Na hraně noci přehled

Na hraně noci
https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/434897/bmid_na-hrane-noci-3ci-434897.jpg 4 134 134

Historický román Na hraně noci je překrásným a citlivým příběhem inspirovaným skutečnými událostmi. Vypráví o síle naděje, vykoupení a hledání světla v jednom z nejtemnějších období dějin, v době druhé světové války. Píše se rok 1942. Poté, co nacisté obsadili školu vedenou františkánským řádem, mnich Anton Starzmann přišel o všechno. Odpoví na inzerát chudé vdovy z malé podhorské vesnice, která hledá muže, jenž by jí pomohl s výchovou tří dětí. I Anton něco hledá - příležitost odčinit selhání při neúspěšném pokusu ochránit své studenty před běsněním nacistů. Zatímco se snaží vpravit do nečekané role manžela a otce, Anton se zároveň zapojí do tajného odbojového hnutí. Když je nakonec odhalen, odhodlá se ke konečnému aktu odporu vůči nenáviděnému režimu. Riskuje přitom ztrátu manželky a dětí, které začal milovat víc, než si dokázal představit.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Ragged Edge of Night , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Na hraně noci. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (39)

Marika Vanova
25.05.2024 4 z 5

Příběh hezký, ještě navíc podle skutečnosti. Pro mě místy až moc popisný, ale jsem ráda, že jsem si ho přečetla.

Boby17
22.04.2024 2 z 5

Že by se mělo jednat o příběh podle skutečných událostí, tak tomu nevěřím ani náhodou. Z inzerovaného strhujícího příběhu na mě čiší americká strhující neznalost reálií. Padákoví myslivci organizačně nepatřili pod Wehrmacht, ale pod Luftwaffe. Děj knihy začíná na podzim 1942 a to celé Německo bylo plné nadějí, když 6. armáda úspěšně postupovala směrem na Stalingrad. Zatýkání jednotlivců v zásadě prováděla buď policie nebo Gestapo. Děj knihy vůbec nepřihlíží k zavedenému lístkovému přídělovému systému nebo ke skutečnému fungování Hitlerjugend.
Výsledky voleb v březnu 1933: NSDAP: 43,9 %, SocDem: 18,3 %, komunisti: 12,3 %, Centrum (katolíci): 11,3 %, národně lidová strana: 8,0 %, bavorská lidová strana 2,7 %. Výsledky voleb listopad 1933: NSDAP 92,1 %. Dotaz čtenáře tedy zní: Kdo sakra toho Hitlera volil? Z knížky totiž vyplývá, že v městečku byl jeden zarytý nácek a měl pár věrných příznivců. Jinak všichni byli proti němu a část dokonce v odboji. Vzdávám čest těm několika málo jedincům, kteří vydrželi vzdorovat v ilegalitě, ale realita byla popisu značně vzdálená.
Dále pochybuji, že by si někdo dovolil ve vlaku nahlas mluvit o odbojové skupině Bílá růže. A pak ještě dějově v podstatě nesmyslná a nevysvětlená vsuvka s vojskem vynořujícím se z tajné chodby.
A jako absolutní vrchol ignorance spisovatelky byli uprchlíci, které zlí Češi v roce 1943 vyhnali z Chebska. Dost těžko se jim to mohlo podařit, když všechny Čechy vyhnali Němci do našeho vnitrozemí už v roce 1938!
Ve dvou lidech vykopat za pár nocí nepozorovaně obří jámu v polích, snést z věže kostela nehlučně čtyři zvony o váze mnoha metráků, zavézt je na pole, usadit je do jámy a vše dokonale zamaskovat, tak to by nedokázal ani James Bond s pomocí Ramba.
Těch faktických připomínek je ještě víc, ale už opravdu nemám sílu to dál rozvádět. Víc než dvě slabé hvězdy nedám.


chrudas
09.11.2023 5 z 5

Hezky napsaný příběh o obyčejných lidech žijících v nelehké době. V příběhu není, žádné velké napětí apod. přesto autorčin styl dokázal udržet veškerou mou pozornost. Určitě stojí za přečtení.

všechny komentáře

Související novinky (2)

10. ročník KNIHOMÁNIE startuje ve středu!

19.10.2020


Knižní novinky (42. týden)

11.10.2020


Citáty z knihy (9)

Tehdy se rozhodl: jeho záda, ani nohy, ani ruce, ani srdce už nikdy nebudou sloužit cílům Adolfa Hitlera.


Pravda vaše děti nenasytí. Morální zásady člověka nezahřejí.


ANTON: Náš Pán stvořil všechny dobré věci. AL: A stvořil i ty zlé?


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Na hraně noci v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených166x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených5x
v Knihotéce179x
v Chystám se číst224x
v Chci si koupit43x
v dalších seznamech1x