Šílená přehled

Šílená https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/530320/bmid_silena-65a6919675178.jpg 4 48 48

Píše se rok 1887. Třiadvacetiletá Nellie Blyová se vydává do New Yorku, odhodlaná prosadit se tu za každou cenu jako seriózní novinářka. Život ve městě je však těžší, než si představovala, a v žádných novinách o ženu-reportérku nestojí. Nellie v zoufalství vymyslí pro přední plátek The World neodolatelnou nabídku: pravdivou reportáž z ženského blázince na Blackwellově ostrově, kam se chce dostat tak, že bude předstírat šílenství. Jenom tak může zjistit, nakolik jsou pravdivé řeči o tamních nelidských podmínkách. Majitele deníku Josepha Pulitzera to zaujme a slíbí Nellie, že se postará, aby se po krátké době dostala ven. Když se však za mladou novinářkou v utajení dveře blázince zavřou, ocitne se na místě plném hrůz, kde vládne krutost, jakou si vůbec nedokázala představit. Chladné, izolované a hladové dny strachu a úzkosti v ní znovu probudí traumatické události z dětství. Do blázince přišla dobrovolně – ale dokáže se z něj vůbec někdy dostat ven? Šílená, neobyčejný portrét ženy, která předběhla svou dobu, je příběhem o hledání pravdy, která změnila svět.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Madwoman , 2022


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Šílená. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Lenka276
07.05.2024 4 z 5

Pro mě byla kniha moc zajímavá, nevadilo mi ani "mamka a taťka". Zajímavé události z psychiatrické léčebny v USA, Blackwellův ostrov, o postavení žen ve společnosti v 19. století.

Racík
01.05.2024 3 z 5

Kniha má velmi atraktivní námět, sympatickou hlavní hrdinku. Ale je napsaná takovým jednoduchým "učednickým" způsobem, i když v druhé polovině jsou už části, které vás při čtení strhnou a jsou napsány svižně. Osobně mám trochu pocit, že byla autorka tlačena časem, aby bylo hotovo, a nemohla knihu doladit včetně některých historických faktů. To je, z mého pohledu, velká škoda, protože určitě téma i příběh v sobě skrývá velký potenciál.

Moc mě potěšil i dovětek knihy, kde jsem se dozvěděla o průběhu dalšího Nelliina života. Hodnocení nedávám nejvyšší, ale kniha určitě stojí za přečtení.


Kokoska92
27.04.2024 4 z 5

Vzdělávej se. Uč se z knih a novin všechno, co se dá. Díky čtení se dostaneš kamkoli na světě.

Šílená, to je příběh o statečné ženě, která předběhla svou dobu a nebála se obětovat všechno, co měla, aby zlepšila životní podmínky chudých a nemocných žen. Z některých scén popisovaných v knize mě úplně mrazí. Buďme rádi za dobu, ve které žijeme.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Dvakrát do stejné řeky, Nové šance a další knižní novinky (4. týden)

21.01.2024


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Šílená v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených54x
ve Čtenářské výzvě6x
v Doporučených5x
v Knihotéce69x
v Chystám se číst154x
v Chci si koupit34x
v dalších seznamech2x