Osvětimský orchestr přehled

Osvětimský orchestr
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428397/bmid_osvetimsky-orchestr-DNz-428397.jpg 4 279 279

Výborně napsaná, sugestivní výpověď francouzské klavíristky, která strávila jedenáct měsíců v „dívčím orchestru“ v koncentračním táboře Osvětim. Pod vedením rakouské houslistky Almy Rosé, neteře Gustava Mahlera, hrály vězeňkyně u bran tábora přicházejícím a odcházejícím pracovním četám nebo na koncertech pro dozorce a SS. Ve své knize tak popisuje jednu z mnoha absurdit táborového života s plným vědomím skutečnosti, že byl její osud shodou okolností snesitelnější než pro ostatní vězenkyně, zmiňuje rovněž černý humor, žárlivost a napětí mezi členkami souboru. Fania Fénelonová, vl. jménem Goldsteinová (1919–1983), francouzská hudebnice, zpěvačka a spisovatelka, jejíž rodiče pocházeli z Ruska. Vystudovala konzervatoř v Paříži a posléze se živila kromě hry na klavír i zpíváním v barech. Po okupaci Francie se zapojila do odbojového hnutí, záhy však byla deportována do koncentračního tábora Osvětim. Osvobození se dožila v táboře Bergen-Belsen, a přestože nakažena tyfem,zpívala ještě ten den vojákům na vlnách BBC. Své zážitky z pobytu v Osvětimi sepsala v 70. letech 20. století. O pár let později byl natočen film Playing for Time, ke kterému napsal scénář spisovatel Arthur Miller.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Sursis pour l’orchestre , 1981


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osvětimský orchestr. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (70)

Ainyska
20.01.2023 3 z 5

Mám načteno už pěknou řádku knih na toto téma, i když to, co si děvčata z orchestru prožila, bylo ( i přes jistá privilegia) otřesné, tak bohužel kniha jako taková je jedna z nejslabších. Nemohla jsem se pořádně začíst, myšlenky mi utíkaly a tak nějak ze mě nevyrazila ty emoce, které by měla. Vlastně nevyrazila ze mě žádné emoce. Příběh srovnatelně tragický s jinými osudy. Už bych ji znovu nečetla a těžko říct, jestli si za pár týdnů vzpomenu, o čem vlastně byla.

JancaMia
25.11.2022 5 z 5

Silný příběh přeživší ze šílené mašinérie, tentokráte zase z jiného úhlu pohledu . Začínám mít pocit že ať už člověk plnil jakoukoliv funkci na tomto hrozném místě , vždy šlo hlavně o přežití.


Schary
22.11.2022 4 z 5

Pro mě další kniha o holocaustu, tentokrát z koncentračního tábora Březinka. Je to vlastně autobiografie členky jediného ženského orchestru ze všech koncetráků. Život měli tyto ženy o chlup lepší a nevysela nad nima ta smrt, tak urputně, ale z povzdálí sledovaly příjezdy nových transportů smrti a neživot ostatních žen z tábora.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Knižní novinky (6. týden)

02.02.2020


Knižní novinky (3. týden)

11.01.2020


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osvětimský orchestr v seznamech

v Právě čtených4x
v Přečtených392x
ve Čtenářské výzvě94x
v Doporučených39x
v Knihotéce216x
v Chystám se číst445x
v Chci si koupit99x
v dalších seznamech8x