Růženky přehled

Růženky https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/384986/bmid_ruzenky-K5n-384986.jpg 4 525 525

V budoucnosti, tak blízké a skutečné, že se může odehrávat v tomto okamžiku, se stane něco podivného. Když ženy usnou, obalí se jemnými sítěmi a znehybní, takže připomínají kokon. Pokud je někdo probudí, nebo se pokusí protrhnout síť zahalující jejich tělo, ženy se rozzuří a reagují nesmírně násilnicky. A když spí, odebírají se kamsi do neznáma... Muži v našem světě zůstali opuštění a musejí si nějak poradit sami. Avšak jedna žena, záhadná Evie, je vůči spavé nemoci imunní. Je ta nemoc požehnání nebo kletba? Je Evie medicínskou anomálií, kterou je třeba studovat, nebo je to démon, kterého je třeba zabít? Děj Růženek je zasazený do malého městečka v zákoutí Apalačských hor, v němž se nachází ženská věznice, a ta v tomto provokativním a strhujícím románu, který napsal Stephen King spolu se svým synem Owenem, sehraje zásadní roli.... celý text

Literatura světová Horory Thrillery
Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

Sleeping Beauties , 2017


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Růženky. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (142)

lucyvase4
02.03.2024 4 z 5

Milé děti,
hezky si vlezte do peřinek, zavřete očička a poslouchejte pohádku.

Bylo nebylo jedno království. A v tom království žila krásná dívka jménem Růženka. Jejím osudem bylo usnout na 100 let...STOP!!!!

Že tuhle nechcete? Že chcete tu od KINGA?

Takže znova.

Bylo nebylo jedno městečko jménem Dooling. V něm žili muži i ženy. Ale vše se mělo jako mávnutím kouzelného proutku změnit. Když se ve městě objeví záhadná Evie Blacková, začnou se dít nevídané věci. Příběh začne vraždou dvou dealerů, a aby toho nebylo málo po celém světě se ženy, které usnou neprobouzí, ale začnou se obalovat vlákny do kokonu. Chtěli by jste je probudit? Neradila bych Vám to. Jakmile se totiž taková žena v kokonu probudí, je značně agresivní a většinou svého prince zabije. Co tedy dělat? Jaký bude svět bez žen? Jedinou nadějí je pro muže záhadná Evie, která se ze spánku normálně probouzí, jako kdyby se nic nedělo. Jde o genetickou anomálií, která by se měla zkoumat? Nebo je za tím něco jiného. Evie navíc všude provázení myši a můry.

,,Je fuk, jestli se trochu unavím, budu spát až po smrti." W. Zevon

Můj první KING. Já vím, že tahle kniha pro mnoho KINGOFILŮ vlastně KING není. Ale i tak jsem byla hodně natěšená.

Musím říct, že prvních 150 stran, jsem knihu chtěla několikrát odložit a nedočíst. Ještě, že jsem to neudělala a vydržela. Na začátek bylo v knize strašně moc postav. Jejich příběhy se proplétaly a já se naprosto ztrácela. V úvodu knihy byl seznam postav. Uff. Za mne velké plus. Hodně často jsme se k němu vracela a hledala, kdo je kdo.

Postavy jsou vykresleny do naprostého detailu. Úplně vám před očima ožívají. Myslím, že potkat některou v realitě, ihned bych ji poznala. A věděla, co od ní mohu čekat .

Oceňuji také, že se autoři s ničím a nikým nemazali. Hlavní nebo vedlejší postava? Sympatická nebo ne? Každá mohla zemřít. Což mám hodně ráda. Je pravda, že pár úmrtí bych oželela a byla v knize zbytečná. Ale vlastně proč ne.

Růženky nejsou ani tak horor, jako psychologický thriller. Jak se bude chovat syn bez matky, násilník bez své oběti, manžel bez milující manželky nebo otec bez dcery? Mnohdy jsem si říkala, jak by se chovali ti moji chlapi, nebo já.

V knize bylo hodně věcí k zamyšlení. Už při covidu jsme poznali, jak se dokážeme v krizových situacích chovat. Vzpomeňme si, na konflikty mezi skupinami očkovaných X neočkovaných. A tohle by byla ještě větší katastrofa.

Tolik emocí, které jsem při čtení cítila. Zlost, lásku, ať už k muži nebo tu mateřskou, touhu, odloučeni, pocit beznaděje a prázdnoty i smutek. Dvakrát jsem si i probrečela.

Hodnocení: 4,5/5

Tano
15.10.2023 3 z 5

King není zrovna moje srdcovka, tentokrát to byla skutečně výzva v rámci výzvy. Od Kinga je to moje druhá kniha, první byla Pod kupolí (pro mě daleko lepší) a vidím tu určitě jisté podobnosti. Zajímavé téma, ale pro mě jaksi neuspokojivě zpracované. Na to, kolik má kniha stran, si myslím, že se příběh Růženek mohl odvíjet zajímavěji a konec mě nechal nedojatou. Výzva splněna, ale kniha ve mně dlouho nezůstane, i když mi po začtení už ubíhala docela dobře.


m2056
24.09.2023

Tak tohle je na mě moc složité hodně jsem se v knize ztrácel v postavách odloženo nedočteno.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

2017 - Goodreads Choice Awards (Horor)


Kniha Růženky v seznamech

v Právě čtených34x
v Přečtených700x
ve Čtenářské výzvě176x
v Doporučených20x
v Knihotéce404x
v Chystám se číst221x
v Chci si koupit70x
v dalších seznamech11x