Střih přehled

Střih
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/375715/bmid_strih-nuV-375715.jpg 4 47 47

Samuel Anderson je v krizi. Učí sice literaturu na univerzitě, ale dluží nakladateli román, za který už dostal zaplaceno, ale nenapsal z něj ani čárku, marní čas hraním počítačových her a nechal si uniknout životní lásku. K tomu všemu se ještě trápí prastarou křivdou: když mu bylo jedenáct, utekla jeho maminka od rodiny. Nyní se však dlouho ztracená matka vrací z nečekaného směru – všechna média dokola propírají senzační zprávu: „Neznámá žena zaútočila na republikánského prezidentského kandidáta Packera kamením! Kdo je to a proč to udělala?“ Když Samuel dostane vzápětí ultimátum, aby sepsal matčin životní příběh, a dostál tak smlouvě s nakladatelem, nezbývá mu než předložené podmínky přijmout. Široce rozmáchlý román Nathana Hilla je emocionálním putováním jak po mapě Ameriky šedesátých let 20. století, tak po současném světě univerzit, konzumu, médií a popkultury. Důvtipně vystavěné vyprávění sršící vtipem přivede nezralého hrdinu k dickensovsky šokujícímu odhalení – Střih je velký ambiciózní americký román a hluboký čtenářský zážitek v jednom.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Nix , 2016


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Střih. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (17)

Pepa62
21.08.2022 3 z 5

Nejenže se jedná o knihu roku podle New York Times a Washington Post, ale podle citací na přebalu má být autor literární mistr, má mít talentu na rozdávání, neexistuje pro něho poloha, kterou by neovládal a navíc román má být temně satirický, ale i hurónsky vtipný!
No nekupte to!
Já jsem v románu Střih ale, bohužel, nic z toho nenašel. Nevzpomínám si na jinou knihu, kde bych tak často volil přeskakování některých pasáží. Marně si vzpomínám na nějakou situaci, kterou bych mohl označit za vtipnou, natož za hurónsky (to jako že fakt hódně ) vtipnou.
Přišlo mi to jako slepenec všeho, co by autor rád sdělil, a vybral si toho hodně, a pak přemýšlel, jak to všechno tak nějak poslepovat.
Některé dějové linie mi přišly až křečovité, některé postavy obtížně uvěřitelné. V knize se objevují i reálné postavy a děje a je jasné, že to všechno vyžadovalo dlouhou a pečlivou přípravu. Pak to ale autor na vás „vypáli" a detailně, na mnoha stranách popisuje, takřka minutu po minutě třeba průběh nepokojů.
Takže když nad tím teď tak přemýšlím, nejsem si vůbec jist, jestli moje tříhvězdičkové hodnocení je vůbec oprávněné.

poulet
15.03.2022 4 z 5

Za mě dobrý. Takovej správnej větší americkej román. Má to děj, myšlenku a dobře se to čte.


JErle
07.07.2020 2 z 5

Místy zbytečně ukecané. U zdlouhavého popisu kolapsu během hraní počítačové hry jsem málem zkolabovala já, ale rozhodně ne proto, že bych se od toho nemohla odtrhnout. Za mě to tedy "důvtipně vystavěné vyprávění sršící vtipem", jak je psáno výše, určitě není. Ambiciózní to je určitě, některé momenty jsou zajímavé, ale jako celek nic moc.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Listopadové knižní novinky (5. - 11.11.)

05.11.2018


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Střih v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených62x
ve Čtenářské výzvě4x
v Doporučených9x
v Knihotéce36x
v Chystám se číst57x
v Chci si koupit16x