dětí, skoro už puberťáků, kteří v sobě objeví schopnosti komunikovat v různých formách a variacích se světem, který není zrovna pro smrtelníka běžný. Strhující horor pro mladší... náctileté s ryze českými, až folklorními bytostmi a partou, která přivoláváním sněhu na vánoční prázdniny přivede smrtelné nebezpečí do jinak běžné vesnice v Západních Čechách. Že nově nabyté schopnosti nemusí být vždycky darem pocítí všichni, kdo se nepředloženě pustili do čarování...... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Morana Mařena. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

AndreaOn
06.09.2023 5 z 5

Čtevřice kamarádů, kteří musí čelit a řešit následky svých přání a tužeb aneb nic není zadarmo. Tato kniha byla naprosto božská. Vyprávěla jsem děj své 17ti leté dceři a ona mi říká: "a to je jako pro děti? Se musí hrozně bát, ne?" Musím říct, že byla velmi napínavá, mrazivá a strašidelná a i poučení se z ní dalo odnést. Děsně se těším na Polednici...

Marek82
13.07.2023 4 z 5

Podarený príbeh, ktorý má svoje drobné muchy hlavne v tempe rozprávania. Zo začiatku sa kniha tvári ako mix medzi To a Kdo zabil Snížka. Typológia postáv a spoločensko sociálny presah dostáva veľký priestor na úkor tempa. Často sa riešia banality a popis každodenných situácií potláča gradáciu a budovanie napätia. Rozumiem, že cieľom bolo napísať príbeh tak, aby boli postavy uveriteľné a nadprirodzeno bolo zasadené do každodenného života, len to spôsobuje, že sa príbeh niekedy dlho ťahá, sú v ňom zbytočné odbočky, banálne dialógy, ktoré neposúvajú dej a podobne. Najviac ma bavila postava Pepu, pričom som ako chlapec mal občas podobné pocity a zážitky spôsobené alkoholom v rodine. Dvojčatá ma často iritovali, no a do Káji autor projektoval snahu o vedenie detí ku samostatnosti, len to bolo občas nasilu a zbytočne popisné, keď človek čaká konečne trocha napätia a zábavy. Postava Tatucha bola sterilná, vôbec som si nevedel predstaviť, či mal byť takým otcom aj v pôvodnom živote, alebo je taký nemohuci, snový a zbytočný až teraz. Pokiaľ ide o strašidelnú časť príbehu, veľa záleží na tom, kedy príbeh počúvate. Nám to vyšlo na slnečné leto, myslím, že počúvanie v zime by tomu celému dalo iný rozmer. Na druhej strane, takto v lete sme počúvali aj Príšerné príbehy strýca Montaguea a úplne nás pohltili napriek tomu, že vonku bolo 35 stupňov. Nevadí, pokračujeme slnečnou a prázdninovou Polednicí, tá sa nám teraz časovo úplne hodí, tak som zvedavý, či druhý diel bude rezonovať silnejšie a ucelenejšie ako prvý.


Aileena
12.03.2023 4 z 5

Pěkné to bylo, ač dávno nejsem v cílové skupině, velmi oceňuji příběh zmiňující slovanskou pohanskou mytologii a tradici. Někdy zhruba uprostřed mi vyprávění kolem Pepy přišlo dokonce dost strašidelné. Moc se mi líbil závěr. Předala jsem dceři, tak uvidíme, co na to cílovka.
Já si ráda přečtu pokračování. S Moranou a Vesnou jsem vychytala i příznivé roční období, takže s Polednicí, možná ještě chvilku počkám. Je fajn mít zážitek četby umocněný tím, co se děje venku. Morana v záři srpnového slunce by mohla ztratit část svého kouzla.
Co se týče ilustrací jsem rozpolcená. Některé byly docela pěkné, jiné trochu nejasné, moc se mi nelíbila Kája s pusou jak žába od ucha k uchu a Morana měla zmiňovanou osobitou krásu opravdu jen v textu, na obrázku byste ji hledali marně.
Mínus vidím ve vazbě ne úplně tenkého paperbacku v menším formátu, který se hůře čte, aniž by člověk knížku zohýbal a poškodil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Morana Mařena v seznamech

v Přečtených44x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce14x
v Chystám se číst65x
v Chci si koupit24x
v dalších seznamech1x