Pán se stříbrným lukem přehled

Pán se stříbrným lukem
https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19568/bmid_pan-se-stribrnym-lukem-wCs-19568.jpg 5 114 114

Trója série

1. díl >

V Pánu se stříbrným lukem, prvním dílu epické trilogie Troja, David Gemmell kombinuje pronikavě živoucí popisy s bohatstvím historických detailů v nepřekonatelném, dech beroucím díle lásky a nenávisti, ctižádosti i soupeření, míru i války. Tři životy změní osudy národů. Helikáón, mladý princ z Dardanie, pronásledovaný trýznivým a traumatickým dětstvím, kněžka Andromacha, jejíž ohnivá povaha a nezávislost ohrožují moc králů, a legendární válečník Argurios, ovládaný pouze myšlenkami na pomstu. V Troji naleznou město, rozpolcené ničivým soupeřením - smršť žárlivostí, klamů a vražedných zrad. A za pověstnými trojskými zdmi pošilhávají krvežíznivé oči nepřátel po bohatství města a plánují jeho pád. Nastal čas statečnosti i zrady, čas krveprolévání a strachu, čas hrdinů!... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Perseus
Originální název:

Lord of the Silver Bow , 2005


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Pán se stříbrným lukem. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (27)

Deia
25.01.2024 4 z 5

Spočiatku som s príbehom bojovala, približne prvých pár desiatok strán. Nejak ma to nechytilo, nudilo ma to, zasadenie do antiky mi skôr vadilo, aj keď grécka mytológia je moja obľúbená. Ale potom prišiel na scénu Odyseus, ktorému sa podarilo prelomiť ľady. Nepatrí tu veľmi k hlavným postavám, ale od jeho príchodu ma to začalo veľmi baviť a začala som si užívať každú stranu. Aj keď vidno, že je to len začiatok, veľa postáv sa v príbehu iba mihlo a som zvedavá, či budú mať viac priestoru v ďalších častiach. Celkovo som občas mala pocit, že tých postáv je tam priveľa, ale predpokladám, že sú potrebné. Hlavne som zvedavá na pokračovanie príbehu mladého Xandera, ktorého som si obľúbila asi najviac, ale neskôr už na scéne veľmi nebol. Ale aj príbehy ostatných ma bavili a zaujímali, ich trápenia, boje, lásky... z celej knihy na mňa dýchala antická atmosféra a z autorovho pojatia som napriek počiatočným výhradám nadšená. Aj keď trošku som dúfala, že veľká bitka bude už tu, ale zas, je to len prvý diel a menších potýčok je aj tu až až a mnohé sú poriadne krvavé. A na konci je jedna predsa len trošku väčšia. Do pokračovania sa určite pustím čoskoro.

bleekemolen
24.12.2023 3 z 5

První část - do Modré zátoky - mě kniha bavila. V mezičase jsem začal pokukoval po dalších dílech a sériích od Gemmella a spílal si, jak mi mohl takový autor uniknout.
Jenže.. v Tróji jsem začal bolestivě střízlivět. S antickým eposem má příběh snad společná jen jména hlavních postav a místopis. Jinak je příběh naprosto odlišný. To by mi ani tak nevadilo, ovšem naprosto ploché a genericky stereotypní charaktery zkombinované s párem plytkých románku, kdy se ostřílení bojovníci na první pohled beznadějně a na celý život zamilují, mi čtenářský zážitek a uvěřitelnost celého díla naprosto zruinovaly.

"Ach, Andromacho, pokud to přežijeme, odjedeme spolu někam daleko a začneme spolu nový život?"
"Ano, můj drahý, nic bych si nepřála více"

Všichni Mykéňané byli pravděpodobně naklonování, jedná se o naprosto uniformní masu se stejnými vlastnostmi a názory. S výjimkou hlavního antagonisty, tomu sudičky nadělily ty nejhorší možné vlastnosti - aby čtenář nemusel být na pochybách.
Některé zajímavé hlavní postavy se postupně z děje ztrácejí (vrah, chlapec, Geršom). Ostatní zase reagují tak trochu nesmyslně (Priamos - při popravě vězňů se jimi nechá ohrozit na životě - naštěstí přispěchá Andromacha a králi zachrání život).

Z mého pohledu se jedná o naprosto průměrný román v historických kulisách (zajímavý svět doby bronzové autor rozhodně nevyužil), po dalším díle možná ještě sáhnu, abych se ujistil.


Ivan F
04.06.2023 5 z 5

Veľmi príjemné čitateľské prekvapenie, ktoré ma čakalo niekoľko rokov v domácej knižnici. Prvé stretnutie s autorom dopadlo na výbornú a prerozprávaný príbeh Tróje, tak ako sa nezachoval v povestiach, ale spisovateľ si ho vymyslel, ma veľmi bavil. Je skvelé, že autor sa inšpiroval gréckymi bájami a zároveň ich porozprával inak. Celá grécka, mykénska, chetitská a ktovie aká história národov okolo stredozemného mora je poriadne krvavá, plná intríg, krvavá, politická, krvavá, sú v nej víťazstvá a prehry a tým pádom opäť krv. Jednoducho aj ten, kto čítal zjednodušené grécke báje a povesti od Petišku si musel všimnúť, že sa tam všetci režú hlava-nehlava a krvi sú plné potoky. Čo ma veľmi prekvapilo, je postava Aeneasa, o ktorej mám aké-také vedomosti a tým pádom oceňujem Gemmelov pohľad na jeho vývoj od rannej mladosti, hoci je to skrz-naskrz vymyslené. Takisto charaktery ostatných postáv, hoci sú niekedy až moc kryštalické, boli veľmi dobre opísané, napríklad Odyseus, ako kráľ vymyslených príbehov, alebo Priamos, to bol skutočne nafúkaný zmrd a tak podobne. Celkové vyznenie je pozitívne a som rád, že som Gemmela objavil.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (37)

Rozhodujeme se každý den, některá volba je dobrá, jiná špatná. A když jsme dost silní, dokážeme žít s následky.


V Egyptě máme sochy bájných zvířat, které mne fascinovaly. Jsou to tvorové s orlí hlavou, lvím tělem a hadím ocasem. Děd mi vyprávěl, že ve skutečnosti představují muže. Že jsme všichni hybridní zvířata. Že je v nás divoch, který by vyrval nepříteli srdce a sežral ho zaživa. Je v nás milenec, který skládá písně ženě, jež vlastní jeho duši. Je v nás otec, který drží své dítě a zemřel by, jen aby ho ochránil. Tři tvorové v jednom muži. A je toho víc. Každý z nás je souhrnem všeho, čím jsme kdy byli, mrzutým dítětem, nadutým mladíkem, kojencem...


Strach je válečníkovým pomocníkem. Je to jako malý ohýnek. Ohřívá svaly, dodává nám sílu. Panika přijde, když oheň zůstane bez kontroly a spálí všechnu odvahu a hrdost.


Více citátů z knihy najdete u autora.


Kniha Pán se stříbrným lukem v seznamech

v Právě čtených3x
v Přečtených159x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených18x
v Knihotéce120x
v Chystám se číst62x
v Chci si koupit14x

Štítky knihy

Trojská válka Trója řecká mytologie ságy starověké Řecko historické romány

Autorovy další knížky

David Gemmell
britská, 1948 - 2006
1997  89%Cestou vlka – Tulák 1
1997  92%Legenda
2004  91%Bílý vlk
2006  90%Meče noci a dne
2009  92%Pán se stříbrným lukem