Zpovědi

Zpovědi https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/529989/bmid_zpovedi-65a11b9449166.jpg 4 22 22

„Manami zemřela. Ale nebyla to nehoda. Manami byla zavražděna. A její vrahové jsou mezi vámi.“ Poté, co Júko Moriguči, třídní učitelka 7.B základní školy S, zrušila své zasnoubení, se jejím jediným štěstím stala její čtyřletá dcera Manami. Ta ale tragicky zemřela na školním pozemku, a tak se Júko rozhodla ze školy odejít. Nejdříve si její žáci ale musí vyslechnout její zpověď. Vypráví příběh, který vyvrací vše, co si mysleli, a uvádí do pohybu svou ďábelskou pomstu. Tou ale román Zpovědi teprve začíná. Matka oběti, rodina vraha, spolužačka či vrah osobně, ti všichni vyprávějí o událostech několika měsíců a postupně odkrývají šokující okolnosti jedné tragédie a jejích následků. Spravedlnost, trest, zoufalství, mateřská láska a konfrontace jedné učitelky s jejími žáky, která navždy změní jejich životy a ohrozí bezpečí celé školy.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: , Vendeta
Originální název:

Confessions , 2008


více info...

Přidat komentář

Janinkniznisvet
dnes 5 z 5

Knihu jsem dostala na recenzi od Knihy Dobrovský. Zároveň jsem ji četla v rámci společného čtení. Příběh se skvěle četl napínavý od začátku do konce. Typy na vrahy se mi střídali ale pak už jsem měla jen jeden a ten se vyplnil. Každá kapitola měla svůj pohled té dané osoby , což se mi moc líbilo. Konec byl wau. Chci další knihu autorky. Všem doporučit.

Galloway
dnes 4 z 5

Můj první japonský thriller. Ze začátku jsem si musela zvyknout na styl vyprávění knihy, ale postupem času jsem tomu přišla na chuť.

Dalo by se říct, že to je jedna dlouhá přímá řeč, kdy všechny hlavní postavy vypráví stejný příběh ze svého pohledu. Což je opravdu skvělé. Vidíme pohled všech zúčastněných, prožíváme jejich pocity a poznáváme jejich důvody.
Příběh jako takový moc popisovat nechci, abych z toho nic neprozradila, i když na jazyku mám tolik slov. Po dočtení knihy vznikne velké zamyšlení, kdo je tedy viník. Je to matka, která ve svém synovi vyvolává pocity, že není dostatečně dobrý? Nebo je to matka, která svého syna opustila, a ten touží po jejím návratu a uznání? Nebo to jsou samotní chlapci, kteří to všechno naplánovali? Nejspíš každý má alespoň malou vinu na tom, co všechno odehrálo. Šílené ale je, čeho jsou děti schopné, aby dosáhly uznání nebo lásky svých rodičů.

Konec příběhu mohl být trochu více rozepsaný, nechává ve vás trochu pocity neznáma, tápete, co se doopravdy stalo. Na druhou stranu to ve vás zanechá ten pocit, kdy zavřete knihu a říkáte si: „Co se to teď sakra stalo?“

4*/5*

https://www.instagram.com/turnovapetra/


lucie.svobodova
dnes 5 z 5

Malá kniha plná napětí, která bortí veškeré předsudky vůči japonské literatuře .

„Manami zemřela. Ale nebyla to nehoda. Manami byla zavražděna. A její vrahové jsou mezi vámi.“
—-
Po přečtení tohoto začátku anotace jsem věděla, že si knihu musím přečíst, i přes to, že japonskou literaturu normálně nevyhledávám.

Júko, třídní učitelka 7. B zrušila zasnoubení a tak se jejím jediným štěstím stala její malá dcerka Manami. Ta však tragicky zemřela na školním pozemku a tak se Júko rozhodla ze školy odejít. Nejprve si žáci musí poslechnout její zpověď. Vypráví příběh a do pohybu uvádí svou pomstu.

