Omylem jsem rozšlápl černou kočku přehled

Omylem jsem rozšlápl černou kočku
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529680/bmid_omylem-jsem-rozslapl-cernou-kocku-659b256344a6d.jpg 4 16 16

Za tuhle knihu by měl jít autor do pekla, tedy kdyby nějaké peklo existovalo a jemu by se chtělo někam jít – to by o románu Filipa Zawady asi napsal jeho hrdina. Malý chlapec ze sirotčince, který vedou jeptišky. Rodiče ho opustili, adoptovat ho nikdo nechce. Na první pohled velmi smutný příběh. Jenže místo toho se nedokážeme při čtení vypravěčova ironického komentáře vlastního osudu ubránit smíchu. Je to pohled zbavený společenských konvencí a ohledů na to, co se smí nebo nesmí říkat, a zároveň zrcadlo frází, které malý kluk slyší od dospělých a opakuje je. Stačí takové – nenávistné, pokrytecké nebo neupřímné – věty vlastně jen vytrhnout z jejich kontextu a vidíme jejich směšnost a ubohost v celé šíři. Vypravěč románu František ale dokáže slova tím, že se neohlíží na jejich společenské významy, proměňovat a využívat podle svého. A tak o sobě může hrdě říkat: parchant. Černá kočka přináší smůlu jen těm, kteří tomu uvěří.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Rozdeptałem czarnego kota przez przypadek , 2019


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Omylem jsem rozšlápl černou kočku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

ondras666
13.05.2024 3 z 5

Vyprávění parchanta a jeho pohled na svět. Místy k zamyšlení, místy dětsky naivní, ale vcelku to ušlo. Ze začátku docela dobře psané, postupem času a stárnutím Františka se jeho chování za mě stává dost klackovité a je z něj opravdu parchant.
Kniha asi nemá velké ambice, ale četba na jedno odpoledne dobrý.

iceVS
09.05.2024 odpad!

Pokud je to kniha pro děti, měla by tak být prezentovaná.
Pokud se mě někdo snaží přesvědčit, že běžná realita zabalená do pohledu malého kluka je hlubokou filozofií, pak nehraju.


bosorka
02.05.2024 3 z 5

Zprvu jsem byla nadšená, zajímavě pojatý příběh, který vypráví desetiletý sirotek, co má fakt neotřelé pohledy na život a tak vůbec. Celé se to nese v černohořkém humoru, akorát to má jeden háček - jak se příběh vlastně nikam neubírá, jen čteme jednotlivé výkřiky a názory (vlastně to ani nejsou jednotlivvé třeba nějak ukončené příběhy), tak to po nějaké době přestane odsýpat a vlastně mě napadlo, že to mohlo být kratší. Což u tak krátké knížky mluví za sebe. Škoda, možná stačilo nějaké pojítko, které by jednotlivosti slepilo a vedlo odněkud někam. Jo ale musím pochválit skvělé grafické zpracování. 3 a půl.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)

21.01.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Omylem jsem rozšlápl černou kočku v seznamech

v Přečtených20x
ve Čtenářské výzvě5x
v Knihotéce35x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit13x

Štítky knihy

polská literatura dětství dětský hrdina sirotci ironie

Autorovy knížky

Filip Zawada
polská, 1975
2024  73%Omylem jsem rozšlápl černou kočku