Sen o šicím stroji přehled

Sen o šicím stroji https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519366/bmid_sen-o-sicim-stroji-REt-519366.jpg 4 75 75

Na počátku minulého století žila v jednom italském městečku mladá švadlena, která docházela do bohatých rodin, aby tam šila a opravovala oblečení a prádlo. Sama se naučila číst a psát, zamilovala se do opery a milostných románů, ale jejím největším snem byl šicí stroj. Úžasný vynález, který by jí zajistil dobrý život a nezávislost. Musí se ale spokojit s tím, že šije na strojích, které mají v bohatých domech, kam dochází. A zatímco svým zákaznicím mlčky bere míry a šije šaty, vyslechne vzrušující příběhy, které si dámy šeptem sdělují, pozná jejich sny a touhy i rodinná tajemství, která měla zůstat navěky utajena. Když se ale nakonec stane hrdinkou svého vlastního příběhu, musí rychle dospět a ze všech sil bránit svou svobodu ve světě ovládaném mocnými a bohatými.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Cosmopolis
Originální název:

Il sogno della macchina da cucire , 2018


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Sen o šicím stroji. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

broskev28
30.03.2024 4 z 5

Historický příběh o šití a švadlenách, ve kterém si uvědomíme, jak moc se – naštěstí - časy změnily, alespoň v Evropě, jak těžký život měli ti nejníže postavení. Překlad mi připadal čtivý a podařený, osudy jednotlivých velmi postav zajímavé (třeba Miss, nebo rodina Proverových). A ať jsem hledala jakkoli, nenašla jsem jméno hlavní hrdinky, možná jsem ho přehlédla? Ona pojmenovává téměř všechny ostatní postavy, ale ji jménem neosloví nikdo, zvláštní . . .
Předmluva autorky je jakousi nápovědou k samotnému příběhu a mně se moc líbí komentář Evaho73 – kniha jako taková dobová pohlednice. Zdánlivě žádné velké drama, ale vždyť jde o to nejdůležitější: o život každého z nás, o to, jak důstojně a hlavně s kým jej prožijeme. Určitě našim čtenářkám doporučím!

adela4822
04.02.2024 2 z 5

Kniha má určitě zajímavé téma. Vybrala jsem si ji především kvůli názvu a hezké obálce, nicméně po dočtení jsem měla pocit, že to, co bylo slibováno na přebalu, bylo lepší, než to, co v knížce opravdu bylo. Ten boj za svobodu a nezávislost hlavní hrdinky byl vlastně strašně zhuštěně podán na pár posledních stránkách, což mě mrzí.
Ale určitě jsou v knize otevřena důležitá témata z historie, třídní společnost, postavení žen a tak dále.


markej
03.02.2024 5 z 5

Musím přiznat, že tuhle knížku jsem ani neplánovala číst, protože s tou jižní literaturou si příliš nerozumím, ale když jsem ji objevila v knihovně, řekla jsem si, že to zkusím, neboť recenze, jež jsem četla, byly dosti příznivé. A nakonec mě tenhle román vskutku velmi mile překvapil.

Přenášíme se do Itálie počátku 20. století a sledujeme příběh švadleny, která šije i pro střední a vyšší vrstvu, nepatří tedy mezi ty nejchudší.

Jednotlivá kapitola vždy popisuje jeden uzavřenější příběh, ty příběhy na sebe navzájem navazují a vykreslují velice zajímavý a mnohdy překvapivý obrázek toho, jak se na italském maloměstě žilo na počátku minulého století.

Dozvěděla jsem se ledacos nového, pohltila mě i atmosféra příběhu, a byť mi v příběhu trochu chyběla ta pomyslná třešnička na dortu, hodnotím velmi vysoko a doporučuju...

Hodnocení: 4,5 * z 5 *

všechny komentáře

Související novinky (1)

S ohněm v krvi, Spletité lži a další knižní novinky (31. týden)

30.07.2023


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Sen o šicím stroji v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených94x
ve Čtenářské výzvě7x
v Doporučených3x
v Knihotéce124x
v Chystám se číst141x
v Chci si koupit33x
v dalších seznamech3x

Štítky knihy

italská literatura Itálie švadleny, krejčí

Autorovy další knížky

Bianca Pitzorno
italská, 1942
2023  83%Sen o šicím stroji
1994  100%Vesmírná odyssea
1994  90%Záhady sedmi moří
2018  60%Domček na strome