Rembrandt přehled

Rembrandt https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80779/bmid_rembrandt-u16-80779.jpg 4 4 4

Rozměrná monografie obsahující hutný text V. V. Štecha. Černobílé reprodukce.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rembrandt. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

ivaanos
28.01.2021 5 z 5

Rád bych volnou formou navázal na komentář Sandika viz níže - ano, kniha se poměrně důkladně zaobírá jednotlivými obrazy Rembrandta a prostě tak nějak počítá s inteligentním čtenářem (a pozorovatelem), který si určité souvislosti spojí, který najde výslednice konkrétních kritik a rozebrání kompozic. Sandik možná čekal na 486 stranách jakýsi obecný výklad pro základní školy a to se mu bohužel nedostalo - chyba autora knihy? Nebo možná chyba Rembrandtova? A to, že kniha z roku 1966 obsahuje především černobílé reprodukce, to je jistě něco naprosto nepochopitelného. Skoro jako fakt, že si každou tu reprodukci v plných barvách a vysokém rozlišení, můžeme dnes dvěma kliky vygooglovat, ale místo toho budeme raději na stejné platformě která nám toto umožňuje (tj. internet) fňukat, jak je něco nedokonalé. A teď naprosto seriózně - tato kniha je do dnešního dne, nejlepší českou prací o Rembrandtovi. Než se pustíte do její četby, resp. studia, tak je fajn mít nějaké povědomí o obecných dějinách umění - středověká malba, baroko.. prostě mít nějaké minimální umělecko-historické vzdělání, pak se neztratíte tak jako chudák Sandik.

Sandik
28.04.2018 2 z 5

Tlustá, úctyhodně vypadající kniha selhává v tom nejpodstatnějším, v celistvém pochopení a zprostředkování Rembrandtova malířského díla. Jedná se totiž spíše o vyčerpávající katalog Rembrandtových jednotlivých děl a text se na mnoha místech doslova utápí v jednotlivostech. Mínusem je také to, že kniha obsahuje pouze černobílé fotografie. Celkový dojem: 45%

PS: Napadat mě z neznalosti dějin umění a zvláště dějin barokního umění je notně hloupé. Pro podrobnější pochopení mého hodnocení vřele doporučuji přečíst obsáhlejší zdůvodnění v recenzi.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1967 - Státní cena za literaturu


Kniha Rembrandt v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce4x
v Chci si koupit2x

Autorovy další knížky

Václav Vilém Štech
česká, 1885 - 1974
2002  95%Staré a Nové Město s Podskalím
1970  0%Za plotem domova
1972  75%Procházky Prahou
1967  0%V zamlženém zrcadle
1966  85%Rembrandt