Živý pramen přehled

Živý pramen
https://www.databazeknih.cz/img/books/68_/68533/zivy-pramen-68533.peg 4 4 4

Výbor z nepřeberné pokladnice české a slovenské veršované lidové slovesnosti. V jedenácti tématických celcích seznámí (nejen) mladé čtenáře s ukolébávkami, říkadly, rozpočítadly, hádankami, dětskými hrami, s milostnou lyrikou, s písněmi pracovními, tanečními, vojenskými a výpravnými i s ohlasem lidové poezie v tvorbě našich básníků. To vše doplněno o: Seznam doporučené četby -- Seznam sběratelů lid. písní a autorů umělé poezie -- Slovníček nářečních a slov. výrazů a slovníček termínů z poetiky a hud. terminologie.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Živý pramen. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

jiri77
26.11.2022 5 z 5

Živý pramen je naprosto skvělá kniha ,která čtenáře provede českou a slovenskou lidovou poezií. Kniha je tematicky rozdělená na části ,,U kolébky'', dále na ,,Stoletý kalendář'' ,který se dál rozděluje na roční období a měsíce, dále ,,Zlatá brána'' , která dá nakouknout na hry ,a dál pokračuje ,,Milostné čarování'' , něco z poezii o lásce, pak si může čtenář přečíst něco z poezie o práci v části ,,Člověk a práce''. Kniha pak pokračuje tématy ,,V tanečním reji'', ,,Vojenský život'', ,,Chlapci v horách, dál ,,Co vyprávěli hudci'' a nakonec se zaměří na smrt v části ,,Odvanutý lístek''. Úplně nakonec kniha ještě obsahuje básně známých básníků , např. A.V.M z Otradovic, J.A. Komenský ,F.L. Čelakovský, K.H. Mácha, K.J. Erben, K.H Borovský, J. Neruda a další.
S knihou jsem byl naprosto spokojen a rád jsem si přečetl ,něco z české lidové poezie, her a říkadel.

eraserhead
01.11.2011 4 z 5

Nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že se sám a dobrovolně začtu do podobné knihy. Spíš bych si myslel, že mě k tomu donutí někde ve škole v rámci povinné četby či nutného seznámení s lidovou tvorbou, po níž jen málokdo sám sahne. Snad proto se ta kniha válela v antikvariátu za 5 Kč a já si řekl proč ne, uvidíme. Úplně stejně by mě nikdy nenapadlo, že mě to bude tak bavit. Tím, jak je knha obsáhlá a obsahuje toho fakt hodně, se na klasickou četbu od začátku až do konce zrovna moc nehodí a v takovémto případě nedokáže zaujmout přesně tak, jak by měla (a já ji takhle četl, proto nedávám plný počet), neboť se místy (díky tématickému zaměření) utápí ve stereotypu, ale jinak je to prostě nádhera. už ji mám přečtenou, příště k ní budu přistupovat možná v rámci žánrového rozčlenění do kapitol - např. že na jaře si přečtu kapitolu věnovanou jaru atd. Hlavně je to nepřeberná studnice různých říkaček jimiž můžete ohromit a zaujmout malé děti. Když už nevím co by a všechny známé a omleté říkačky už máme odříkané, hrábnu po této knize, lehce nalistuji a už se bavíme něčím novým. Jsem strašně rád, že jsem si tu knihu pořídil.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Živý pramen v seznamech

v Přečtených5x
v Doporučených1x
v Knihotéce6x
v Chystám se číst1x
v Chci si koupit1x

Štítky knihy

lidová poezie poezie

Autorovy další knížky

Vladimír Binar
česká, 1941 - 2016
1984  80%Živý pramen
1982  100%Poutníkův labyrint světa
2012  85%Číňanova pěna
2001  80%Playback
2010  95%Čin a slovo