Jako bychom dnes zemřít měli zajímavosti

Jako bychom dnes zemřít měli https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537249/bmid_jako-bychom-dnes-zemrit-meli-662c4a60172fe.jpg 5 300 300

Drama života, kněžství a mučednické smrti číhošťského faráře P. Josefa Toufara Základní pohnutkou k sepsání této knihy byla naléhavá touha pochopit, kdo Josef Toufar byl a co všechno v jeho údělu předcházelo dějství poslednímu. Léta pátrání, shromažďování dokumentů i svědeckých výpovědí tvoří opěrný systém díla. Autor nepojímá obsáhlý životopisný portrét pátera Toufara jako chladné historické pojednání, nechybí v něm bezprostřednost ani humor, a přece ani o krok neustoupí požadavku na absolutní dokumentární věrnost. Vzniklý celek je také důkladně vyvedenou kronikou života Vysočiny v první polovině minulého století, krajiny, jež v sobě nese stigmata hrdinů a mučedníků. Ne náhodou prohlásil básník a historik Zbyněk Hejda, že "Doležal Vysočině vrací její paměť"...... celý text

Zajímavosti (12)

Existuje audiokniha (celkový čas: 7 hodin 18 minut). Natočena byla v únoru 2015 ve studiu Českého rozhlasu a v lednu 2016 ve studiu Atelier (bonusy). Čtou: David Matásek a Jana Franková. (milamarus)


Neznámí hrdinové - Jan Zmrhal

https://www.youtube.com/watch?v=Wdeqvute5JY (yenda1)


Téma zpracováno také v televizním filmu "In nomine patris" - V roli Josefa Toufara zde vidíme Viktora Preisse. (Chemiczka)


V televizní sérii "Neznámí hrdinové" se situace v Čihošti popisuje v díle "Čihošťský svědek" - život a svědectví Jana Zmrhala. (Chemiczka)


Námět pro dokumentární film "Mrtvolu sprovoďte ze světa aneb Josef Toufar je ve druhé řadě na dně šachty" (Chemiczka)


http://www.vernyzustanu.cz/udalosti/proticirkevni-represe (milamarus)


V roce 2015, byla kniha vydána v italštině pod názvem: Come se dovessimo morire oggi (ISBN: 9788852604195) (Petrstik)


Životní příběh kněze Josefa Toufara spojeného se záhadným pohybem kříže v číhošťském kostele inspiroval scénáristu Miloše Doležala a režiséra Romana Vávru k natočení snímku Jako bychom dnes zemřít měli, který využívá unikátní záběry StB pořízené s Toufarem jen den před jeho smrtí. Televizní premiéra je naplánována na 29. 11. ve 21:00 na ČT2. (viz idnes.cz) (milamarus)


http://joseftoufar.cz/ (Rade)


http://video.aktualne.cz/dvtv/knez-blahorecit-patera-toufara-pro-lidi-je-hodnotovy-majak/r~0ee1dc021be811e598af002590604f2e/ (Kulm)


Tuto knihu nejprve odmítla přijmout k vydání dvě renomovaná pražská nakladatelství, která se zalekla toho, že je v ní na sedm set fotografií. Posléze knihu vydalo malé regionáloní nakladatelství Nová tiskárna Pelhřimov. Od 18. října se jí prodalo sedm tisíc výtisků, což je v tomto segmentu literatury téměř neuvěřitelné číslo. (LN 15.12.2012) (kní)


Vítěz tradiční ankety Lidových novin za rok 2012. (kní)