Prokletí přehled

Prokletí
https://www.databazeknih.cz/img/books/96_/96523/bmid_prokleti-ARR-96523.jpg 4 84 84

Swamp Thing - Bažináč série

< 3. díl >

Pod termínem „Americká gotika“ si obvykle představíme přísného chlápka s vidlemi a jeho neprovdanou dceru. Ale soubor Moorových povídek o Bažináčovi, známých pod tímto jménem, obnáší větší hrůzy než nějaké vidle: vodní upíry, vlkodlaky, sériové vrahy a zombie. Žádná hororová klišé, v Moorově podání z nich jde opravdu strach. A kdo bude Bažináčovi průvodcem do amerického srdce temnoty? Jistý John Constantine… čaroděj v trenčkotu, který se poprvé objevil právě v Bažináčovi. A získal si takovou popularitu, že později dostal vlastní titul – Hellblazer. „Jsem pěkný hajzlík. Zeptejte se, koho chcete.“ Těmito slovy se Bažináčovi představí čaroděj John Constantine alias Hellblazer a vyšle ho na objevitelskou cestu, která jej zavede od nejtemnějších končin Ameriky po samé kořeny jeho dlouho skrytého dědictví. Tato klasická sága od legendárního tvůrčího týmu v čele s Alanem Moorem, Stephenem Bissettem, Johnem Totlebenem a Rickem Veitchem redefinovala Bažináče jako mocného elementála s potenciálem stejně ohromným jako Země sama.... celý text

Horory Komiksy Fantasy
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Curse , 2000


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Prokletí. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (11)

Politre
16.05.2023 5 z 5

S Bažináčem jsem kdysi začínal prvním dílem a byl to také jeden z prvních přečtených komiksů, který mě ne úplně přesvědčil ke koupím dalších dílů, ale dnes mám od Alana Moora přečtené všechny u nás vydané komiksy, až na sérii Swamp Thing, považuji ho za scenáristického génia, tak jsem si říkal, že na téhle sérii přeci jenom něco bude a jsem strašně rád, že jsem tak obrovskou chybu napravil a teď jsem začal od druhého dílu, který pro mě už byl o řád lepší, ale možná jsem jen více dospěl, abych docenil kvality Moorova runu.
Třetí díl jede ve všech příbězích v hororovém módu a zatím se jedná o nejlepší a nejděsivější díl ze série, uvidíme zda bude překonán. A poprvé se zde objeví John Constantine.

Luigi1
14.03.2023 4 z 5

Toto bylo nejděsivější pokračování Bažináče


Terva
27.02.2023 3 z 5

„Zatímco jeho milá spí,
tvor z bažin sedí
v doutnajícím
růžovém soumraku
a obhlíží svá území.“

„Když jsem byla malá, představovala jsem si, že se vdám přesně za někoho jako ty. Jen jsem nepočítala, že bude zelený a že na něm porostou houby.“

Celé to vyprávění v prvním sešitě jsem nějak nepobral. Abby Cableová stále spí na strži a probudí se až v druhé kapitole na šestnácté straně. Je tam o ní malý příběh. Ten nebyl špatný. Ostatně celý druhý sešit (kapitola druhá) je plný zajímavých informací. Informací o všech zúčastněných. A kapitola končí něčím jako nekrolog. Ale „hlavu vzhůru, Ameriko!“ On přichází. . .

Malá ochutnávka:
Hele, já tohle pil pár měsíců a teprve pak jsem přišel na to, co to je.
„Odpad“ tak tomu říkaj. Odpad z jadrnýho štěpení. Člověku to má škodit.
Poslední dobou škodí člověku úplně všechno. Kdo má pořád sledovat, co je zdravý? Bejt proti jadrný energii je tak módní . . .

U třetího sešitu, respektive u třetí kapitoly to už jsem úplně brečel. Po úvodní černobílé krásné první knize, je tu obrovský obrat. Pan Moore dovolil kolorizaci (Tatjana Woodová) a jde to celé do bažin. Mě z těch barev totálně bolí oči. Celý Bažináč se dostal do – já tomu říkám ŽVÝKAČKOVÝ formát. Jednoduchá komiksová okna, spousta barev kolem, někdy i nesmyslných barev kolem. Strašný! Zaplakal jsem si a postesknul si nad černobílou verzí.

Citát: Sním. . . .Ale v čím snu jsem se to ocitl?

Naprosto úžasná byla kapitola pátá. Teprve s příchodem Johna Constantina to začalo být zajímavé. Tím „zajímavé“ myslím obsahově. Pro Bažináče to znamená několik nových možností. Hlavně nad jednou jsem se dost zamyslel, a uvědomil si, kam až příběh může i s Bažináčem dojít. Jenže na druhou stranu jsem si zase říkal, bude ještě Bažináč Bažináčem, nebo dostane červený plášť jako třeba Superman? Nevím, nevím, ale vývoj se mi zatím moc nelíbí.

Citát: Mé tělo se nedá spravit. Nechám ho umřít.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (4)

Sním. . . .Ale v čím snu jsem se to ocitl?


Bejt proti jadrný energii je tak módní . . .


Mé tělo se nedá spravit. Nechám ho umřít.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Prokletí v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených99x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených7x
v Knihotéce58x
v Chystám se číst10x
v Chci si koupit11x
v dalších seznamech2x