Byla smrt Manami nehoda nebo za touto hrůzou stojí opravdu promyšlený čin?

Máme zde vyprávění z více pohledů a postupně se nám odhalují šokující okolnosti jedné velké tragédie a jejích následků.

Spravedlnost, trest, zoufalství, mateřská láska a konfrontace jedné učitelky s jejími žáky, která navždy změní jejich životy a ohrozí bezpečí celé školy.

Máte pro chování a činy hlavní hrdinky nějakou špetku porozumění nebo jste jejím chováním zhnusení?

Kniha je to velmi čtivá, plná zvratů a wow okamžiků, každou chvíli mě něco překvapilo, šokovalo. Máme zde dokonale ukázáno, jak důležitá je psychická pohoda a jak nás v celém životě ovlivňuje naše dětství a vztahy s blízkým okolím.

Na styl autorčina psaní jsem si musela chvíli zvykat, chyběla mi zde například přímá řeč, ale po chvíli mě příběh tak pohltil, že už jsem to ani nevnímala.

„Kde jsou ty doby, kdy byli děti opravdu nevinné.“

JanaŠamšová
dnes 5 z 5

"Nenávist nelze oplácet nenávistí. Pomsta tvé duši neulehčí."

NEZLETILÍ SE ZÁKONA BÁT NEMUSÍ.
ONA ALE NENÍ ZÁKON.
JE POMSTA.

Třídní učitelka 7.B Júko Moriguči přišla o svoji dceru Manami. Smrt její holčičky ale nebyla nehoda. Byla zavražděna. Júko začíná mluvit, protože ví, že vrazi jsou v téhle místnosti. A vrazi vědí, že Júko ví....
Tento mrazivý japonský psychologický thriller mě několikrát vzal dech. Příběh, v podstatě na 206 stránkách, který mě neskutečně překvapil a do posledních řádků držel moji mysl v pozornosti. Kde se v dětech bere zlo? Můžou za to rodiče nebo snad přátelé? Nebo celá společnost? Protože "i ty nejhorší děti jsou ve světě dospělých chráněny zákonem, ale ve světě dětí žádné takové zákony neplatí." Třeba je to jen absence lásky nebo pochopení, získání pozornosti a nebo jedna ze slabostí. Protože "slabí lidé zraňují ještě slabší", právě aby získali sílu, moc nad druhými. Chci věřit, že v dětech je pořád více dobra. Mějte své děti rádi, věnujte jim pozornost, naslouchejte jim, ale nechte je žít jejich život. Nesnažte se jim nakazovat třeba to, jak mají mít ostříhané vlasy, ale zároveň je neopouštějte, buďte tu pro ně.

Schmetti
včera 5 z 5

I z dětí se můžou stát šílenci.

Zpovědi byl asi můj první thriller. A jsem ráda, že zrovna od japonské spisovatelky. Třeba mě přivede tomuto žánru na chuť. Každopádně Kanae Minato se podařilo mě zaujmout a hned od první stránky strhnout do děje.

Autorka zvolila nezvyklý styl psaní. Příběh vypadal jako vyprávění či myšlenky v hlavě, které se střídaly se scénami a dialogy.

Ze začátku jsem si zapisovala spoustu tipů na vrahy, to se však později změnilo.

Líbila se mi spisovatelčina volba tématu a to, jak se detailně zaobírala psychickým zdravím postav. Podle mě je strašně důležité si uvědomit, že opravdu nás všechny ovlivňuje nebo ovlivnilo dětství a v něm vztahy s rodinou, blízkými nebo se spolužáky.

Společně jsme pátrali po vrahovi, ačkoliv jsme na něj přišli brzy (a to byl záměr), zkoumali jeho psychiku. Co daného člověka vedlo k takovému činu? Měl tento zrůdný čin promyšlený? Dělalo mu dobře zabíjet? Nebo vraždil z úplně jiných důvodů?

