Můj brácha se jmenuje Jessica přehled

Můj brácha se jmenuje Jessica https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/418335/bmid_muj-bracha-se-jmenuje-jessica-KFX-418335.jpeg 4 207 207

Na svého staršího bratra Jasona se Sam Waver mohl vždycky ve všem spolehnout. Sam ho zbožňuje, zdá se totiž, že Jasonův život je perfektní – je přátelský, oblíbený, skvěle hraje fotbal a holky se můžou přetrhnout, aby s ním mohly chodit. Ale jednoho večera svolá Jason celou rodinu a svěří se jim s tajemstvím, se kterým se potýká už nějakou dobu. Tajemstvím, které hrozí je všechny rozdělit. Jeho rodiče si před tím zacpávají uši a Sam to nedokáže pochopit. Protože co byste dělali vy, kdyby vám váš bratr řekl, že ve skutečnosti vůbec není vaším bratrem? Že je ve skutečnosti... vaší sestrou? Nový silný román oceňovaného spisovatele Johna Boyna, autora bestselleru Chlapec v pruhovaném pyžamu.... celý text

Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: , #booklab , Slovart (ČR)
Originální název:

My Brother's Name is Jessica , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Můj brácha se jmenuje Jessica. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (65)

Rainbowdreamer
31.10.2023 4 z 5

Čtivý lehký příběh o nelehkém tématu translidí a jejich blízkých. Jednoduchým příběhem a pojetím je kniha určena pro starší děti, už proto, že ji vypráví 13letý chlapec, jak se vyrovnává se začínající tranzicí svého o 4 roky staršího bratra (velmi dobře jsou popsány jeho dětské názory a úporná snaha to nějak pochopit a přijmout, což se mu daří jen postupně). V příběhu je schovaný i významný edukativní rozměr, kdy je řada okolností v průběhu děje srozumitelně vysvětlována. Humornou náplň příběhu zajišťují rodiče, kteří jsou tak pohlceni svými politickými starostmi, že problémy svých dětí vůbec nevnímají a odmítají je řešit - významní britští politici, prostřednictvím nichž se autor strefuje do politiků obecně, jejich bizarního chování a názorů. Závěrečnou krátkou kapitolu si autor mohl odpustit, je příšerně popisná, různé dějové linky se snaží dost neuměle uzavřít a zakončit; bylo by lepší, kdyby nechal příběh s otevřeným koncem (anebo tu kapitolu opravdu do hloubky rozpracoval a naznačil další možný vývoj děje, ale takhle je to dost patvar). Kniha pojednává o vážném tématu přístupnou formou, bez erotického obsahu, je tedy vhodná i pro dospívající čtenáře k získání potřebných informací.

micha-ella
15.07.2023 3 z 5

Téma o odlišnosti - v dnešní době hodně protěžované. Ten příběh je napsaný čtivým stylem, ale leccos mi v něm skřípe.


lenka0383
04.06.2023 4 z 5

Velmi čtivá knížka na jedno odpoledne. Moc oceňuji pohled mladšího bratra, která krásně ukazuje, jak nemá vypadat přijetí trans osoby. Příběh se totiž vůbec nezabýval tranzicí nebo pocity Jessicy (Jasona), ale tím, jak se rozvíjelo ne/pochopení jejího mladšího bratra, který celou knihu tvrdohlavě opakuje "můj bratr Jason", protože se mu těžko přijímá fakt, že žádného bratra nemá, a ač si to dosud myslel, tak nikdy žádného bratra neměl. Na jednu stranu je mi Sama vlastně líto, protože po coming outu Jessicy se mu celá škola směje, rodina se rozpadá a on přichází o člověka, který mu byl po celý život oporou a byl mu velmi blízko, a to vše z mého pohledu zapříčinil přístup všech dospělých okolo. Z dospělých lidí se tam vlastně nikdo nezachoval dobře. Rodiče jedna velká zrůdnost (divím se, že po zmínění elektrošoků před terapeutem, je ten terapeut rovnou nenahlásil za pokus o týrání dítěte), učitelé zcela okázale ignorují šikanu ve škole a budou se divit, až celá situace vyeskaluje do otevřeného násilí. Ani tetička Rose mi nepřišla jako nic extra. Proč to tomu Samovi líp nevysvětlila? Nedala mu knihu, nepustila videa o trans lidech...? A terapeut? Proč se nechtěl bavit i se Samem? Evidentně měl před sebou dítě, co také potřebovalo pomoc, stejně jako Jessica. A novináři... no, možná jsem naivní, ale v dnešní době bych nečekala, že budou většinová média tak nekorektní. Nevím, jaký byl autorský záměr, ale pokud jím bylo ukázat, jak to NEMÁ vypadat po všech stranách, tak to se podařilo splnit. Sama je mi líto, protože o sourozence přišel vinou naprosto nepodporujících dospělých ve svém okolí. Jeho pohled je ve třinácti letech naprosto pochopitelný. Závěrečná kapitola je jedna velká hrůza, vývoj celé knihy k takovému závěru naprosto nesměřoval, a kdyby byl konec otevřený a tahle sluníčková kapitola vynechaná, odnášela bych si lepší dojem. Ono to vlastně ani nedopadlo tak sluníčkově, jak se to snaží tvářit, protože to vlastně dobře nedopadlo, když se tak nad tím zamyslím, protože nedošlo k žádné změně, žádnému vývoji, rodina prošla krizí, ale nezměnilo ji to, jen to celé ignorací a předstíráním obešla a vyhnula se katastrofě, která by ji buď položila úplně, nebo naopak nastartovala dobrým směrem. A nevím, proč kniha nese název Jessicy, když o Jessice tam padly asi dvě zmínky, jinak byl příběh o Samové představě svého bráchy Jasona. Příhodnější název by byl "Vraťte mi mého bráchu Jasona" nebo tak něco. Nevím, moje dojmy jsou rozporuplné. Přijde mi, že autor brilantně vystihl něco zvráceného, co se děje v naší společnosti (každý se tu stará jen sám o sebe a nikomu se tu nedostane účinné pomoci a podpory, přitom se tváříme, jak to přece řešíme), ale moc se mi nedaří věřit tomu, že to zrovna byl jeho záměr.

Slibuji, že celou záležitost vyřešíme co nejdříve. Jason navštěvuje výborného psychologa a doufáme, že se věci brzy vrátí do normálu."
Tahle věta asi vystihuje celý dej a jde mi z ní slušný mráz po zádech.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (5. týden)

26.01.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Můj brácha se jmenuje Jessica v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených268x
ve Čtenářské výzvě99x
v Doporučených14x
v Knihotéce121x
v Chystám se číst156x
v Chci si koupit45x
v dalších seznamech7x