Život Beethovenův přehled

Život Beethovenův https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70363/zivot-beethovenuv-70363.jpg 4 27 27

Romain Rolland romanopisec byl zároveň vášnivě oddán hudbě a tak jeho činnost beletristická a musikologická probíhají od začátku do konce jeho tvorby se stejnou intensitou. „Život Beethovenův“ nebyl psán s úmyslem podat vědecké dílo o hudebním geniovi, jejž Rolland tolik ctil. Dílo vzniklo r. 1902 jako výraz díků za uzdravení duše, která se vymanila z tvůrčí krise právě působením Beethovenovy hudby, vyslechnuté na festivalu v Mohuči a setkáním s Beethovenovými stopami v Bonnu a Koblenzi. Rolland se ve své studii přidržuje formy hudebního rozboru, prožívá s vnímavostí hudebníka a básníka drama tvoření za určitých životních i citových stavů a ukazuje nám Beethovena jako osobnost po celý život zápasící o velké umění.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život Beethovenův. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (8)

Lessana
23.11.2023 4 z 5

Rollanda milujem pre jeho Jána Krištofa, Očarenú dušu a Colasa Breugnona. Beethovena pre jeho neskutočne silnú tvorbu. A po prečítaní tohto krátkeho životopisu aj pre obrovskú silu jeho ducha. Bol to obdivuhodný človek: stále pod tlakom chorôb tela a napokon hluchoty (straty zmyslu, ktorý bol preňho taký kľúčový), no napriek tomu sa nikdy nevzdal. Neprestal počúvať svoj vnútorný hlas, ktorý mu jednoznačne hovoril, že tu má ešte čosi vykonať, vytvoriť, odovzdať ďalším generáciám. A to, že v podstate všetky svoje hudobné diela skomponoval už ako hluchý, to je neuveriteľný doklad o dokonalosti človeka. A ak sa k tomu pridá rýdzi charakter, vnútorná sloboda a zastávanie tých najčistejších hodnôt, je veru pred čím sa skláňať. Stvoriteľ mu to ale nijako nezjednodušil, potrápil mu telo teda poriadne... ani lásky mu veľa nedoprial. No myslím, že Beethoven svoj osud a údel zvládol statočne a s gráciou jemu vlastnou.
Kniha môže byť povzbudením vo chvíli, keď sa nám zdá, že je nám ťažko. Občas nie je na škodu porovnať sa - stav, odhodlanie žiť i tvorivé výsledky.

Kabuky
28.05.2022 5 z 5

Kvalitní titul.


Rihatama
27.09.2021 5 z 5

"Kde není veliký charakter, není velkého muže ani velkého umělce."

Hudba mě provází od mých 6 let, co si pamatuju. Všichni v naší rodině hráli na nějaký hudební nástroj a občas jsme si všichni nějaký z nich vzali do ruky a úžasně se bavili. Beethoven, Bach, Mozart, Haydn... co se nás páni profesoři natrápili. Hudba je odměnou sama o sobě a Beethovenovy klavírní sonáty mám někde schované. Zajímavé pojetí popisu Beethovenova života z pohledu jeho handicapu, který mu však nikdy nezabránil v jeho tvorbě, zajímavý vhled do Beethovenovy poetické duše. Ne každého překážky zastaví. Jsou tací, kteří o to více bojují za svůj sen... Jako pohlazení na mě zapůsobily hlasy z časů minulých, z dob bez telefonů a zpravodajského Babylonu v hlavě. Život byl pomalejší, o to více duševně intenzivnější. Nádherná vzpomínka na život jednoho velkého skladatele, jehož vnitřní síla, naděje, touhy, radosti, bolesti i hloubka smutku se bezezbytku vtělily do jeho tvorby.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky do konce roku

12.12.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život Beethovenův v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených43x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce21x
v Chystám se číst21x
v Chci si koupit5x