Nebe, na němž nesvítily hvězdy přehled

Nebe, na němž nesvítily hvězdy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330689/bmid_nebe-na-nemz-nesvitily-hvezdy-HaP-330689.jpg 4 312 312

Alija Bet je hebrejské kódové označení pro ilegálně organizované přistěhovalectví do britské mandátní oblasti Palestina. Pro Leah a Janneka svitla na obzoru naděje – oba jsou z rodiny jediní, kdo přežili koncentrační tábory, a nyní, v roce 1946, se stále ještě hluboce traumatizovaní potulují jako živé mrtvoly rozbombardovaným Mnichovem. Doslechli se o nebezpečné plavbě na přeplněných vracích parníků, o mnoha utopených nebo v britských sběrných táborech internovaných uprchlících, o neustálých bojích s arabskými obyvateli – ale nemají jinou možnost. A tak se oba vydávají jako ilegální běženci na cestu přes Středozemní moře s nadějí na novou vlast.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Himmel ohne Sterne , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Nebe, na němž nesvítily hvězdy. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (108)

marky2558
14.01.2024 3 z 5

(SPOILER) Všem, kteří mají rádi knihy z 2. světové války, čtou příběhy o holocaustu, bych tuto knihu doporučila. Protože málokde se už pak píše co bylo dál.. Arabové x Židé..tato bitva se bojuje už tak dlouho a bohužel to nemá konce..
Místy mě kniha malinko nudila, na druhou stranu informace v ní byly vyčerpávající a pravdivé, autor si dal záležet.

K milostné lince můžu říct jediné..chudák Jannek..tolik si zažil a na poslední straně taková rána, lituju života, jaký bude po tomto žít..

simca9342
26.08.2023 5 z 5

Přečtená před lety.

Krásný a dojemný příběh o dlouhé cestě do vlasti Židů. Ale tou nelegální cestou a způsobem. To jestli se jim podaří dojet do Palestiny a po mnoha letech věznění v táborech  se setkat s rodinou to si musíte přečíst. Chytlavý příběh.


Dadance
03.08.2023 4 z 5

Tentokrát je to na hodnocení těžké. Nakonec dávám 5 hvězd, ale musím k tomu něco dodat.
Vysoce hodnotím obsah. Autor v doslovu uvádí, že 90 % se zakládá na skutečných a doložitelných událostech, a přikládá několikastránkový seznam použité literatury a pramenů. Zezačatku jsem si fakta ověřovala, pak už jsem mu věřila. Vypráví o poválečném osudu národa Židů jejich očima. Proplétají se tu velké dějiny s těmi osobními. A je to síla!
Pro mě to byl příval nových, překvapivých, ba šokujících informací.
Jen je mi líto, že se této látky nechopil nějaký lepší spisovatel. Neboli forma je všelijaká. Pro těch zbylých 10 % fabulace sáhl autor do červené knihovny a neměl šťastnou ruku. Zřejmě mu ten styl není blízký, takže vytvořil love story se vší schematičností, přeháněním záporných postav až do karikatury, šroubovanými dialogy, polopatickým vysvětlováním a klišé, až mě to iritovalo. (Věty typu ,,Usmíval se a vpíjel se do její přirozené krásy." by měly být trestné.)
Chápu, že zvolil román jako přístupnější formu než historické pojednání, ale osobně bych se bez toho obešla. Za celých cca 450 stránek jsem si k postavám nevytvořila nějaký hlubší vztah.
Nemohu hodnotit překlad, nicméně editor/ka stylu také neprospěl/a. Spousta chyb v interpunkci místy znesnadňovala porozumění textu a množily se chyby z nepozornosti - ať už v logické návaznosti, tak i v opakování stejných slov za sebou (zřejmě je někdo po úpravě formulace zapomněl vymazat).
Přes drobné vady na kráse je důležité, aby si tuhle knihu lidé přečetli. Prostě aby věděli. Pak bude možná méně knížecích rad, co mají Izraelci ve své zemi dělat.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (4.12. - 17.12.)

04.12.2017


Knižní novinky (20.11. - 3.12.)

21.11.2017


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Nebe, na němž nesvítily hvězdy v seznamech

v Právě čtených7x
v Přečtených420x
ve Čtenářské výzvě78x
v Doporučených21x
v Knihotéce323x
v Chystám se číst406x
v Chci si koupit55x
v dalších seznamech5x