Rok pandemie přehled

Rok pandemie
https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30106/bmid_rok-pandemie-lIl-30106.jpg 3 52 52

Pandemie série

1. díl >

Nanotechnologie se měla stát konečnou zbraní lidstva v jeho odvěkém boji proti rakovině. Místo záchrany tisíců se však vytoužený lék kvůli lidskému selhání proměnil v masivní pandemii, která zahubila téměř pět miliard lidí a navěky změnila život na Zemi. Ale i vražední nanoboti mají jednu slabinu – v nadmořské výšce zhruba tří tisíc metrů se sami ničí. Těm, co se zachránili útěkem nad tuto hranici, se ale i tak čas rychle krátí. Zima, sněhové bouře, nedostatek potravy a především bezohledná lidská touha po přežití mohou rychle dokončit to, co pandemie nezvládla. Snad jediná opravdová naděje na záchranu lidstva a rychle se hroutícího životního prostředí spočívá v rukou špičkové odbornice, která přežila na palubě mezinárodní vesmírné stanice. Mezitím se v kalifornských horách skupinka odvážlivců odhodlá sestoupit pod hranici smrti… Podaří se včas vyvinout protilék? Anebo zvítězí osobní a mocenské zájmy, které se objevují i ve chvílích nejtěžších? Přežije lidstvo... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , BB art
Originální název:

Plague Year , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rok pandemie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

Vincenzoci
13.12.2022 3 z 5

Knihu jsem koupil v knihovně jako vyřazenou a jsem za to rád. Nesedl mi styl, jakým je kniha napsaná, postavy v úvodu pořádně nerozlišené, děj mi místy připadl těžkopádný a jindy osekaný. Jinak je to zajímavý postapokalyptický pohled na svět.

Deia
26.04.2021 3 z 5

Táto kniha na svoje prečítanie čakala na poličke naozaj dlho. Kúpila som si ju už niekoľko rokov dozadu, ale nejak ma nelákala a nepomohlo ani to, že nemá veľmi dobré recenzie. Nakoniec som sa ale odhodlala k jej prečítaniu a musím povedať, že ma celkom prekvapila. Čítala sa mi vcelku dobre a bola aj celkom napínavá, niekedy som sa od nej naozaj nemohla odtrhnúť. Ale štýl písania mi úplne nesadol, občas mi prišiel dosť ťažkopádny a kniha sa mi sem-tam zdala príliš zdĺhavá (hlavne opisy nanotechnológií). Takisto postavy sú také nijaké, žiadna mi neprirástla k srdcu. Tiež tam podľa mňa bolo až príliš veľa dejových liniek, pričom niektoré mi prišli nedotiahnuté, ale je pravda, že toto je iba prvá časť trilógie (ale na zvyšné časti sa nechystám). Celkovo sa mi ale páčilo vykreslenie postapokalyptického sveta a tiež nápad so zvieratami – že nanoboti vyhubili aj tie, čo vedie ku kolapsu ekosystémov. To mi prišlo naozaj zaujímavé a rada by som sa o tom dočítala viac, ale zvyšok knihy ma skutočne nenadchol natoľko, aby som sa púšťala aj do ďalších častí.


ludek.n
22.06.2020 3 z 5

Samoreplikující se vražední nanoboti zamořili Zemi. Pod hranící 3000 m. n. m. plus/mínus dlouhodobě nepřežije nic živého. Tato Carlsonova tlaková pojistka udělala z obyčejného putování mezi výškovými body dramatickou cestu na život a na smrt. Pandemická témata jsou ostatně pro čtenáře vždy velice atraktivní. Carlson navíc motiv celoplanetární katastrofy uchopil poměrně zajímavě, nicméně mi jeho vyprávění přišlo poněkud krkolomné a jaksi humpolácké. Elegance stylu a jazyka tu prostě chybí a samotná dějová linka je lehounce rozkolísaná. Všechny ty mocenské struktury státu Colorado, armádní specialisté nebo vědci na mezinárodní vesmírné stanici se mi zdáli do příběhu naroubovaní uměle a za použití značné síly. Žádná hladká dálnice a sporťák s otevřenou střechou, ale spíš silnice plná výmolů a záplat, přičemž humvee zůstal doma v garáži. Postavy to také bohužel nevytrhnou, najít si k nim jakýkoli vztah je vskutku sisyfovská práce. Veškerý potenciál tak třímá v rukou finální ozbrojená revolta, která i přes očekávaný happy end rozehřeje duši.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Rok pandemie v seznamech

v Přečtených78x
ve Čtenářské výzvě2x
v Knihotéce74x
v Chystám se číst20x
v Chci si koupit9x
v dalších seznamech2x

Štítky knihy

nanotechnologie pandemie postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Jeff Carlson
americká, 1969
2010  60%Rok pandemie
2011  63%Zóna pandemie
2010  69%Válka s pandemií