Pád přehled

Pád https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/155444/bmid_pad-0ko-155444.jpg 4 530 530

Rob Dewar se zrovna vrací autem domů, když v rádiu uslyší zprávu o smrti svého starého kamaráda a kdysi také horolezeckého partnera Jamieho Matthewsona, známého a úspěšného horolezce, který se zabil při pádu z obávané skalní stěny v severním Walesu. Ačkoli se tito dva muži již několik let neviděli, Rob okamžitě otáčí svůj vůz a spěchá do Walesu, aby nabídl pomoc a útěchu Ruth, vdově po Jamiem. Tahle změna trasy se ukáže být osudovým momentem, který Roba přiměje vydat se na pomyslnou cestu zpět v čase do doby svého mládí, do časů vlastní posedlosti horolezectvím, do dnů, kdy učinil určitá klíčová životní rozhodnutí, která jej nyní začínají pronásledovat. Při pátrání po příčinách Jamieho smrti je náhle nucen čelit desítky let starým a zdánlivě zapomenutým zradám a lžím. Postupně odrývaná tajemství Jamieho života odhalují Robovi palčivou pravdu o osudech jeho matky v době jejího pobytu v Londýně před vypuknutím a v průběhu druhé světové války. Simon Mawer odhaluje ve svém v pořadí pátém románu jednotlivé vrstvy historických dějů propojujících skupinku lidí vzájemně propletených láskou, rivalitou a vášní. Na pozadí jednoho milostného trojúhelníku se nenápadně rozvíjí historie další a zcela nečekané pavučiny vztahů. Čtenář sleduje osudy postav od doby válkou zkoušeného Londýna, přes rozevlátá a náruživým horolezectvím naplněná šedesátá léta, až po rozuzlení zasazené do kulis zapadlé vesnice současného Walesu. Simon Mawer originálním a velmi přitažlivým způsobem zpracovává téma nemožnosti úniku před dopady dávných křivd a utrpení. Román Pád byl publikován v roce 2003 a v témže roce za něj Simon Mawer získal prestižní Boardam-Taskerovu cenu za nejlepší knihu s horolezeckou tématikou.... celý text

Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: , Kniha Zlín
Originální název:

The Fall , 2003


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pád. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (124)

Ronnie68
16.05.2024 5 z 5

K téhle knize jsem se dostala opravdu čirou náhodou (v knihovně probíhala akce Rande naslepo s knihou)... a jsem opravdu moc ráda, že jsem narazila zrovna na tuto knihu .... po úvodu knihy je celkem 7 částí knihy (cca 3 části se odehrávají před, během a po 2. Světové válce ... zde je příběh Diany, Meg a Guyho... který vše krásně dokresluje) ... příběh Roberta a Jamieho (vášnivého horolezce) od útlého dětství až po smrt jednoho z nich ... na konci knihy se pak dozvídáme pravdu o otcovství jednoho z hlavních hrdinů, které jsem tak trochu čekala už od poloviny knihy ...
Život horolezce je sice zajímavý, ale také dost hazardující...
Kniha byla skvělá... četla se úplně úžasně a rozhodně doporučuji k přečtení...

loolee
27.12.2023 4 z 5

Mám neodbytný pocit, že něco podobného už jsem kdysi četla. Ale nemůžu si vzpomenout. Nevadí. Zajímavě propletené osudy, v průběhu čtení jsem si zjišťovala některé reálie o místech, kde se děj odehrává. Nelze srovnávat třeba se Skleněným pokojem či Pražským jarem, je to úplně něco jiného.


adela2316
17.10.2023 5 z 5

Jsem z knihy velmi nadšená! Příběh mě pohltil, bylo to čtivé, napínavé. O horolezectví nemám páru a popravdě mě to ani moc nezajímá, ale při výstupu na Eiger jsem zabrousila na net a hledala informace- primárně fotky, abych měla představu. A opravdu mě to zaujalo. Při čtení jsem si vzpomněla na jeden film, který jsem kdysi viděla (nevím, jak se jmenoval a možná jsem ho ani neviděla celý, hrála tam Keira Knightley). V tom filmu byla scéna, kdy se Keira přes vysílačku loučí se svým manželem , který je na nějaké hoře (hádala bych na jaké) a umírá tam. To je scéna, kterou jsem si vybavila a pamatuji si, že to bylo velmi emotivní. Tak jsem si představovala Guye, jak umírá na Kancendzenze.
Konec mě ovšem dostal, trochu jsem něco tušila, ale i tak jsem byla vnitřně trochu naměkko z toho, jak to dopadlo a jak mohlo být všechno jinak.
Od pana Mawera jsem četla knihy Skleněný pokoj, Pražské jaro a Mendeluv trpaslík. První dvě byly skvělé, a třetí jsem četla už tak dávno, že si příběh úplně nevybavuji.
Každopádně se touto knihou řadí mezi me oblíbené autory.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (3. - 10. 10.)

03.10.2013


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Pád v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených764x
ve Čtenářské výzvě67x
v Doporučených60x
v Knihotéce185x
v Chystám se číst355x
v Chci si koupit53x
v dalších seznamech3x