Židovské jesle přehled

Židovské jesle https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/504953/bmid_zidovske-jesle-N9W-504953.jpg 4 98 98

Píše se rok 1941. Do židovských jeslí v Amsterdamu nastupuje mladá pečovatelka Betty Oudkerková. Zdánlivě poklidný chod jeslí i Bettyin osobní život čím dál víc narušují restrikce namířené proti Židům. Vše nabere hrozivý spád, když se divadlo naproti jeslím změní v deportační centrum pro nizozemské Židy. Padne rozhodnutí, že jesle budou sloužit jako pobočka divadla. Vychovatelky se od nynějška budou starat o dětí čekající na transport do koncentračního tábora. Betty si záhy začne všímat, že z jeslí občas některé dítě zmizí. Po čase ji ředitelka Henriëtte Pimentelová a správce divadla Walter Süskind zasvětí do procesu jejich pašování. Betty se tak následně za pomoci několika dalších ošetřovatelek a mladíků pracujících pro Židovskou radu podaří dostat do bezpečí zhruba šest set svěřenců. Dojemný a zároveň děsivý příběh inspirovaný skutečnými událostmi odhaluje promyšlený systém záchrany dětí a současně popisuje hrůznou mašinerii Třetí říše. Kniha se stala bestsellerem a byla přeložena do několik jazyků.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: , Kontrast
Originální název:

De crèche , 2020


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Židovské jesle. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (26)

Arwen329
14.05.2024 3 z 5

Příběh čtivý, zajímavý, ale za mě se mohl více rozvést, hodně mě zajímalo jak to bylo s rodinou Betty a hlavně s nejmladším bratrem o kterém jsem se vlastně dozvěděla až na konci knihy. Celkově mě zarazilo že sice zachránila hodně dětí díky jeslím a kolegyním ale chladná byla spíš ke své vlastní rodině která ji asi moc nezajímala, těžko říct. Z příběhu mám smíšené pocity a hlavní hrdinka mi někdy prostě v určitých názorech nesedla bohužel. :-(

MoniMonika
05.05.2024 5 z 5

"Židovské jesle" je dojemný příběh odvahy a lidskosti uprostřed temných časů druhé světové války. Kniha sleduje Betty Oudkerkovou, pečovatelku v židovských jeslích v okupovaném Amsterdamu v roce 1941, kde se zdánlivě běžná péče o děti stává něčím mnohem důležitějším. S postupujícím nacistickým terorem se z jeslí stává místo plné nebezpečí a zároveň naděje, kde se Betty a další ošetřovatelky rozhodnou riskovat své životy, aby zachránily děti před deportací do koncentračních táborů.

Tento příběh, založený na skutečných událostech, zobrazuje sílu lidského ducha v době, kdy se svět kolem hroutí. Čtenáři sledují, jak se Betty a její kolegyně pokoušejí zachraňovat děti v situacích plných strachu a nejistoty. Je to kniha plná emocí a morálních dilemat, která vás donutí zamyslet se nad tím, co znamená být hrdinou v době, kdy je lidskost ohrožena. "Židovské jesle" je důkazem toho, že i v nejtemnějších chvílích může lidskost vzkvétat a že i malý akt odvahy může mít obrovský dopad.


Richisa
02.05.2024 4 z 5

Moc hezký román podle skutečné události. Dovedla bych si představit nějakou další linku, která by dej posunula až ke konci války, nebo do poválečných let, ale jak jsem pochopila z doslovu, autorka neměla více informací, a nechtěla si vymýšlet něco úplně vlastního.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Kosti v srdci, Hrad ve Skotsku a další knižní novinky (46. týden)

13.11.2022


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Židovské jesle v seznamech

v Právě čtených5x
v Přečtených137x
ve Čtenářské výzvě28x
v Doporučených6x
v Knihotéce136x
v Chystám se číst143x
v Chci si koupit29x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

židovské děti podle skutečných událostí

Autorovy knížky

Elle Van Rijn
nizozemská, 1967
2022  86%Židovské jesle