Moc mě bavilo číst zpovědi několika postav. Prodírali jsme se nejhlubším kouty myšlenek a emocí dětí ve třídě, učitelů a rodičů dětí či vraha.

Musím pochválit spoustu chytrých a zajímavých myšlenek, které jsem si často vyznačovala. Navíc zde najdeme odkazování na několik spisovatelů.

Nenudila jsem se ani minutu, hltala jsem každou stránku a nechtěla jsem, aby kniha skončila.

Obdivuji, jak japonští autoři nepotřebují rozsáhlé popisy a scény, a přesto vytvoří dechberoucí atmosféru, kde si všechno dokážete představit do nejmenšího puntíku a kniha vás semele.

Děkuji moc, že jsem se mohla účastnit společného čtení od KD #dobrachallenge #dobrachallenge24 a našemu #thrillertym za oslovení mě. Čtení s vámi všemi bylo dokonalé a i když nás bylo asi 50, dokázali jsme se sladit a o knížce si povídat.

Btw. Dáte si mléko?
Četli jste tuto knihu?
Jak na vás působila a co jste si mysleli o hlavních postavách?

Hodnocení: 5/ 5


Najdete mě na:
IG: @terischmetti_books
http://instagram.com/terischmetti_books
Blog: http://blumensprache.hikaru.cz/

ZuzanaZ83
včera 5 z 5

Za mě 4,5*.
Poměrně nenápadná úzká kniha, která rozhodně stojí za to. Na úvod se čtenář v podstatě dozvídá, co se stalo. Postupně ale autorka odkrývá spoustu jednotlivých událostí, které k počátku příběhu vedly. Při čtení rozhodně nechybí spousta wau efektů.

Lucciella_L
včera

Šokující příběh učitelky, která za tragických okolností přijde o svou malou dceru. Smrt malé Manami není nehoda, ale důkladně promyšlený čin dvou žáků. Chlapec A a chlapec B v knize odhalují svou duši a vypráví svůj příběh. I přesto, že je viník jasný hned na první pohled, za jeho činy není nic jiného než bolest, zklamání a nedostatek lásky a úcty.

Naprosto fenomenálně vymyšlený konec, který otočí knihu o 360 stupňů.

TerkinKnižnySve
předevčírem 4 z 5

Kanae Minato - Zpovědi


Počet strán: 206
Vydavateľstvo: @knihydobrovsky #edicevendeta
Žáner: #thriller

Veľmi zaujímavá kniha, myslím, že asi aj moja prva od autora s tejto krajiny.

Samozrejme Japonských hororov mam napozeraných dost, ale kniha bola moja prvá.

Musím povedať, že docielenie psychologického nátlaku tu bolo dokonalé.

Zničiť život niekomu ako pomstu za to, že zničil zivot dieťaťu bolo výborné a hoci sa hlavna postava, mama zavraždenej ubrala touto cestou, krásne sa dalo vidieť ako velmi pracuje psychika a ako jedna veta, dokáže zničiť toľko životov.

Trošku ma však zarazilo ako sa všetky detské postavy chovali tak dospelo, nehovorim, že 13-rocne deti sú úplne tupela, ale neverim tomu, že dokážu takto uvažovať ako dospelí, pri všetkých ich myšlienkach som mala pocit, že čítam o 20 ročných

Ale kniha sa čítala veľmi dobre, bola veľmi zaujimavo písaná, keďže sme sa vracali do minulosti, bolo veľmi zaujímavé čítať o tom ako jedna jediná vec dokáže zmenit budúcnosť toľkých ľudí

Za #spolocnecitanie a #tymthriller v #dobrachallenge24 ďakujem
Eliška Staňová Michal Nožička Jitka Dudychová Jana Šamšová Domča Zugarová Lucie Benešová Lucie Reková Vlčková

#recenzieTerka #kniznarecenzia #kniznizavislaci #skbookstagram #milujemeknihy2

Obsah:

