Osada přehled

Osada https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261237/bmid_osada-261237.jpg 5 139 139

Pavlyš série

Uprostřed lesa se ukrývá malý shluk chýší. Žijí v nich lidé – či lépe řečeno přežívají, neboť okolní svět živých stromů a nočních netvorů je zlé a nepřátelské místo, kde je člověk nevítaným hostem. Záhuba zde číhá v tisíci různých podob a každičký krok může přinést smrt nebo šílenství... Obyvatelé osady den co den svádějí boj o přežití i o zachování své lidské důstojnosti. Sní o tom, že se jim podaří proniknout na vzdálený sever, kde se možná nachází naděje na záchranu. Cesta k ní je dlouhá a nesnadná. Vede divočinou plnou dravých bestií a zasněženými velehorami s jediným schůdným průsmykem. Přesto se lidé na začátku každého léta, jež je v tomto světě vzácností, vydávají na cestu. Až dosud končily všechny výpravy nezdarem, avšak nyní na strastiplnou pouť poprvé vyráží nové pokolení, mladí lidé, kteří vyrostli v osadě a doby před jejím založením znají pouze z vyprávění...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Posjolok , 1988


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osada. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (44)

MegaH
15.05.2024 5 z 5

Osada pojednává o ztroskotání lidské posádky na nehostinné planetě. Je o tom, jak křehcí lidé mohou být, obzvlášť v nepřátelském ekosystému, a také o tom, jak opravdu houževnatí dokážou lidé být, když jde o přežití Hluboce se zamýšlí nad funkcí a úpadkem civilizace. Je o rozporu mezi rozvojem intelektu a pouhopouhé živočišné vůli žít. Knížka je plná odhodlání udržení civilizačního standardu i za těch nejtěžších podmínek...
Díky doslovu v tomto novém vydání jsem se o autorovi a jeho tvorbě dozvěděla mnohem vic, díky.
Knížka je myslim pro fanoušky sci-fi povinnost!! Ikdyž čtenář musí přivřít očko, protože byla napsána před 35 lety, technologie v knize nejsou nijak převratné, ale autorova fantazie a popis rozličných mimozemských druhu je dechberoucí. Filozofický přesah funkční i v dnešní době vás mnohokrát přinutí se zamyslet..

Laaca
11.03.2024 4 z 5

Mistrovsky napsaný sci-fi příběh o kolonii ztroskotaných lidí na k lidskému životu velmi nevlídné planetě. Dějové linky s těmito nedobrovolnými osadníky jsou napsané skvěle a téma rozevírající se mentální propasti mezi dospělými, kteří si pamatují Zemi a standardní životní podmínky a mezi novou generací, pro které je naopak Země něco velmi abstraktního. Snahy o předávání pozemské kultury a vzdělání vnímají spíše jako pošetilý folklór, který nemá praktický význam a spíše obtěžuje. A spíše jen z povinné úcty souhlasí s extrémně rizikovou výpravou ke ztroskotané kosmické lodi.
Části děje věnované trojčlennému pozemskému výzkumnému dílu jsou o něco slabší a je dobře, že nedostávají velký prostor.
Každopádně, jak se všechny dějové linky na závěru sbíhají, je opravdu neskutečně strhující a od knihy se na posledních stránkách snad ani nedá odtrhnout.
Velká škoda, že všechno končí ne sice uťatě, ale přesto až příliš náhle, bez dojezdu.
A další škoda je, že není další díl. Bylo by moc zajímavé číst si, zda obyvatelé osady kompletně přesídlí na Zemi nebo jestli naopak na cizí planetu přibudou další kolonisté a vznikne životaschopnější osídlení.
Rozhodně by si tahle knížka zasloužila důstojné zfilmování.


Corso
18.01.2024 4 z 5

Kniha v podobe, v akej som ju cital teraz, sa rodila dlho. Za komancov k nam zo dva tri krat prisla rozkuskovana casopisecky, pripadne v dvoch zvazkoch od Saturnu a podobne neucelene, zcenzurovane, skratka nedostojne. Az v 2015 konecne komplet. Aspon dufam. Ona aj tak nejak poviedkovo vznikala a tovarysc Pavlys sa tiez nejak vyskytol, az ked sa to Bulycovovi rozlezalo lepsie v hlave :)
Co musim napisat je, ze som snad od cias priamociarych jednoduchych verneoviek nieco taketo mile necital. Fakt to pripomina dobrodruzstva pre mladez. Nieco ako komiksy z ABC o stroskotani na cudzich planetach, robinzonady, lety balonom, napinave cesty nepriatelskou prirodou cudzej planety. Je to fantastika zo zlatych cias, neexperimentalna, nezlozita, proste putava. Osada je taky chameleon. Ako pisem, ak mate nacitane, raz to bude Robinson, chvilu Lost, potom 5 tyzdnov v balone, potom Aldisov Sklenik, potom Moskva-Kasiopeia, ku koncu Weirov Martan a nahanacka a bludenie o prezitie. Obcas Bulycov kladie otazky o clovecenstve, tak ako sa na plnokrvnu staru sci fi patri, ale nezatazuje citatela filozofovanim. Je to naozaj velmi prijemne dobrodruzne citanie. A teda ak citat nieco co k nam prislo z vychodu, tak potom Bulycovovu fantastiku. Navyse cez Alenku pristupnu aj detom, cez Guslar humornu.
Naozaj Bulycov bol spisovatel fantasta co k tomuto zanru pritahoval novych a novych citatelov. Osada je taky jeho vaznejsi kusok ale stoji za to. A tych zvierat a rastlin co si tu Kir navymyslal, z toho by ste zlozili malu encyklopediu fauny a flory, kadejake blche mrazive a kraby slintave, kozy obrovske... opancierovane.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Připravované knižní novinky (31. 8. - 7. 9.)

29.08.2015


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osada v seznamech

v Přečtených160x
ve Čtenářské výzvě21x
v Doporučených21x
v Knihotéce82x
v Chystám se číst114x
v Chci si koupit35x
v dalších seznamech6x