Studie jedu přehled

Studie jedu
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/447741/bmid_studie-jedu-iDT-447741.jpg 4 481 481

Studie jedu série

1. díl >

Vyber si: Okamžitá smrt, nebo pomalá otrava? Začátek akční fantasy série. Jelena se vyhnula popravě za vraždu, ale nebylo to zadarmo: stala se ochutnavačkou pokrmů velitele Ixie. S každým soustem teď může dívka zemřít, a navíc už ji rádce Valek pro jistotu otrávil motýlím prachem. Přežít může jen tak, že si u něj každý den vyzvedne protijed. A tím katastrofy nekončí. Rebelové se chtějí zmocnit Ixie a u Jeleny se projeví neovladatelné kouzelné schopnosti. Existuje z téhle situace úniková cesta, na které nestojí smrt?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Poison Study , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Studie jedu. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (98)

Kikulka97
17.03.2024 4 z 5

Velmi čtivá knížka. Přiznám se však, že při popisu Jeleniny minulsoti jsem občas přemýšlela, jestli já jsem slabá povaha a moc si domýšlím, anebo tato kniha je špatně zařazená (od dvanácti let... inu budiž). Ale mimo to - pozvolný začátek, kdy opravdu autorka hlavní hrdinku, co se týče minulosti nešetřila, vystřídal svižný děj, věci měli spád. Moc se mi líbil i konec, který je i není otevřený.
Navzdory tomu, že knížka byla nadprůměrná, zdráhám se pustit do dalšího pokračování. Proč? Nechce se mi rozjíždět další již šestidílnou sérii a navíc si nejsem úplně jistá, zde bude mít knížka bez Valeka takovou dynamiku jako doteď.

NessaLuna
08.02.2024 4 z 5

(SPOILER) Kniha mě chytla už od začátku a díky velmi čtivému stylu psaní mě držela až do konce. Když jsem si četla dosavadní komentáře, musela jsem v mnoha ohledech souhlasit s věcmi, které mě úplně nenapadly, až jsem si řekla, jestli to teda je na ty čtyři hvězdy, ale asi jo. Přece jenom tam bylo hodně věcí, které autorka vymyslela velmi dobře, všechno si dokázala "obhájit", abych tomu věřila. Prostě mi to jako celek fungovalo.
Musím ale říct, že zápletka je až šíleně jednoduchá. Zhruba od půlky knihy tušíte, v čem je vlastně problém a proč se dějí některé věci. Proto mě štvalo, že já už to vím a protagonistka nemá ponětí. Ono umístit zdroj zla na jedinou postavu, která Jelenu nenávidí, není zrovna dvakrát promyšlené. Dramatické vyústění se holt nekoná, což mě trochu mrzí. Ale vzhledem k tomu, že se jedná o sérii, bych to ani tak neřešila. Je to prostě začátek, takže kdo ví, co nás bude čekat dál. Upřímně jsem odhadla i to, že Jelena ani otrávená není, ale já už mám ve zvyku zpochybňovat, takže to bych jinak považovala za docela dobrý plot twist - minimálně to s tím "protijedem".
I ta romantická linka byla tak trochu uvařená z vody. Přece jenom bych čekala mnohem víc interakcí mezi postavami, vzhledem k tomu, že k sobě měli tak blízko - a to v rámci několika měsíců. Z pohledu hlavní hrdinky se tam sice nějaký obdiv objevoval v myšlenkových pochodech, ale i tak to bylo žalostně málo.
Zajímá mě, jak se bude příběh rozvíjet dál, takže se moc těším na další díly a určitě jim dám šanci - třeba dokážou dotáhnout to, co mi v prvním díle chybělo.


jmn7053
13.07.2023 3 z 5

(SPOILER) Z knihy nejsem příliš nadšená, ale úplně ji odsuzovat také nemohu, i když s přečtenými stránkami se všechno úměrně zhoršovalo a měla jsem chuť knihu ke konci odložit, ale jako mantru jsem si opakovala, už jen sto stran, to dáš, už jen padesát stran, to dáš,... A na konec jsem se nakonec dostala! :)

Jedná se o velmi naivní a přímočarý příběh, (hodně young adult, a fantasy bohužel hraje druhé ne-li třetí housle) všechno se hrdinům daří, hlavně, když do toho dají srdíčko. Jelena je oběť, ale samozřejmě se přes to i ono dostane, také dostane magické schopnosti, bojové schopnosti, akrobatické schopnosti, dostane do vínku inteligenci a empatii a dostane i sexy hlavního protagonistu, no v tomhle ohledu je to prostě pohádka pro děti, akorát to poučení tam nějak chybí, nebo je spíš tak laciné, že se nepočítá.
Co je podobně laciné jsou padouši, příběhové vsuvky, a bohužel i mnoho slovních obratů, ale kdo ví, třeba to není tak hrozné v originále...
Zkrátka nečekejte nic duchaplného, žádné spletité intriky, žádná velká překvapení ani emoční ždímání,... radši nečekejte nic, pak Vás třeba kniha nadchne. :D
Uf, to zní jako by to byla celkově strašná kniha, ale začátek jsem si docela užila a věřím, že kniha najde své čtenáře, já jím však nejsem.

P.S. Myslím, že čistě YA kniha už prostě není pro mě, takže, pokud máte odlišný názor, neberte si má slova k srdci. ;)

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (37. týden)

06.09.2020


Citáty z knihy (1)

Obležení přečkáme, my se jen tak nedáme, věrni sobě budeme.


Ocenění knihy (1)

2006 - Compton Crook Award (Best Novel)


Kniha Studie jedu v seznamech

v Právě čtených8x
v Přečtených611x
ve Čtenářské výzvě52x
v Doporučených51x
v Knihotéce303x
v Chystám se číst460x
v Chci si koupit126x
v dalších seznamech8x