Rezavé panny přehled

Rezavé panny https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504734/bmid_rezave-panny-pj9-504734.jpg 4 51 51

Léto roku 1980, Cleveland, Ohio. Phoebe a její kamarádka Jacqueline právě ukončily střední školu, ale jejich budoucnost je temná a nejistá. Továrna za továrnou zavírá a rodiny čelí nezaměstnanosti a chudobě. Dívkám z Denton Street se však děje něco ještě horšího. Jejich těla se záhadně proměňují. Rezivějí jim kosti. V okolí se to proto hemží zvědavými turisty, lékaři a vládními zaměstnanci s podezřelými úmysly. Phoebe je jasné, že musí něco podniknout, aby Rezavým pannám pomohla a odhalila jejich tajemství. Kniha, za kterou Gwendolyn Kiste získala Cenu Brama Stokera za nejlepší románový debut a Cenu This Is Horror za nejlepší román.... celý text

Literatura světová Horory Romány
Vydáno: , Medusa
Originální název:

The Rust Maidens , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Rezavé panny. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Pavlushka458
18.04.2024 4 z 5

Nějak pořád nevím co si mám o knize myslet. Celý příběh jsem očekávala nějaké vysvětlení toho co se dívkám stalo. Jediné co mě napadá je, že je to vlastně taková bajka, kdy zvířata jsou nahrazena měnícími se dívkami a autorka si tímto způsobem pohrává s metaforou, kdy děvčata představují stav okolního prostředí a společnosti.

veronika4001
18.03.2024 4 z 5

Oduševnělé, pocitové, procítěné a niterně ospravedlňující jednání hlavní hrdinky.
Stále s někým a o něco bojující hlavní hrdinka Phoebe byla nepochopená.
Kniha má neobyčejný námět a potenciál, se kterým se dalo lépe pracovat, kdyby například autorka zapracovala historii ocelárny a jejích dělníků, a tu proklestila strachem, aby čtenáři měli s čím se setkat a těšit se z další četby.
S dívkami se něco děje, něco u nich vevnitř roste, puká, dívky získávají nové vlastnosti, rozkládají a mění se fyzicky.
Tohle se mohlo stát už dříve, anebo třeba něco jiného, napadá mě zaplavení nebo vyhoření ocelárny a jiná její likvidace či poškození. Ocelárnu již na začátku mohla autorka vynést velice zajímavě a poutavě jako temnotu nebo bránu do temnoty.
Všechny "nakažené" jednají jako celek, jako jeden člověk, cítí se navzájem a cítí, jak se druhá rozhodne; dívá se zaujatě jedna, dívají se zaujatě všechny. Jsou samy sebou, ale zároveň něčím jiným.
Příběh je o nezměrném přátelství a sounáležitosti.
Není to horor, protože ten má ve svém podání vyvolat pocit strachu a děsu, není to horor ani z poloviny, alespoň já se nebála, protože prvky hororu zde nejsou obsaženy. Je to spíše městská fantasy, ačkoliv ze začátku příběh měl hororový nádech a já se díky němu těšila na horor, případně dark fantasy.
Příběh je ale imaginativní a originální, proto dávám čtyři hvězdy.


Grohlinka
11.03.2024 2 z 5

Čím vším tahle kniha mohla být, protože námět je originálni a fascinující, kdyby nebylo příšerné vypravěčky, nelogického chování většiny postav a chabého závěru.


Myšlenka krásná, stav dívek, který odráží stav společnosti, jenže k čemu to, když ani v jednom bodě se nejde dostatečně do hloubky. Možná, kdyby příběh vyprávěla jedna z rezavých panen? Kdyby nebyly postavy ploché a jejich jednání prvoplánové? Kdyby hlavní hrdinka nebyla vtipná pozérka a pokrytec, možná, kdyby z těch svých telecích let alespoň na konci vyrostla. Potenciál to mělo.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (2)

2018 - This Is Horror (Nejlepší román)
2018 - Bram Stoker Award (Nejlepší románová prvotina)


Kniha Rezavé panny v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených58x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených4x
v Knihotéce28x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit19x
v dalších seznamech2x