„Manami zemřela. Ale nebyla to nehoda. Manami byla zavražděna. A její vrahové jsou mezi vámi.“Poté, co Júko Moriguči, třídní učitelka 7.B základní školy S, zrušila své zasnoubení, se jejím jediným štěstím stala její čtyřletá dcera Manami.Ta ale tragicky zemřela na školním pozemku, a tak se Júko rozhodla ze školy odejít. Nejdříve si její žáci ale musí vyslechnout její zpověď. Vypráví příběh, který vyvrací vše, co si mysleli, a uvádí do pohybu svou ďábelskou pomstu.Tou ale román Zpovědi teprve začíná. Matka oběti, rodina vraha, spolužačka či vrah osobně, ti všichni vyprávějí o událostech několika měsíců a postupně odkrývají šokující okolnosti jedné tragédie a jejích následků. Spravedlnost, trest, zoufalství, mateřská láska a konfrontace jedné učitelky s jejími žáky, která navždy změní jejich životy a ohrozí bezpečí celé školy

Eridani
17.05.2024 5 z 5

Malá nenápadná kniha, ktorá v sebe skrýva strhujúci príbeh.

Kniha, ktorá si rozhodne zaslúži väčšiu pozornosť a je najlepšou, akú som tento rok čítala.
Šesť príbehov, päť osôb, päť rôznych pohľadov na jednu vraždu. Každý je iný, každý vám dáva nazrieť na jednu situáciu z rôznych uhľov. A nič nie je tak, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Od začiatku vieme čo sa stalo, vieme kto je za to zodpovedný. Mohlo by sa preto zdať, že príbeh nebude mať čo ponúknuť.
Lenže má. Na dvesto stranách autorka dokázala vykresliť brilantným spôsobom psychiku človeka a problémy spoločnosti. Preplieta pomstu, smútok, očakávania a sociálnu kritiku do mrazivého a napínavého príbehu.
Ako nosnú tému si vybrala temné stránky ľudskej povahy, kritiku spoločnosti a dysfunkčné rodiny, pričom realisticky zobrazuje, ako nás formujú vzťahy s našimi najbližšími, ako dokáže pár slov ublížiť a zmeniť niekomu život. Jej opisy sú presné a neúprosné, nútia nás zamyslieť sa nad vlastnými hodnotami, nad vlastným správaním.

Zo začiatku môžete mať problém zvyknúť sa na autorkin štýl, ale neustále zvraty a posuny v deji vás natoľko vtiahnu, že o chvíľu to už vnímať nebudete. Je to dielo, kde budete s otvorenými ústami, čítať jednotlivé stránky, budete „nenávidieť“ postavy, ale zároveň ich budete niekde v kútiku duše ľutovať. A záver? Za mňa šok. Je prekvapujúci rovnako, ako celý príbeh.

Takže ak máte radi thrillery, ak máte radi psychologickú drámu, tak táto kniha by rozhodne nemala ujsť vašej pozornosti.

Vendulis
13.05.2024 3 z 5

3,5*
Koncept byl zajímavý, postava učitelky byla dost nemilosrdná.
Co bych vytkla, že převyprávění stejného příběhu, jen z jiné perspektivy, se po několikatém přečtení stalo méně zajímavým a už mě trošku nudilo.

denisa7430
09.05.2024 3 z 5

Čte se to opravdu dobře, zvratů je v příběhu docela dost a oceňuji, že žádný z nich nebyl předjímatelný. Ale tak nějak jsem čekala víc. Od japonských autorů jsem zvyklá na "jinačí kafe".

Komaeda
29.04.2024 5 z 5

Je to super, ten zvrat v první části je šílený :) Pak to už ztrácí v napínavosti, ale stejně je to supr nechutný šílený japonský thriller

Štítky knihy

japonská literatura

Autorovy knížky

Kanae Minato
japonská, 1973
2024  85%Zpovědi