Temnější tvář magie přehled

Temnější tvář magie
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291368/bmid_temnejsi-tvar-magie-MnR-291368.png 4 421 421

Temnější tvář magie nese všechny znaky klasické fantasy s pohlcující zápletkou a výraznými, nezapomenutelnými hrdiny. Odehrává se v paralelních Londýnech – šedém, červeném a bílém, zatímco ten černý zdánlivě zanikl, které jsou, ač každý ve svém „jiném" světě, zcela pravděpodobné. „Toto rychle běžící dobrodružství se složitě propracovanou magií, přemýšlivým hrdinou a odvážnou hrdinkou si milovníci fantasy zamilují." - Kirkus Reviews"... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Argo
Originální název:

A Darker Shade of Magic , 2015


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Temnější tvář magie. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (88)

MisakCZE
08.01.2024 3 z 5

Zajímavá fantasy s mnoha kouzly a netradičním využíváním magie.

Ústředními postavami jsou mág a zlodějka, kteří putují skrz alternativní verze Londýna a napravují svou dřívější chybu. Nutno dodat, že se skvěle popichují.

Být tam více intrik a celkově více dark fantasy, budu nadmíru spokojen.
Další díl si přečtu.

Ahmose
21.11.2023 2 z 5

Tak túto knihu som ťažko neodhadol. Minulý rok som od autorky čítal Gallant a ten sa mi neskutočne ľúbil, čakal som, že aj tu autorka použila podobne krásny štýl a atmosféru, žiaľ, toto bolo niečo celkom iné.
Na začiatok musím priznať, že keby som túto knihu čítal niekedy v pätnástich, asi by sa mi páčila. Autorka vymyslela zaujímavý svet. Štyri paralelne existujúce Londýny, ktoré sú si tak podobné a zároveň zásadne odlišné. Koncept nepochybne zaujímavý a príťažlivý. V podaní v akom je spracovaný však významne stráca na hodnote. Čitateľ nemá možnosť zistiť ako funguje celý svet. Sú to len štyri Londýny ? Týka sa to aj iných miest ? Sú to štyri svety, štyri vesmíry ? Alebo je celý svet obmedzený na Londýn, ktorý lieta v prázdnote ? Otázky, na ktoré som žiaľ nedostal odpoveď. S vysvetlením magického systému tiež nie som celkom spokojný. Anatariovia sú kúzelníci, jediní schopní voľne cestovať medzi Londýnmi. Mágia je integrovaná súčasť ich tela. Vyznačujú sa rôznofarebným sfarbením očí, pričom to, ktoré je previazané s mágiou je vždy čierne. Samozrejme, opisy toho ako sa v jednotlivých svetoch nakladá s mágiou patria k tým dobrým častiam knihy, Problém je, že hoci autorka na začiatku načrtne určité pravidlá, tak neskôr som mal pocit, že tá mágia vlastne nemá hranice a dá sa s ňou čokoľvek. Nie je to síce nutne zle, len mi to príde značne jednoduché. Hlavná postava, Kell, je rozhodne svetlým bodom knihy. Tajomný, sympatický a celkom rozumný hrdina, kúzelník. Bavil ma. Horšie to bolo s Lilou. Neuveriteľne lacne pôsobiaca hrdinka, zlodejka. V podstate opak Kella, nezaujímavá, nesympatická a ich vzťah nemal absolútne žiadnu iskru. Ostatné postavy sú šablónovité, ploché a plnia skôr rolu kulís.
No a na koniec samotný príbeh. Prvú tretinu knihy som absolútne nechápal, čo sa deje. Žiadna zápletka, ani len náznak. Potom sa dej nejak rozbehol. Odstavce sú krátke, tempo je svižné, nabité akciou, takže našťastie kniha nie je nudná. Linka je však jasná, jednoduchá, šablónovitá, skúsenejšieho čitateľa nemá ani záver šancu ničím prekvapiť.
Zhrnul by som to asi nasledovne. Tmavší odtieň mágie je jednoduchá, ale akciou nabitá fantasy, ktorú za seba odporučiť nemôžem. Viem si však predstaviť, že publikum hľadajúce práve britké dialógy a rýchle tempo príbehu bude spokojné. Ja osobne si pokračovanie nechám mile rád ujsť.


M.C.SMITH
20.11.2023 3 z 5

Na tuto knihu jsem se těšila, autorku mám ráda, píše přesně podle mého gusta. Bohužel, tato kniha mi nesedla.
Ze začátku jsem si říkala, že to bude bomba, různé Londýny a cestování mezi nimi. Kniha mi ale opravdu nepřirostla k srdci, do čtení jsem se musela nutit.
Tato kniha pro mne byla trochu zklamáním.

všechny komentáře

Související novinky (2)

Pád Númenoru, Panský dům a další knižní novinky (36. týden)

03.09.2023


Podzimní novinky z nakladatelství Argo

03.11.2016


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Temnější tvář magie v seznamech

v Právě čtených15x
v Přečtených520x
ve Čtenářské výzvě54x
v Doporučených51x
v Knihotéce284x
v Chystám se číst538x
v Chci si koupit196x
v dalších seznamech8x

Štítky knihy

magie pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Victoria Schwab
americká, 1987
2021  86%Neviditelný život Addie LaRue
2016  83%Temnější tvář magie
2014  81%Archiv
2017  84%Divoká píseň
2017  85%Neobyčejní